Iulian Codescu are 42 de ani. A plecat in Statele Unite in urma cu 9 ani, intrand in armata SUA, ca militar la Fort Benning. Cazul colegului sau intr-ale militariei Christopher Van Goethem, sergentul autor al accidentului soldat cu moartea lui Teo Peter, a facut destula valva si in SUA, doar ca de acolo lucrurile se vad putin altfel.

Va prezentam si punctul de vedere al lui Iulian Codescu, diferit de majoritatea opiniilor din Romania. Acest punct de vedere, venit din partea unuia care cunoaste viata militara americana, este inedit si interesant prin prisma consecintelor pe care le va avea mult discutata hotarare a justitiei militare americane asupra lui Van Goethem.

"Am ramas surprins sa vad cum in presa romana, care a relatat despre hotararea Curtii Martiale din Quantico Marine Corps Base – statul Virginia, nu s-a remarcat faptul ca Marine Staff Sgt. Christopher Van Goethem nu mai are dreptul sa-si reinnoiasca contractul pentru inca 5 ani, atat cat ar mai avea nevoie pentru a incheia cariera militara de 20 de ani, conditie obligatorie pentru a avea dreptul la pensie. In publicatia Stars and Stripes, ziarista Lisa Burgess precizeaza ca «Van Goethem poate sa-si incheie contractul, dar nu sa si-l reinnoiasca». Tot din acest articol aflam ca militarul mai are putin pana ce isi va incheia cei 15 ani de activitate in cadrul Marine Corps, dar in urma celor doua delicte federale nu va mai putea incheia un nou contract.

Probabil ca celor nefamiliarizati cu viata militara americana le este greu sa inteleaga consecintele ce la va suporta sergentul din corpul puscasilor marini. Cei aproape 15 ani petrecuti in armata nu ii vor da dreptul la o pensie militara, astfel ca la cei 33 de ani ai sai va trebui sa o ia de la capat, sa-si gaseasca o alta slujba, in "civilie", unde va fi platit ca un incepator. Lucru foarte neplacut pentru oricine aflat la aceasta varsta si care are doi copii.

Dupa cei 15 ani in viata militara, ajuns la gradul de sergent, Van Goethem este departe de a fi un om bogat. Iar un eventual proces pe cale civila, despre care se aude ca ar dori sa i-l intenteze familia lui Teo Peter, ii va complica si mai mult existenta.

Cred ca sunt nelalocul lor cuvintele cu care sergentul a fost caracterizat in unele publicatii romanesti& «criminal», «ucigas» etc. A fost un accident de circulatie, o fapta savarsita din culpa, nu o crima cu premeditare. Cred ca s-a mers prea departe in acest caz, prin chemarea ambasadorului SUA la ministrul de Externe si prin interventiile presedintelui si a primului-ministru al Romaniei. Fara indoiala ca au mai existat cazuri de accidente de circulatie produse in Romania de catre cetateni ai altor state, in urma carora au rezultat victime umane.

Dar nu am auzit ca in aceste cazuri sa fi intervenit presedintele, primul-ministru si ministrul de Externe. Probabil faptul ca victima era un cunoscut si iubit muzician a dus lucrurile pe aceasta panta. De altfel, din pacate, tot un militar american a comis un accident mortal in apropierea bazei militare Mihail Kogalniceanu, dar cazul acesta nicidecum nu a starnit astfel de patimi. Un accident de circulatie ramane un accident de circulatie, iar o hotarare judecatoreasca, luata de instanta in cunoasterea clara a consecintelor ei pentru cel vinovat, trebuie respectata ca atare. In buna masura, viitorul lui Van Goethem este intunecat.