De sase ani, Colegiul Energetic si-a mai facut un nume. Un nume in handbalul romanesc. Acest vis frumos a inceput in toamna anului 1999. Atunci, conducerea liceului infiinta prima clasa de handbal. In prezent, acest vis este aproape de a fi distrus de neputinta sau nevointa directorului Ion Florescu.

Acesta a hotarat sa desfiinteze clasa a noua de handbal. Prin mainile antrenorilor de la Energetic au trecut multe handbaliste de Liga Nationala, unele jucand si in strainatate (Andrei Anca - Franta). Clasele de handbal vor mai exista la Energetic doar inca trei ani. Adica, pana cand actualele sportive vor termina liceul.

Lupta declaratiilor

Parerile cu privire la desfiintarea sectiei de handbal de la Colegiul Energetic Ramnicu Valcea sunt impartite. Profesorul antrenor Ionel Gheorghe a dat "vestea cea proasta" pentru handbalul valcean. Gheorghe da vina pe directorul liceului, Ion Florescu. Acesta din urma declara ca nu are nici o vina.

Numarul mic de elevi din cadrul acestor clase duce la desfiintarea lor. Parintii elevelor sportive sunt de partea antrenorului. Inspectorul sportiv Constantin Tita spune ca este dureroasa desfiintarea claselor de handbal de la Energetic.

Ionel Gheorghe, profesor de sport al Colegiului Energetic din Ramnicu Valcea: "Vreau sa spun ca am fost anuntat de domnul director Ion Florescu ca de la anul nu se va mai infiinta nici o clasa de-a noua de handbal". Clasele de handbal de la Energetic au dat multe sportive si au cucerit la fel de multe titluri pe plan national.

Ionel Gheorghe: "Mi s-a spus ca motivul este lipsa banilor. Inaintea acestui motiv mi s-a spus ca este o hotarare guvernamentala. Dar nu a vrut sa-mi arate hartia respectiva. Am vorbit cu inspectorul Alin Predescu, de la minister, si acesta m-a asigurat ca nu exista nici o hotarare in acest sens. Apoi, mi-a dat motivul material.

Ca nu mai poate sa tina clasele din lipsa banilor. Dar cred ca asa vrea el. Ca bani se gasesc. A mai incercat de doua ori sa desfiinteze clasele. In 1999 aveam clase si de a cincea si de a sasea. Acum, acestea nu mai exista.

Daca se va trece la desfiintarea respectivei clase, inseamna bataie de joc fata de munca acestor copii si de sacrificiul si munca parintilor. Nu este vorba de mine sau de colegi, este vorba numai de acesti copii", spunea Gheorghe. Acelasi Ionel Gheorghe spunea ca "Bani se mai gasesc.

Primaria ne-a promis un ajutor de 400 de milioane. 200 stiu ca au si venit. Ne mai ajuta CS Oltchim. Si chiar omul de afaceri Doru Florescu. Pe langa faptul ca parintii platesc o cotizatie. Bani cred ca sunt".

Directorul Ion Florescu: "Clasele se vor desfiinta pentru ca nu mai sunt elevi. Nu pot continua sa am clase de 16-17 elevi. Din 2007, scolile vor primi bani in functie de numarul de elevi din clase. Daca am clase descompletate inseamna bani mai putini, ceea ce duce si la salarii mai mici pentru profesori.

Si, oricum, Gheorghe poate spune ce vrea. Eu am dus in spate aceste clase. Eu am adus bani, nu el. Vreau sa spun ca nu numai clasa de handbal de a noua se va desfiinta. De la anul, Colegiul Energetic va avea cu doua clase de a noua mai putin. Iar hotararea nu este doar a mea. Este a Consiliului de Administratie.

Ca este semnatura mea pe cererea depusa la inspectorat este una. Dar consiliul a luat hotararea. Un alt motiv care duce la desfiintarea claselor de a noua este si faptul ca an de an scade numarul absolventilor de clasa a opta. Iar eu cred ca numele pe care il are liceul pe care il conduc nu a fost facut de handbal.

Energetic avea deja un nume. Si chiar numele liceului spune ca avem profil energetic si nu sportiv". Inspectorul sportiv Constantin Tita spunea: "Este dureros sa vezi cum dispare un nume. Anul trecut, Liceul Energetic a reusit sa fie numit primul liceu pe tara cu grupe de sport. Asta datorita rezultatelor.

