Raportul pentru anul anterior le-a dat ieri si finantistilor emotii. Fara a face, insa, referire la o persoana anume, Radu Prisacaru a acuzat institutia pentru faptul ca a devenit in timp un „cimitir al dinozaurilor", in care toti isi gasesc un loc caldut. „Astept o schimbare de mentalitate, pentru ca am primit plingeri de la firme ca se negociaza amenzile.

Nu doresc sa stringem mai multe impozite, ci sa dam la stat cit trebuie. Au fost cazuri de societati conduse din aceste birouri, iar unele firme au fost ajutate sa intre in faliment de catre unii angajati ai acestei institutii. Cei care au gresit vor pleca.

Vor ramine doar cei care sint buni si isi fac datoria", si-a exprimat ieri nemultumirile seful Prefecturii, referindu-se si la acuzele care i se aduc lui Ioan Grigoriu, directorul executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi.

Pentru ca unele controale dureaza prea mult, nejustificat, prefectul i-a cerut directorului executiv al DGFPJ sa ia masuri pentru remedierea situatiei. „Au fost cazuri in care actele dintr-un dosar au ajuns a doua zi chiar in mina celui controlat, precum si cazuri in care dosarele au ramas in dulap foarte mult timp", a declarat ieri Radu Prisacaru.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a atras atentia si asupra unei greseli din cauza careia Prefectura ar trebui taxata pentru jocurile de noroc.

„Bilantul intocmit de Prefectura a fost gresit si refacut mai apoi, dar greseala a fost pastrata in calculator, intr-un fisier si, prin schimbarea programului informatic, s-a ajuns la situatia de acum", a spus Dumitru Axinte, seful Administratiei Financiare a Municipiului Iasi.

Abia a sasea parte din restante a fost recuperata

Conform bilantului de anului trecut prezentat ieri de conducerea DGFPJ, institutia a functionat cu 615 angajati, 573 dintre ei fiind functionari publici, iar restul, persoane angajate cu contracte individuale de munca.

In anul anterior, Fiscul a incasat 1.196 de miliarde de lei, in timp ce restantele depasesc 6.000 de miliarde de lei. Cu toate acestea, arieratele au scazut fata de anul 2004 cu aproape 2.500 de miliarde de lei. „Am stat de vorba cu agentii economici si se pare ca au inteles ca nu este de glumit.

Incasarile au crescut ca urmare a conformarii voluntare", a afirmat senin Anton Dobos, directorul executiv al DGFPJ.

Se pregatesc stergeri de datorii

O parte dintre datorii vor fi aminate si scutite mai apoi. Astfel, aproximativ 2.700 de miliarde de lei vor fi sterse de pe lista restantelor, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 40/2002, Legii nr. 137/2000, Legii nr. 190/2004 si Legii nr. 64/1995.

Din sechestre, popriri, somatii de plata si decontarea bancara a unor popriri, finantistii au incasat anul trecut 1.946 de miliarde de lei. O problema o constituie si patronii care-si inchid firmele cu datorii si isi deschid alte societati, in evidenta speciala a Fiscului aflindu-se peste 6.500 de astfel de contribuabili, in crestere fata de anul precedent cu mai bine de 3.500 de firme.