Secretarul Primariei Oradea si-a ajutat prietenii sa puna mana pe terenuri si spatii comerciale in valoare de sute de mii de euro

„Informatia de Vest" a identificat nu mai putin de trei „inginerii" imobiliare purtand „marca" Florian Dacin

In timp ce Directia Anticoruptie pare sa nu aiba ochi pentru el, Dacin se viseaza un pensionar fara probleme

Scurta „biografie"

Dupa patru ani si jumatate de cursuri la „fara frecventa", actualul secretar al Primariei a fost declarat absolvent al Facultatii de Drept din Cluj, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, prinzandu-si de maneca brasarda de jurist.

Vechii profesori clujeni, recunoscuti ca profesionisti ai dreptului, isi amintesc oripilati de nivelul intelectual redus al absolventilor de la „fara frecventa", care isi terminau studiile mai mult pe branza, carne si palinca, decat pe cunostintele proprii.

Multi dintre cei care, in perioada anilor '70–'85, au terminat facultatile tarii la „FF", detin astazi franele puterii in Romania.

Florian Dacin, om cu antecedente de profitor al regimului comunist, este secretarul Primariei Oradea. Din aceasta „pozitie" forte, el si-a „rezolvat" o impozanta vila nationalizata, care fusese repartizata familiei unuia din fostii secretari PCR ai judetului.

Vila, a carei valoare este estimata acum la peste o jumatate de milion de euro, a fost cumparata pe bani marunti de Dacin - care a evacuat-o fortat pe vaduva defunctului activist -, dupa ce si-a repartizat-o lui insusi, prin puterea functiei sale.

Nu s-a multumit cu atat, ci a tinut mortis sa-si aranjeze si neamurile.

Dupa ce spatiul in care functioneaza clubul „Heat", situat ultracentral, in vecinatatea Primariei, a ajuns, in imprejurari nebuloase, in proprietatea firmei fiului sau, care a cedat ulterior afacerea pe o suma frumoasa, intreprinzatorul secretar a continuat.

La rugamintea nepoatei sale, casatorita cu doctorul Popescu (sotii Popescu patroneaza policlinica privata „Procardia" - n.n.), Dacin i-a ajutat pe cei doi sa puna mana pe un apartament si doua spatii comerciale extrem de valoroase, in cladirea fostului Palat Levay, situat, de asemenea, ultracentral, pe malul Crisului Repede, avand o latura spre Piata Regele Ferdinand.

Primul scandal…

La sfarsitul anului 2000, consilierul municipal Marcel Tarta a solicitat elucidarea „afacerii" prin care, in perioada 1996-1999, aproximativ 350.000 mp de teren intravilan a ajuns in mod ilegal in proprietatea unor ofiteri, magistrati, functionari publici si oameni de afaceri apropiati de noua putere locala, reprezentata la acea vreme de primarul liberal Mihai Sturza. Dupa indelungi „cercetari" si procese, a fost scos tap ispasitor topograful Marin Sterian.

Apoi, topograful, singurul vinovat gasit de anchetatori, a fost declarat nebun, in urma unei jalnice comedii judiciare jucata pe la parchetele locale de procurorii care se faceau ca cerceteaza acest dosar de coruptie exploziv, care ar fi putut arunca in aer o buna parte din protipendada Oradiei.

Teren pentru cei puternici…

In data de 11 ianuarie 2001, Comisia de Aplicare a Legii Fondului Funciar, coordonata de secretarul Dacin, a informat consilierii municipali ca titlurile de proprietate care fac obiectul „reclamatiei" lui Marcel Tarta au fost date in conditiile legii.

In informare se mai precizeaza ca titlurile respective, 2527/1996 si 2691/1996, au fost rescrise de catre fostul OCAOTA (Oficiul Judetean de Cadastru), devenind titlurile 3363/1999 si 3365/1999, ca urmare a faptului ca Judecatoria Oradea a dat o sentinta de anulare a primelor doua titluri, referitoare la un teren situat pe strada Gheorghe Doja.

