Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, a dat in judecata Consiliul Local, contestand modul in care a fost aprobata hotararea privind transmiterea in folosinta gratuita a unei sali de sport catre Universitatea "Aurel Vlaicu" (UAV). Hotararea contestata de edil a fost aprobata, in unanimitate, de cei 21 de membri ai CL prezenti la sedinta din 26 aprilie 2005.

Falca a solicitat anularea actului administrativ, invocand faptul ca o parte dintre consilieri erau in conflict de interese, fiind si angajati ai universitatii.

In adresa trimisa instantei de judecata, semnata doar de primar, reiese ca alesii locali Gheorghe Hutiu, Corneliu Padurean si Gheorghe Neamtiu au participat la deliberare si au votat hotararea, desi erau angajati ai institutiei de invatamant superior.

"Situatia conflictului de interese s-a evidentiat abia in 19 ianuarie 2006, cu ocazia votarii proiectului de hotarare privind trecerea in domeniul public al municipiului a salii de sport. Desi acel proiect de hotarare nu crea o situatie de con-flict de interese, cei trei consilieri s-au abtinut de la deliberari si vot", este mentionat in adresa trimisa instantei de Falca.

In aceste conditii, primarul cere sa fie anulata hotararea CL din 26 aprilie 2005, luata tot in timpul mandatului sau.

Consilierii vizati de edil s-au abtinut, insa, sa faca prea multe comentarii pe seama demersului facut de seful administratiei publice locale. "In momentul acela nu am realizat ca sunt intr-un conflict de interese. Si daca ma gandesc bine nici nu eram. Era o situatie favorabila pentru oras, nu mai aveam ce discuta in privinta votului. Primarul poate sa faca ce vrea.

Mai mult nu va pot spune pentru ca sunt angajat al universitatii", a declarat Gheorghe Neamtiu.

La randul sau, Gheorghe Hutiu a spus ca demersul in Justitie este o problema a edilului. "Nu comentez. Am auzit ceva despre ce va urma, dar nu stiam sigur despre ce este vorba. Este problema domnului Falca", a adaugat consilierul.

Interesant este ca cei trei membri ai CL invocati de primar in adresa trimisa instantei fac parte din Alianta "D.A.", si, mai mult, Gheorghe Hutiu si Gheorghe Neamtiu sunt colegi de partid cu Gheorghe Falca.

Sala de sport din complexul "M" al UAV este obiectul unui scandal intre primarul muncipiului si rectorul institutiei de invatamant. Imobilul a fost destinat institutiei de invatamant, care a investit cateva miliarde de lei pentru dotarea acestuia la nivelul cerintelor pentru acreditarea olimpica.

Pe durata in care a fost executata constructia, terenul aferent si sala au fost transmise din administrarea Universitatii "Aurel Vlaicu" in cea a Consiliului Local, urmand ca la finalizarea lucrarilor sa aiba loc, tot conform procedurilor, transferul in sens invers.

CL a emis chiar o decizie in acest sens, care trebuia sa fie urmata, intr-o perioada de 30 de zile, de semnarea protocolului de predare-primire intre primar si reprezentantii legali ai UAV.

Insa, Falca a refuzat sa semneze documentul, afirmand ca imobilul ar fi fost ridicat pentru Primarie, deoarece pe perioada constructiei, terenul si sala au fost transferate la Consiliul Local.