Soferii bihoreni nu prea platesc amenzile primite de la lucratorii Serviciului Politiei Rutiere

Numai pentru anul trecut, valoarea sumei care trebuia incasata la bugetul local depaseste 9 miliarde de lei

Autoritatile nu au ce sa faca, deoarece nu exista, practic, nici o metoda prin care rau-platnicii sa fie constransi sa-si achite datoriile

Politia amendeaza, soferii nu platesc

Potrivit legislatiei in vigoare, o amenda „rutiera" neplatita ii poate aduce celui sanctionat o somatie, iar apoi un titlu executoriu pentru recuperarea banilor. Prea putini contravenienti au primit insa asemenea somatii si chiar daca le-au primit, nu s-au grabit sa achite amenda.

Ce nu spun autoritatile este faptul ca valoarea unei amenzi nu este atat de mare incat sa merite executarea silita a contravenientilor. Numai ca, neglijarea acestui aspect face ca, puse cap la cap, aceste amenzi nerecuperate sa totalizeze peste 9 de miliarde de lei, numai in Oradea. Bani cu care s-ar mai putea face cate ceva pentru oras.

Conform datelor furnizate de Serviciul Politiei Rutiere Bihor (SPR), in 2005 au fost aplicate nu mai putin de 13.500 sanctiuni contraventionale, in valoare totala de peste 20 de miliarde de lei. Bani care, in mod normal, ar fi trebuit sa ajunga la bugetul de stat.

Numai ca, potrivit statisticilor, nici macar 10% dintre bihorenii care au fost sanctionati contraventional nu s-au ostenit sa-si plateasca amenzile.

Ceea ce ingrijoreaza autoritatile este ineficienta sanctiunilor contraventionale aplicate pentru disciplinarea soferilor autohtoni.

Desi agentii de circulatie pot fi vazuti zilnic oprindu-i pe cei care incalca legislatia rutiera si aplicand amenzi, nu se poate spune ca s-a constatat o imbunatatire simtitoare a acestei stari de lucruri. Acest lucru se datoreaza faptului ca amenzile nu sunt platite de cei sanctionati.

Politia Rutiera nu are, practic, nici o putere de a-i forta pe cei amendati sa-si achite amenzile.

Conform uzantelor, in cazul in care cel amendat nu se prezinta in 48 de ore pentru a-si achita jumatate din cuantumul amenzii, procesul verbal de contraventie se trimite in debit si este apoi de datoria Primariei sa recupereze banii.

Dupa ce plateste contraventia, un sofer trebuie sa trimita chitanta doveditoare la Politie, numai ca, potrivit unor ofiteri din cadrul institutiei, Serviciul Politiei Rutiere Bihor primeste foarte putine din aceste chitante, semn clar ca soferii nu-si platesc amenzile.

Teoretic, un contravenient care nu-si achita amenda poate fi executat silit de catre Primarie, numai ca, datorita faptului ca Primaria Oradea, respectiv Directia Finante Locale, nu are mijloace si oameni suficienti pentru astfel de actiuni, s-au inregistrat prea putine cazuri de executare pana acum. Iar celelalte primarii din judet, cu atat mai putin!

Neputinta si „goluri" la buget

Potrivit legislatiei in vigoare, amenzile neincasate in 48 de ore de catre Politia Rutiera sunt „transferate" la Primarie, iar aceasta institutie trebuie sa faca tot posibilul pentru recuperarea debitelor.

Primaria are posibilitatea de a-i avertiza pe rau-platnici, apoi de a-i soma, urmand ca ultima solutie sa fie emiterea unui titlu executoriu pentru a recupera suma respectiva de bani de la cel amendat.

Insa, desi zeci de mii de bihoreni figureaza cu amenzi neplatite in valoare de miliarde de lei, pana acum, Primaria Oradea a emis doar cateva titluri executorii pentru contravenienti.