Nici un cuvant despre faptul ca titlurile de proprietate anulate fusesera utilizate in fals, inainte, pentru a se atribui un teren situat in strada Colinelor Savetei Micula, nimeni alta decat mama patronilor grupului de firme „European Drinks".

Si nici despre faptul ca reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate asupra suprafetelor de teren in cauza ii privea pe cei care le utilizau ca si curti si gradini aferente caselor de locuit din zona strazilor Colinelor si Bartok Bela!

Culmea este ca, „in corpore", consilierii municipali au inghitit „galusca" aruncata de comisia secretarului Dacin.

In concluzie, domeniul imobiliar al lui Viorel Micula, situat pe aliniamentul strazilor Colinelor si Bartok Bela, s-a „rezolvat" in urma circulatiei actelor intocmite si bazate pe titlurile de proprietate 3363/1999 si 3365/1999, care fac obiectul unei cereri in anulare si la care se facea referire in dosarele 9/P/2001, 35/P/2002 si 56/P/2002 de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea.

Nu stia, oare, secretarul municipalitatii, care este „tatal" juristilor din Primarie, cum sta treaba cu actele emise de comisia locala de aplicare a legilor fondului funciar, dar Parchetul stia ca treaba miroase a penal?! Poate ca secretarul era in concediu in perioada 1998–1999 si s-au gasit altii sa semneze in locul lui!

Cum se fura un oras

In 2003, pe holurile Primariei Oradea s-au afisat listele finale ale celor care au primit pamant in baza legii fondului funciar si a celor respinsi.

Surpriza a fost ca, pe lista celor respinsi, pentru ca nu au dovedit faptul ca au avut pamant in Oradea si, in consecinta, nu este legal a li se reconstitui dreptul de proprietate, au aparut exact acele persoane care deja beneficiasera de o reconstituire, conform titlurilor de proprietate nr. 3363/1999 si 3365/1999.

Adica, dupa informarea din 11 ianuarie 2001 titlurile erau legale, iar conform listelor aprobate si de Prefectura in 2003 nu erau legale! Colac peste pupaza, mai vine si Adresa 71/2003 a comisiei locale, care spune ca toata „treaba" a redevenit legala, dar face obiectul dosarului penal nr. 56/P/2002, cum ca nu ar fi deloc legala! Si, sub functia de „secretar", exista chiar semnatura lui Florian Dacin. Cam asa sunt informarile si adresele semnate de domnul Dacin, atunci cand nu vrea sa se vada vreun dedesubt profitabil! Se aude si la Parchetul Anticoruptie?!

Dupa insistente ciudate, Consiliul Local al municipiului Oradea primeste pe masa de vot o hotarare, semnata la „avizat" de catre secretarul Dacin, prin care se aproba trecerea in proprietatea municipiului, in vederea reglementarii unei situatii juridice, a unui teren situat in strada Graurilor, care este cuprins in titlul de proprietate nr. 3363/1999, dar care nu are acces direct din strada … Gheorghe Doja. Adica exact acel titlu care fusese rectificat de OCAOTA si rescris in titlurile 2527/1996 si 2691/1996!

„Inginerii" imobiliare s-au mai vazut, dar o asa „inginerie", menita sa creeze domenii latifundiare in Oradea pentru cine vrea muschii lui Sterian si ai secretarului Primariei nu s-a mai vazut! Sa dai 350.000 mp de teren intravilan in baza unor titluri de proprietate in care se joaca „alba-neagra" cu suprafetele, adresele si informarile oficiale, actele legale si cele nelegale, pare desprins dintr-o poveste, din care Florian Dacin a reusit sa iasa pana acum fara catuse.

Insa „manevrele" facute de el pentru dubioasa retrocedare a Palatului Levay si acapararea unor spatii comerciale din acest imobil de mare valoare de catre clanul din care face parte au mari sa il trimita dupa gratii. Despre toate acestea, pe larg, in numarul urmator.