Pe lista societatilor pentru care AVAS a dispus blocarea conturilor se afla si Chimcomplex, cu o datorie de aproape 77 de miliarde de lei, potrivit Anexei Ordinului AVAS nr. 1267/06.02.2006. Blocarea conturilor este activa pana cand sumele existente sau cele care urmeaza sa se verse in conturi vor acoperi datoriile.

Vuza a explicat, in decembrie anul trecut, la festivitatea de decernare a premiilor "Excelentei in afaceri" de ce a fost premiat& in 2005 a investit 1.050 miliarde lei vechi, nu are datorii la stat si ofera 7.000 de locuri de munca in tot grupul SCR.

Declaratia omului de afaceri este, acum, dupa ce s-a dispus proprirea pe conturile Chimcomplex, de-a dreptul halucinanta. Cert este ca seful statului, Traian Basescu, a fost in mod deliberat mintit in legatura cu situatia reala a societatilor pe care Vuza le patroneaza.

Imperiul de carton al multimilionarului Stefan Vuza se clatina simtitor. Cel premiat la finele anului trecut cu "Trofeul de excelenta in afaceri", premiu inmanat omului de afaceri de insusi presedintele Traian Basescu pentru "merite deosebite", si pentru faptul ca e un bun platnic, s-a trezit la finele anului trecut cu conturile Chimcomplex ("perla coroanei" SCR) blocate. De ce?

Tocmai pentru faptul ca nu si-a platit datoriile catre stat. Astfel, pe lista societatilor fata de care Agentia pentru Valorificarea activelor Statuilui a dispus blocarea conturilor pana la recuperarea debitelor catre stat, se afla si Chimcomplex Borzesti. Cu o datorie de peste 76 de miliarde de lei, reprezentantii AVAS sustin ca omul de afaceri moldovean nu avea cum sa raporteze la finele anului trecut "zero datorii catre stat".

"Buna ziua, Ardeal" a atras atentia in editiile anterioare ca o smecherie la care a recurs Vuza pentru a parea curat in ochii presedintelui statului a fost ajutorul de stat in valoare de peste 316 miliarde de lei de care a beneficiat Caromet Caransebe, in conditiile in care Vuza a cumparat pachetul majoritar al societatii cu 8 miliarde de lei.

Minciuna la care a recurs Vuza il discrediteaza in mod impardonabil pe seful statului, Traian Basescu, un cunoscut opozant al practicii de stergere, reesalonare si de neachitare a datoriilor pe care societatile le inregistreaza fata de stat. Oficiali ai Administratiei prezidentiale s-au aratat contrariati de faptul ca presedintelui Basescu i s-a spus ca societatile lui Vuza nu au datorii la stat, in ciuda situatiei de la Chimcomplex.

Agentia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a dispus, la inceputul saptamanii trecute, printr-o ordonanta, blocarea conturilor mai multor societati pentru datoriile pe care le au catre stat. Cele aproximativ 500 de societati din intreaga tara fata de care AVAS a dispus blocarea conturilor pana la recuperarea datoriilor, au acumulat datorii fie la Electrica, fie la fondul de sanatate.

"Aceasta actiune este urmarea faptului ca nu si-au onorat obligatiile de plata, desi au fost notificate si somate in acest sens. De ani de zile unii au inteles ca pot face lucruri mai bune cu banii decat sa-si plateasca taxe, impozite, contributii la asigurari de sanatate si acest lucru ne afecteaza pe toti. Statul nu este o banca cu dobanda 0% pentru rau platnici. Plata taxelor si impozitelor trebuie sa devina un reflex normal al societatilor comerciale.

Toti cei care nu respecta cadrul legal, indiferent de numele lor, indiferent de orice alt considerent, se vor trezi cu un raspuns pe masura din partea autoritatilor", a sustinut Razvan Orasanu, presedintele AVAS, intr-un comunicat de presa. Precizam faptul ca, blocarea conturilor este activa pana cand sumele existente sau cele care urmeaza sa se verse in conturi vor acoperi datoriile.

