Potrivit Protocolului de comasare prin absorbtie a PUNR de catre Partidul Conservator, filiala din Mures are un statut aparte, respectiv ca la conducerea noului PC se va afla un reprezentant al fostului PUNR. Hotararea de comasare a nemultumit puternic filiala mureseana, care s-a supus totusi vointei majoritatii.

Probabil doar pentru scurt timp, deoarece exista putine sanse ca muresenii sa accepte aceasta coabitare.

Fostul vicepresedinte al PUNR, Lazar Ladariu, a avut in cadrul congresului comun al celor doua formatiuni o pozitie destul de ferma fata de acest act si chiar a fost aprobat in mod vadit de intreaga sala. Insa a trebuit sa se multumeasca doar cu astfel de aprecieri, deoarece finalul era previzibil.

"Am simtit ca mi-a murit un copil si m-a durut. Nu pot sa-i tradez pe alegatorii care m-au trimis de doua ori in Parlament, asa ca ma voi supune vointei lor.

Deoarece situatia de la Mures este mai speciala astept sa ne intrunim in noua formula si dupa aceea se vor mai clarifica lucrurile", a spus Lazar Ladariu.

"Asistam la aparitia fenomenului de vulgarizare politica prin asocieri incompatibile sau satelizari mercantile, dar si de disiparea exagerata a resurselor politice ale unor partide cu vadite conceptii doctrinare si strategii programatice similare sau chiar identice", se arata in motivatiile care au determinat aceasta fuziune.

Trebuie spus ca "asociere incompatibila" inseamna si fortarea a doua grupari politice, PUNR si UDMR, cu doctrine total opuse sa coabiteze.

Se pare ca deja au inceput sa apara nemultumiri legate de aceasta fuziune; o parte din filiala Bistrita a PUNR a trecut la PRM. Cea din Mehedinti a trecut inca inainte de congres la PD.

Constantin Amza, presedintele PRM Mures, a declarat ieri ca filiala pe care o conduce saluta pozitia delegatiei muresene a PUNR participanta la congresul din 12 februarie, care s-a abtinut de la "votul pentru disparitia PUNR de pe esichierul politicii romanesti".

Amza a precizat ca la nivel de Consiliu Judetean si consilii locale a existat si exista o buna colaborare intre PRM si PUNR si ii asteapta in continuare cu bratele deschise pe cei care nu accepta fuziunea cu Partidul Conservator, exprimandu-si speranta ca liderii PUNR Mures nu vor accepta sefia filialei PC, asa cum prevede protocolul de fuziune. Potrivit lui Amza, oferta PRM catre peuneristi o reprezinta "bratele deschise si sperante de viitor".

Ovidiu Natea, presedinte PSD Mures: "Disparitia de pe scena politica a PUNR este o mare pierdere. A fost o formatiune care a promovat nationalismul in sensul bun al cuvantului. La aceasta ora nu stim care va fi evolutia, dar probabil vom avea discutii cu filiala din Mures pe tema trecerii la PSD. Deocamdata sunt doar niste supozitii, nu este nimic concret."

Constantin Amza, PRM: "Apreciez pozitia celor 23 de delegati mureseni la congresul de la Bucuresti. Oricum, nu-i vad pe colegii mei coabitand in aceasta coalitie, de aceea ii asteptam la PRM."

Teodor Giurgea - actual membru PNL, fost membru PUNR timp de 10 ani: "Este regretabil ceea ce s-a intamplat. In 2000 PUNR si PNR au format Alianta Nationala avandu-i in frunte pe Valeriu Tabara si Virgil Magureanu si s-a demonstrat ca nu s-a putut lucra in aceasta formula. Sunt convins ca nici acum nu se va putea, indiferent care ar fi formatiunea politica la care merge partidul.

PUNR trebuia sa ramana un partid simbol pentru toti romanii din Transilvania, asa cum este UDMR pentru maghiari. Din PUNR nu a mai ramas decat un simbol, o amintire, care ne-a reprezentat cu cinste intotdeauna. Din pacate, a murit din cauza noastra, pentru ca nu am fost capabili sa ramanem uniti."

Comasarea prin absorbtie a Partidului Unitatii Natiunii Romane de catre Partidul Conservator, in conformitate cu Legea Partidelor Politice nr. 14 / 2003 , cap. VI, art. 37, art 38 si art. 39

Partile semnatare convenim si asupra urmatoarelor aspecte de ordin doctrinar si tehnic:

1. Partidul Conservator promoveaza valorile doctrinei national conservatoare si va actiona pentru formarea unui Grup Conservator European;

2. Scopul fundamental al Partidului Conservator consta in preluarea democratica a puterii politice. In acest scop se va lansa in dezbatere publica Modelul Constitutional "A TREIA REPUBLICA" ;

3. Nominalizarea domnului Mircea Chelaru in functia de vicepresedinte al Partidului Conservator si de membru in cadrul Biroului Politic al Partidului Conservator;

4. In Biroul Permanent al Partidului Conservator se coopteaza membrii delegatiei permanente a Partidului Unitatii Natiunii Romane (12 persoane);

5. Pentru realizarea corespondentei si similitudinii actului de conducere, pe intreaga scara ierarhica, in structura Partidului Conservator se infiinteaza Secretariatul General;

6. Secretariatele generale reunite se constituie in Secretariatul General al Partidului Conservator, in cadrul caruia se va numi dintre membrii PUNR un secretar general adjunct;

7. La nivelul filialelor judetene, cu exceptia judetului Mures, presedintilor organizatiilor PUNR li se atribuie functia de prim-vicepresedinte sau vicepresedinte, corespunzator valorii numerice si calitative a organizatiei. De asemenea se atribuie o functie in cadrul secretariatelor executive;

8. Prin exceptie, in cazul comasarii, in judetul Mures conducerea filialei va fi asigurata de un reprezentant al PUNR;

9. Preluarea integrala a resursei umane a PUNR cu recunoasterea vechimii in partid, se va face de catre filialele judetene ale Partidului Conservator, in termen de 30 de zile de la data Congreselor reunite ale celor doua partide. Tot pana la aceeasi data se va prelua activul si pasivul organizatiilor PUNR;

10. In functie de pregatirea profesionala si valoarea publica a membrilor proveniti din PUNR, se va asigura o reprezentare rezonabila a acestora in structurile administrative, in concordanta cu nevoile si posibilitatile Partidului Conservator, atat in plan local cat si central.

11. Prevederile prezentului Protocol vor fi avute in vedere pentru completarea Statutului Partidului Conservator.