Prin aceste clase au trecut nume ale handbalului valcean si romanesc. A devenit o pepiniera importanta. Ion Florescu a mai avut doua incercari de a desfiinta sectia de handbal a liceului. |n 2000 si 2004. Atunci am reusit sa-l intoarcem din drum. Sper sa reusim si acum", completa "generalul".

Banii, banii, banii!

Nici parintii nu vad in desfiintarea respectivelor clase un lucru bun. "Fetele noastre nu sunt doar sportive. Invata si bine. Noi am vrut sa faca sport. Nu stiti cate probleme am avut cu acesti copii. Accidentari, cheltuieli, sacrificii. Dar nu am renuntat.

Fiecare platim cate o cotizatie de 100.000 de lei pe luna. Cotizatie care a venit in urma unei propuneri din partea directorului scoli. Eu sunt de acord sa creasca aceasta cotizatie. Dar cum este posibil? Nu sunt bani, dar exista performanta. Speram sa se gaseasca o solutie.

Am ales acest liceu pentru ca este bun si avea aceasta clasa", declara unul dintre parinti.

Cum a ajuns handbalul la Energetic

Sectia de handbal a luat fiinta la Colegiul Energetic in anul 1999. Aceasta avea si are o sala de sport competitiva, sala de forta, un teren in aer liber si un cabinet medical. In 2000, la un an de la infiintare, au inceput sa apara si rezultatele. In acel an, echipa liceului a castigat in Ungaria Tureneul "Gyor".

Turneu puternic. In 2001 si 2002, echipele de junioare ale liceului s-au calificat la turneele campionatului national. Si au castigat faza finala a campionatelor scolare. |n 2003, au obtinut rezultatele: locul intai la Turenul "Gyor" si vicecampioane la juniori II si III. |n anul urmator s-a castigat locul intai si la junioare I.

In 2005, sectia de handbal a Liceului Energetic a reusit sa castige campionatul scolar. Iar in campionatul national sa obtina locul doi la junioare I, locul trei la junioare II si accederea la turneul final cu junioarele III. Iar in acest an, toate cele trei echipe au sanse de a ajunge la turneul final.

De la "Energetic" au plecat nume ca Bradeanu, Cartas, Avram, Cazacu, Babeanu, Ivanescu, Iacob. Iar Manea, Meirosu, Dospin au fost eleve ale acestui liceu. Lista mai poate continua. De mentionat este ca handbalista Carmen Cartas a ajuns la Cetate Deva, in Liga Nationala, fara sa treaca pe la HC Oltchim. Iar acum este in top 10 marcatoare din acest sezon.

Performante inutile

Echipa actuala de junioare (eleve in clasa a opta) a obtinut calificarea la turneul semifinal national - Iulia TONCEANU, ANA BO{NEAGU, Mihaela RADUCU, Maria STOICHICEANU, Loredana Z~VOIANU, Denisa SOAVA, Ionela GRIGOROIU, Anca AVRAM, Alexandra ANTONIE, Cristina CONSTANTINESCU, Maria MIREANU, IOANA POPA, Mihaela PATRU - dar este in prag de autodesfiintare.

Antrenorul Ionel Gheorghe ne-a spus ca parintii fetelor sunt disperati: "Se tem ca aceasta clasa dispare si nu mai lasa fetele la meciuri si antrenamente pentru a acorda timp invataturii si a fi siguri de admitere in vara. Fetele sunt oricum bine pregatite si pe planul de invatamant.

Au medii bune si, eu desi le omor la antrenamente, le-am spus de mici ca trebuie sa invete si mai bine decat ceilalti elevi pentru a demonstra ca un om de valoare poate face si sport, dar si carte.

Sunt mandru de ele si sunt sigur ca, daca vor continua sa se antreneze, multe vor juca peste cativa ani la echipele din prima Liga.".

Vom sustine continuarea handbalului la Energetic alaturi de majoritatea jurnalistilor din Valcea. Il rugam pe domnul Florescu sa ne comunice concret de ce anume are nevoie si cum putem sa-l sprijinim.

Din surse sigure stim ca presedintele Gavrilescu a incercat sa detensioneze situatia aducandu-i aminte profesorului director de sprijinul financiar primit de la Clubul Oltchim. Florescu a fost transant, declarandu-i oficialului ca banii nu au fost ai acestuia, deci nu trebuie sa-l intereseze destinatia lor.

Oare, pe cine trebuie sa intereseze destinatia banilor? Se autosesizeaza cineva in Romania?