Printre societatile cu conturile blocate se afla si Chimcomplex Borzesti, societate la care Serviciile Comerciale Romane (SCR)- printr-un consortiu format din A2 Impex SRL Ploiesti si Contactoare Buzau - apartinand lui Stefan Vuza detine din 2003 pachetul majoritar de actiuni (peste 90% din actiuni). Combinatul din Borzesti a fost achizitionat de Vuza in 2003 cu un pret al tranzactiei de 25.030.570 de Euro.

La fel ca in cazul celorlalte societati preluate de Vuza, datorii preluate de AVAS cu putina vreme inainte de privatizare, s-au ridicat la suma de 49 milioane de USD, in timp ce capitalul social al societatii era de 1.668.669.450 mii lei - aproximativ 51.610.000 euro.

Ca termeni de comparatie, mai mare decat al Rompetrol Bucuresti si Industria Sarmei (Mechel) Campia Turzii sau dublu decat cel al Tractorul Brasov si Uzinele Sodice Govora. Societatile aflate sub umbrela lui Vuza au achizitionat, astfel, Chimcomplex, la un pret al tranzactiei de jumatate fata de valoarea nominala a actiunilor. Inca un amanunt sub acest aspect ar fi de mentionat - cu un an inainte de maritisul Chimcomplex, de neprofitabila ce era, societatea obtinuse un profit net pe sase luni de peste 20 mld lei vechi. De precizat ca Chimcomplex este unul dintre cei mai mari producatori de sode si produse clorosodice din sud-estul Europei.

Este cel putin la prima vedere inexplicabil cum, un colos de talia Chimcomplex, achizitionat la un pret derizoriu si cu o cota impresionanta de piata, a ajuns sa se situeze pe o pozitie fruntasa in topul datornicilor catre stat. Asta in ciuda managementului mult trambitat de Vuza. Cert este ca, pe lista societatilor pentru care AVAS a dispus blocarea conturilor se afla si Chimcomplex, cu o datorie de aproape 77 de miliarde de lei, potrivit Anexei Ordinului AVAS nr. 1267/06.02.2006.

Buna ziua Ardeal a atras atentia in paginile sale ca Stefan Vuza, premiat la finele anului trecut cu "Trofeul de excelenta in afaceri", premiu inmanat de insusi presedintele Traian Basescu l-a pacalit pe seful statului. Inainte de a participa la gala organizata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, presedintele Basescu s-a asigurat ca nici una dintre societatile ce urmeaza sa fie premiate nu are datorii catre stat. Astfel, inclusiv Stefan Vuza parea, la prima vedere, "alb" sub aspectul datoriilor catre stat.

Numai ca, cu o luna inainte, Vuza si-a luat toate masurile de rigoare pentru a figura la finele anului fara nici o datorie catre stat. In acest sens, el a solicitat AVAS si a obtinut un ajutor de la stat in valoare de aproape 316 miliarde de lei. Adica datoriile catre stat, inregistrate de Caromet (societate la care Iasitex-ul lui Vuza este actionar majoritar) cifrate la aproape 10 milione de euro au fost fie reesalonate, fie sterse.

Rusinoasa manevra de a parea curat in fata intaiului om in stat i-a iesit lui Vuza ca la carte, cu concursul autoritatilor statului. Reamintim faptul ca societatea Caromet Caransebes a fost achizitionata de Vuza in 2004 cu 8, 5 miliarde de lei, in timp ce ajutorul de stat se cifreaza la 316 miliarde de lei.

Consiliul Concurentei a avizat ajutorul de stat, in ciuda faptului ca, in textul Deciziei favorabile se recunoaste ca acest ajutor creeaza premisele pentru o posibila distorsionare a concurentei. Ajutorul dat de stat i-a oferit lui Vuza posibilitatea sa primeasca premiul excelentei in afaceri, diploma fiindu-i inmanata de insusi presedintele Romaniei. Traian Basescu a fost mintit, astfel, in mod deliberat de catre organizatorii evenimentului, greii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei de doua ori. Invitat sa inmaneze premiile, seful statului, cunoscut ca fiind un critic al societatilor cu datorii catre stat, dar si al procedeului de stergere sau reesalonare a datoriilor, si-a luat masuri asiguratorii. Inainte de eveniment, dupa propriile-i declaratii, Basescu a primit asigurari de la presedintele Camerei de Comert ca nici una dintre societatile premiate nu inregistreaza datorii catre stat.

