Modul de a construi haotic, fara a tine seama de minime reguli de urbanism, a fost una din cele mai imputabile greseli ale administratiei Funar. Un exemplu semnificativ este pe strada Alverna, unde, la nr.

70 se ridica un bloc de locuinte care distruge definitiv confortul vecinilor "de peste drum", dar si al viitorilor locatari ai imobilului aflat inca in constructie.

Distanta dintre cele doua cladiri este foarte mica, blocul de la numarul 70 a trecut in "legalitate" prin bunavointa lui Gheorghe Funar, dar, cu toate acestea, Primaria Cluj-Napoca tine partea vinovatilor in instanta. Asta pentru ca Emil Boc trebuie sa apere institutia.

Ioan Petran, seful Inspectoratului de Stat in Constructii Cluj crede ca "tampenia porneste de la Funar", care a autorizat constructia.

Un motiv intemeiat pentru avizarea blocului de locuinte de pe strada Alverna nr.70 in timpul mandatului lui Gheorghe Funar este legat de faptul ca lucrarile de constructie erau executate de SC Total Impex SRL firma cuscrului sau, Ioan Draghicescu.

Fapt dovedit prin documente, constructia apare in proiect sub denumirea de "casa familiala" cu D+P+2E+M (adica mansardata) pe cand in autorizatia de construire mansarda lipseste, din simplul motiv ca planul urbanistic general (PUG) nu permite acest lucru in zona.

Dar, planul difera de autorizatie, iar tertipul l-a salvat pe beneficiarul constructiei de avizul Comisiei de Urbanism din cadrul Primariei Cluj-Napoca. Astfel, dosarul a poposit direct pe biroul lui Funar, care a semnat autorizatia de construire.

Proprietarul terenului si beneficiarul direct al constructiei, Florin Zah, cunoscut pentru relatiile pe care le avea la primarie, a fost dat in judecata de Asociatia de Proprietari a blocului vecin, de la numarul 62.

Ridicarea imobilului, desfasurata pe o suprafata de 15 metri latime, ocupand 80% din terenul lui Zah, a generat protestele vecinilor care stau intr-un bloc situat la 6 metri distanta. Balcoanele si ferestrele sunt umbrite, iar in cazul unui cutremur mai puternic, cladirile s-ar prabusi una peste cealalta.

Potrivit legii, o cladire se poate construi langa alta doar daca se respecta anumite reguli. Una dintre acestea prevede ca distanta dintre cele doua imobile sa fie cel putin egala cu jumatatea inaltimii cladirilor. In cazul de pe Alverna 70 aceasta prevedere a fost ignorata.

Sesizarile Asociatiei de Proprietari au ajuns, inca inainte de a fi eliberata autorizatia de construire, la Gheorghe Funar. In urma demersurilor asociatiei, Primaria a emis un act potrivit caruia nu se va elibera autorizatie de construire pentru blocul de la numarul 70 decat cu acordul vecinilor.

Actul a fost facut la notar, insa, cu toate acestea, legea lui Funar a fost mai puternica in Primaria Cluj-Napoca. In 2004 a inceput un sir de procese prin care Asociatia Proprietarilor de pe Alverna nr.62 solicitau anularea autorizatiei de construire a blocului vecin.

Tribunalul Cluj a dat castig de cauza asociatiei, insa Zah a facut recurs la Curtea de Apel, iar instanta superioara clujeana a fost de partea beneficiarului constructiei.

Florin Zah a vandut afacerea in vara anului 2005 societatii clujene Cifcom SA care a continuat lucrarile prin firma de constructii Doriandri SRL din Bistrita-Nasaud.

Desi, conform legii, lucrarile la blocul de la numarul 70 de pe strada Alverna ar trebui sistate pana la finalizarea litigiului, nu s-a respectat aceasta prevedere nici de catre fostul proprietar Florin Zah, nici de societatea Cifcom SA, actualul proprietar. Procesul prin care Asociatia de Proprietari de la nr. 62 cere anularea autorizatiei de construire a fost reluat, iar urmatorul termen se va judeca la Tribunalul Cluj la sfarsitul lunii februarie. Ioan Petran, directorul Inspectoratului de Stat in Constructii Cluj considera ca situatia proprietarilor de la nr. 62 de pe strada Alverna este "cea mai delicata din judet".

Dupa schimbarea primului proprietar, Florin Zah, s-a refacut proiectul si s-a dat alt regim de inaltime, cu toate acestea litigiul dintre cele doua parti nu s-a incheiat. Toate aceste incercari de legitimare a constructiei de pe strada Alverna nr. 70 sunt sortite esecului, iar motivul este cat se poate de simplu.

Suprafata mica a terenului corelata cu distanta redusa fata de blocul cu nr.62 nu permiteau, in mod corect si coerent, autorizarea constructiei. Cel mult, se puteau construi pe acel teren case, insa nu un bloc cu doua etaje si mansarda, mai ales ca parterul ajunge la nivelul intai al imobilului vecin.

"Cand am fost in inspectie ultima oara lucrarile stagnau. Terenul are cote diferite, iar fiecare tronson respecta o anumita distanta. Noi (Inspectoratul de Stat in Constructii – n.red.) I-am amendat in repetate randuri.

Amenzile au fost intre 30 si 40 de milioane de lei, pentru nerespectarea regimului de inaltime, insa aceste sanctiuni nu rezolva nimic din problema", a declarat Petran. Totodata, directorul institutiei care reglementeaza modul in care se construieste la Cluj a precizat ca numai justitia poate rezolva acest caz.

"Multi ne cer chestiuni de demolare, dar nu ne permite legislatia. Problema este ca aceasta constructie sufoca vecinii, iar tampenia porneste de la autorizatia pe care a dat-o Funar", a incheiat Ioan Petran.

Societatea Cifcom SA, actualul proprietar al blocului nr.70 de pe strada Alverna, se afla in executare silita pentru restante de 8,9 miliarde de lei la bugetul de stat, potrivit bazei de date a Ministerului Finantelor Publice. Cifcom SA are ca obiect de activitate transporturile.

Antreprenorul lucrarii, SC Doriandri SRL este o firma recent infiintata in comuna Maierul din judetul Bistrita-Nasaud. Potrivit presedintelui Asociatiei de Proprietari, Ioan Maris, Doriandri SRL turna placa de beton la –20C Celsius in aceasta iarna.

Specialistii in constructii sustin ca exista un tip de beton care contine un liant special, foarte costisitor, rezistent la temperaturi scazute. Cu toate acestea, de regula, firmele care construiesc pentru a vinde rapid blocuri de locuinte nu investesc sume exorbitante pe materialele de constructii. Din ratiuni economice.