Explicatia consta in aceea ca suma unei amenzi aplicate de Politia Rutiera este mica, iar urmarea pasilor pentru recuperarea acesteia de la cel amendat este un efort prea mare.

De exemplu, o neacordare de prioritate este „taxata" de politisti cu amenzi intre 1,5-3 milioane de lei vechi, nerespectarea culorii semaforului este sanctionata cu 1-3 milioane de lei, etc. Sume mici, dar, adunate, ajung la miliarde de lei, bani cu care ar mai putea fi redresat bugetul, si asa sarac, al judetului.

Cei amendati, care nu se sinchisesc sa-si achite amenzile, asteapta linistiti sa treaca trei ani de zile, termen dupa care, conform legii, o amenda neplatita se prescrie.

Reprezentantii Primariei Oradea cu care am stat de vorba spun ca una din cauzele incasarilor slabe ar fi aceea ca unii soferi amendati de SPR Bihor provin din alte judete, iar acestia au posibilitatea de a-si plati amenzile in judetul din care provin.

O alta ar fi aceea ca unele procese verbale de contraventie ar fi fost intocmite necorespunzator de Politia Rutiera, iar acestea au fost returnate politistilor. Justificari care nu prea rezista in fata zecilor de mii de amenzi ramase de recuperat.

Claudiu Ciuclea, inspector principal in cadrul Politiei Rutiere Oradea, ne-a declarat ca, in anul 2005, s-au aplicat conducatorilor auto indisciplinati un numar total de 79.566 de sanctiuni contraventionale.

„Politia Rutiera aplica amenzile iar procesele verbale se trimit la administratiile financiare locale" – ne-a precizat comisarul Ciuclea.

9 miliarde, in buzunarele rau-platnicilor

Tanase Miculescu, directorul Directiei Finante Locale din cadrul Primariei Oradea, pe care l-am interpelat in legatura cu situatia incasarii amenzilor rutiere, ne-a informat ca, la nivelul municipiului, pe anul 2005, numarul acestora a fost de circa 13.500.

Iar debitele insumate (adica totalul amenzilor neincasate - n.n.) a fost de peste 9 miliarde de lei. Seful Finantelor locale ne-a explicat ca amenzile se inscriu in creantele fiscale si ca impotriva conducatorilor auto se iau „masuri de executare silita", fara sa precizeze ce eficienta au acestea.

Tanase Miculescu recunoaste, totusi, ca exista multe din probleme cu cei care isi declara domiciliul in fals sau se folosesc de acte de identitate false. Judecand dupa cuantumul ramas neincasat, nu s-ar zice ca soferii amendati se tem de „executarea silita" de care vorbeste dl Miculescu.

„Campioni" la amenzi rutiere neplatite sunt taximetristii care circula prin municipiul Oradea. Potrivit statisticilor SPR Bihor, unii taximetristi au chiar 9-10 amenzi aplicate in trafic de agenti, dar de care contravenientii nici macar nu se sinchisesc sa le plateasca.

Si aceasta situatie va dura atata timp cat politistii sau cei din aparatul administrativ nu au o metoda eficienta de a-i obliga pe contravenienti sa se achite de datorii.

Povestea este simpla! Daca esti sofer si faci o imprudenta in trafic, iar un politist te vede, poti fi amendat. Amenda pe care o poti plati la jumatate, in cazul in care te prezinti sa faci acest lucru in 48 de ore. Daca nu platesti, Politia iti trimite amenda la Primarie.

Institutie care are posibilitatea sa te execute silit, numai ca pentru un milion si jumatate-doua, nimeni nu-si bate capul cu acest lucru. Doar daca ai ghinionul sa ai nevoie de vreun document de acolo, poti fi „dibuit" si obligat sa platesti.

In caz contrar, nu-ti ramane decat sa astepti trei ani, perioada dupa care amenda se prescrie. Si nimeni nu-ti poate face nimic! Chiar asa?!