Cunoscutul om de afaceri iesean Iulian Dascalu vrea sa investeasca masiv in clubul de fotbal Universitatea Cluj, unde a gasit intelegere la autoritatile locale. De ce la Cluj si nu la Iasi? I-a facut Gheorghe Nichita o propunere de acest gen? Primarul spune ca nimeni nu vrea sa investeasca la Poli, in vreme ce Dascalu neaga ca ar fi purtat o discutie in acesti termeni.

Pina una alta, cel mai bogat iesean este pe cale sa bage bani frumosi intr-o echipa din Ardeal, in vreme ce Poli ramine pe mina Primariei, fiind finantata din banii iesenilor.

Serviciu contra serviciu

In orice caz, patronul mall-ului din Tudor Vladimirescu este tentat sa bage bani frumosi in echipa de la Cluj, in timp ce primarul Nichita ridica din umeri. „Sint in discutii cu autoritatile clujene pentru eventuale investitii in echipa. Inca nu m-am hotarit cit anume sa investesc, insa acest lucru il voi spune in public la momentul potrivit", a declarat Iulian Dascalu.

Si totusi, de ce Clujul si nu Iasul? „Atit timp cit acolo am gasit toata sustinerea de la autoritati pentru a dezvolta o afacere cum este mall-ul, mi s-a parut firesc sa fac, la rindul meu, un serviciu Clujului", a explicat cit se poate de clar acesta. Pe de alta parte, Iulian Dascalu a demarat un proiect de anvergura si la Iasi.

In parteneriat cu Primaria, el vrea sa ridice chiar in centrul Iasului un ansamblu de locuinte, spatii comerciale si locuri de recreere. Proiectul este cunoscut sub numele „Palas" si a stirnit nenumarate controverse, mai ales ca, pentru a fi dus pina la capat, este nevoie de aproximativ 12 hectare.

„Daca Palas ar fi finalizat, nu exclud posibilitatea sa investesc si in echipa de fotbal a Iasului", a dezvaluit acesta. Totusi, Dascalu sustine ca a ajutat si va ajuta in continuare Politehnica Iasi. Lunar, acesta sponsorizeaza echipa cu 200 de milioane de lei.

„Daca investeste la Cluj, trebuie sa o faca si la Iasi"

Gheorghe Nichita, primarul Iasului, a spus ca nu a stiut de intentiile lui Iulian Dascalu fata Universitatea Cluj si ca informatia a citit-o in presa acum citeva zile. „Nu mi-am permis sa negociez un teren al Primariei la pachet cu echipa de fotbal. Nu pot sa conditionez investitorii.

Insa, daca Dascalu investeste la Cluj, trebuie sa o faca si la Iasi", a punctat Nichita, facind referire la proiectul Palas. Desi Iulian Dascalu afirma ca pina acum i s-au propus doar sponsorizari pentru Politehnica Iasi, primarul Nichita sustine ca a purtat discutii atit cu patronul „Iulius Group" cit si cu alti afaceristi, pentru a-i convinge sa preia echipa, insa nimeni nu s-a aratat dispus.

„Daca Becali sau alt afacerist ar vrea sa preia echipa, as da-o a doua zi. As impune o singura conditie: sa fie pastrat numele echipei si sa joace pentru culorile Iasului", a spus primarul.

Clubul face transferuri pe sponci, iar AVAS blocheaza conturile

Faptul ca gruparea ieseana nu sta foarte bine cu banii a fost demonstrat si de faptul ca la sfirsitul lunii octombrie a fost pus sechestru pe bunurile clubului, in contul unei datorii la bugetul de stat de 1.852.193 de lei noi. Zilele trecute, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a blocat conturile gruparii iesene pentru creante comerciale si fiscale de 9.054 de lei noi.

Inaintea inceperii pregatirii de iarna, presedintele clubului, Sorin Boca, declarase ca gruparea pe care o conduce va avea in aceasta iarna un buget de doar 60.000 de euro pentru achizitii de jucatori. Aceasta, in timp ce alte echipe au cheltuit sute de mii de euro pentru intarirea lotului.

In aceste conditii, Poli l-a readus la echipa pe atacantul Clement Palimaru, care fusese imprumutat la divizionara B Cetate Suceava, singurele nume noi fiind Dan Iurisniti (pentru care iesenii vor achita 45.000 de dolari), Martin Czernoch (25.000 de dolari) si Ciprian Dianu (liber de contract). Ultimul pe lista de achizitii ar putea fi croato-argentianul Martin Saric, jucator liber de contract.

Pentru acest an, clubul iesean a estimat un buget de aproape doua milioane de euro, incluzind aici toate taxele catre stat.

Suporterii discuta pe Internet situatia de la Poli

Vestea ca Iulian Dascalu investeste in fotbalul clujean a zburat precum gindul. Zeci de mesaje au fost postate de microbisti in doar citeva zile pe site-ul www.politehnicaiasi.ro. l „Ia uitati, fratilor. Echipa se zbate in saracie si oamenii de afaceri din Iasi investesc in echipele altor orase. Ce rusine imensa!"

l „Lasa ca vin alegerile si sa vedeti ce votat va fi (Nichita – n.r.). Sa facem un cearceaf mare cu «de dulce» pentru cel mai «iubit» iesean in acest moment.

Oare seful lui stie?"

„Ar trebui sa ne lamurim odata si odata daca Nichita are de gind sa faca clubul asta societate pe actiuni si eventual sa dea majoritatea actiunilor si, deci, a clubului unui investitor cu bani (...), investitor care sa faca din Poli un club puternic. Sau daca vrea sa faca din fotbalul iesean jucaria lui electorala, iar cu banii asigurati de Consiliul Local, Poli sa ramina o echipa mediocra."

„Incredibil...nu am cuvinte...adica nici nu stiu cum sa comentez... rusine... asa ceva nu se poate...inadmisibil"

„Oricum, din cite stiu, Poli nu este societate pe actiuni...cind o fi, poate va investi si Dascalu"