La o saptamana de la licitatia prin care deputatul liberal Ioan Hoban a „castigat" 134 de hectare de teren la Firiza, cazul a ramas la fel de interesant, de complicat si de „penal". „Oameni de bine"incearca sa minimalizezeintamplarea, aruncand orasulin sfanta izolare tocmai buna pentru rotunjit conturi grase si averi postdecembriste.

Discutiile legate de proiectul „Golf Park" s-auinvartitin jurul licitatiei desfasurate saptamana trecuta, pierzandu-se din vedere faptul cain joc e un concept economic pe care investitorii l-ar fi adusin Maramures. Mai exact, toata investitia (vile, hoteluri, baze pentru practicarea sporturilor, teren de golf) ar fi fost executata dupa norme europene, inclusiv cu protectia mediului.

Toate constructiile nu ar fi depasit o anumitainaltime, s-ar fi folosit aceleasi materiale de constructii, de la tigle, la pavaje, gresie etc. S-ar fi plantat gazon peste tot.

Legat de retelele de uti-litati, putini stiu ca proiectul ar fi fost prezentat la Bru-xelles pentru obtinerea de fonduri.

Proiectul ISPAin va-loare de 50 milioane de euro, derulat de Primaria Baia Mare, prevede modernizarea Uzinei de Apa, a retelelor de distributie a apei potabile, dar si efectuarea unor retelein localitatile limitrofe Baii Mari (In primul rand Ferneziu, ceea ce se pare ca nu conteaza pentru „Comitetul Ad-Hoc", cel ce contesta investitia).

Acum nu ne ramane decat sa asteptam rabdatori ca Hoban sa faca proiectul castigat prin licitatie.

Au ucis „mama"!

Alta precizare foarte importanta este cain caietul de sarcini nu a fost cuprins proiectul „Soft-Village", unul 100% maramuresean, proiect de la care a pornit totul (un orasel, un parc industrial, situatin aceeasi zona, unde ar fi urmat sa se dezvolte productia de soft). Investitorii au acceptat proiectul, ba au pus umarul la dezvoltare acestuia.

Practic, cele doua proiecte ar fi fost o deschidere spre civilizatie. Prin faptul cain caietul de sarcini nu a fost inclus si proiectul platformei industriale, a proiectului-mama, consilierii locali „au ucis mama, si au abandonat copilul orfanin mainile unui Jupan"!

Alta pagina din dosarul afacerii cu golf, hobani si gati, s-a consumat la Tribunal, unde a avut loc oinfatisarein procesul intentat de Comitatul Ad-Hoc din Ferne-ziu, Consiliului Local Baia Mare. O seama de cetateni revendica terenul unde ar urma sa se desfasoare investitia, desi acesta estein proprietatea privata a Baii Mari.

Cetatenii (excitati, dupa afirmatiile unora) nu au fost reprezentati de nici un avocat.in sala a fost prezent avocatul lui Hoban, Ludovica Parvu, care a declarat: „aveam obligatia sa particip lainfatisare pentru a vedea daca nu sunt lezate drepturile clientului meu, respectiv daca se va da curs cererii celor din Ferneziu." Judecatorul cauzei s-a balbait un pic si a dat un alt termen pentru ca cetatenii din Ferneziu sa prezinte acte, sa-si angajeze un avocat etc. Toate acestea, desi petentii nu au calitate procesuala. Este interesant modulin care decurge procesul. Unii afirma ca Parvuii consiliaza pe cei din Ferneziu, fapt pe care avocatul baimarean l-a negat: „ar fi contra interesului clientului meu!"

In ceea ceil priveste pe Ciprian Gata, participantul la licitatie ca persoana fizica, dupa ce a fost exclus din PRM, va face subiectul unei verificari facute „la fata locului" (In Baia Mare) de o comisie PRM. De asemenea, se pare ca se vor punein miscare verificari ale organelor abilitate cu anchetarea actelor de coruptie, de spalare a banilor. Vom reveni.

Dan Mihalache: „Nu suntem o tara de tampiti!"

Reporter: Ati luat atitudine fata de licitatia pentru proiectul Golf Park. Ce veti facein continuare?

Dan Mihalache: Afacerea Ferneziu arata ca proiectul nostru legislativ privind separarea radicala a politicii de acti-vitati comerciale este de mare actualitate.in acest moment, dimensiunea etica a actului politic trebuie sa prevalezein detrimentul intereselor personale si de grup. Dupa cum trebuie sa prevaleze si interesele baimarenilor. Voi continua sa fac publice afacerile necurate ale lui Hoban.

Rep.: Cine din PSD are vreo vina pentru situatia existenta?

D.M.: Cred ca Ludovica Parvu a gresit atunci cand a acceptat calitatea de avocat a baronului liberal Hoban. Sigur, din punct de vedere juridic, nuii este nimic imputabil. Avocatura este o profesie liberala,in care, cum se spune la romani, "banii n-au miros". Din punct de vedere politicinsa, este o gafa monumentala care va costa partidul pe termen mediu si lung.

Rep.: „Performanta" financiara a cetateanului Ciprian Gata?

D.M.: Voi cere Oficiului pentru Spalarea Banilor sa cerceteze provenienta sumei de 135.000 de euro depusa ca garantie de angajatul domnului Hoban. Nu suntem chiar o tara de tampiti,in care sa putem crede ca un om care castiga sub 10 milioane de lei pe luna vine cu acesti baniin plasa. El va trebui sa justifice provenienta lor.