Cel mai cunoscut dintre premiati a fost controversatul om de afaceri Stefan Vuza, patronul grupului Serviciile Comerciale Romane (SCR). Traian Basescu, in necunostinta de cauza, a avut numai cuvinte de lauda, chiar si la adresa lui Vuza. "Acesta este mediul de afaceri adevarat, oamenii care imping Romania spre prosperitate. Realitatea pare a fi departe de ceea ce ne arata institutele de sondare a opiniei publice", a afirmat presedintele. Basescu a mai spus ca acestia au inteles ca imbogatirea peste noapte nu mai este posibila si ca doar performanta economica confera unei firme capacitatea de a face fata competitiei de pe piata.

La randul sau, Stefan Vuza a explicat de ce a fost premiat& in 2005 a investit 1.050 miliarde lei vechi, nu are datorii la stat si ofera 7.000 de locuri de munca in tot grupul SCR. Declaratia omului de afaceri pare, acum, dupa ce s-a dispus proprirea pe conturile Chimcomplex, de-a dreptul halucinanta.

Reprezentantii AVAS ne-au declarat ca proprietarul Chimcomplex nu avea cum sa raporteze la finele anului trecut "zero datorii fata de stat". "E clar ca au o datorie (Chimcomplex, n.r.) fata de stat, nici nu se pune problema. In mod normal nu putea spune ca nu are datorii. Dispozitia de blocare a conturilor a fost luata ca masura asiguratorie fata de toate societatile care inregistreaza datorii la stat, nu doar in acest caz", ne-a declarat Ionut Vascan, consilier in cadrul Departamentului de relatii cu presa al AVAS. Pe de alta parte, Stefan Vuza nu a putut fi de gasit ieri, in ciuda insistentelor noastre, in vederea unei declaratii oficiale.

Omul de afaceri Stefan Vuza, patronul Serviciilor Comerciale Romane, poate cel mai puternic grup comercial din Romania, este considerat a fi un fel de "chirurg" al societatilor falimentare, preluate de stat. Imperiul magnatului moldovean - premiat cu titlul de "Investitorul anului 2004" - cuprinde mai multe societati& Contactoare Buzau, Sinterom Cluj, UZUC Ploiesti, Iasitex Iasi, Chimcomplex Borzesti, Novatex Pitesti si Somes Dej.

Buna ziua, ARDEAL a relatat pe larg modalitatea prin care Vuza si-a largit imperiul, mai exact sistemul suveica. Cu toate acestea, unul dintre "meritele" recunoscute de o parte din presa si de catre oamenii de afaceri, fie ei si concurenti, a fost ca Vuza a preluat o serie de colosi industriali, adusi in stare de faliment - lichidare, pe care i-a adus "la viata", inregistrand profit.

BZA a demonstrat, insa, ca o mare parte sau cea mai mare parte din succesul inregistrat de magnatul moldovean se datoreaza statului, sau altfel spus complicitatii statului. si asta pentru ca, cel putin in cazul a doua societati, Novatex si colosul Chimcomplex, cu putina vreme inainte de privatizare, cu tinta directa Stefan Vuza, cele doua societati au beneficiat de bunavointa statului, prin Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Adica "i-au fost servite" lui Vuza, fara datorii, sau cu datoriile reesalonate. Acestor doua cazuri se alatura acum si societatea Caromet, cea fata de care statul si-a aratat din nou milostivul sprijin.

Reprezentantii Administratiei prezidentiale ne-au declarat ca presedintele Traian Basescu a participat la evenimentul organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si ca i s-a spus ca persoanele (fizice si juridice) premiate nu au datorii la stat. "Presedintele doar a participat la acel eveniment. Propunerile au fost facute de Camera de Comert. I s-a spus (presedintelui, n.r.) ca societatile nu au datorii la stat, de asta a si dorit sa semnaleze in discurs acest aspect. Ar trebui facuta o sesizare", ne-a declarat Camelia Ilie, membru in Departamentul de Comunicare Publica de la Palatul Cotroceni.