Vineri, in fata Prefecturi Valcea au protestat cateva zeci de apicultori, nemultumiti ca sunt obligata sa plateasca rovigneta asa cum o platesc mari transportatori.

Pentru ca pavilionul cu care transporta stupii de albine este considerat un vehicul cu patru axe, pretul unei rovignete este de 845 de euro/an, ceea ce inseamna aproximativ 30 milioane de lei/anual. "Este un pret impovarator si prin plata rovignetei, noi, apicultorii, suntem nedreptatiti.

Nu suntem mari intreprinzatori si nu circulam decat cateva luni pe an. Preturile la miere au scazut drastic in Romania, iar un kilogram de miere a ajuns sa coste cat un kilogram de motorina. Ca sa cumperi o tona de motorina, trebuie sa vinzi o tona de miere.

Nimeni nu poate supravietui in astfel de conditii! Daca am renunta la apicultura, impactul ar fi enorm. Nu trebuie uitat ca Valcea este primul judet din tara in ceea ce priveste dezvoltarea apiculturii din Romania. Avem 2.000 de apicultori si aproximativ 60.000 de familii de albine.

Din aceasta ocupatie supravietuiesc 10.000 de oameni, adica si ceilalti membrii ai familiilor apicultorilor", ne-a spus ing. Petre Moraru, presedintele Asociatiei Crescatorilor Albine – filiala Valcea, un om care s-a dedicat si formarii unor generatii de apicultori care sa respecte normele impuse de comunitatea europeana.

Protestarii au afisat pancarde pe care scria: "Salvati albinele, salvati planeta", sau "Rovigneta pentru 4 zile pe an", "Nu secati izvorul vietii, apicultura".

Umilirea apicultorilor nu se opreste aici. Multi dintre oamenii din multime au acuzat, pe langa pretul rovignetei, a taxelor platite la primarii, a asigurarilor si regimul injust la care sunt supusi de politistii rutieristi, atunci ca sunt opriti in trafic.

"Desi exista un act normativ semnat de IGPR prin care se recomanda ca, in trafic, apicultorii care au pavilioane sa nu fie opriti abuziv, decat in conditii impuse de lege, multi politisti ne jegmanesc cand plecam cu stupii in alte localitati. Platim fie in miere, fie in bani.

S-a ajuns pana acolo incat anul trecut, pe soseua de centura, un politist a pus un apicultor sa-i pupe pantofii. Alteori suntem panditi de hoti si am ajuns ca sa ne putem apara avand tot timpul asupra noastra o rama cu albine pentru a o arunca in fata celor care ne ataca", ne-a spus din multime unul dintre apicultori.

Presedintele ACA – Valcea, ing. Petre Morar a avut o intrevedere cu subprefectul de Valcea, Radu Renga si au stabilit ca luni, 13 februarie, sa se intalneasca din nou pentru a redacta in comun o adresa care sa fie transmisa Guvernului Romaniei si prin care apicultorii sa fie scutiti sa mai plateasca rovigneta pentru tot anul.

"Asemenea manifestari au avut loc azi (vineri, n.r.) in toate judetele tarii. Si anul trecut s-a intamplat la fel, dar Guvernul nu ne-a luat in seama. Anul acesta suntem hotarati sa mergem cu albinele si pavilioanele in fata Guvernului.

Daca si acel demers va fi fara rezultat vom inainta documete catre CEDO sau la Comisia de Agricultura a Uniunii Europene", ne-a spus presedintele Petre Morar. Un semnal extrem de dur aderesat de apicultori este acela ca, daca albinele ar disparea, in 4 ani ar disparea planeta.