Noi suspiciuni de gripa aviara in judetul Cosntanta. Se poate spune chiar ca H5N1 bate la usa municipiului Constanta, in conditiile in care, in cursul zilei de ieri, spre nelinistea cetatenilor si a autoritatilor locale si centrale, testele rapide efectuate de Directia Sanitar-Veterinar Constanta au indicat prezenta temutului virus.

„Au mai aparut doua suspiciuni de gripa aviara, la Tuzla si Navodari. Probele recoltate din aceste localitati au iesit pozitiv la analiza de la laboratorul DSV, insa ieri, la ora 14.00, au plecat spre Bucuresti, ramanand sa asteptam rezultatul analizelor de la Laboratorul National de Referinta.

Si in aceste localitati se vor lua aceleasi masuri precum in cazul celorlalte trei focare”, a declarat Grigore Mertoiu, seful DSV Constanta.

Prezenta virusului H5N1 in judetul Constanta – primul focar fiind confirmat in localitatea Topraisar, acolo unde, de altfel, a inceput sacrificarea pasarilor – a determinat autoritatile locale sa se urneasca din amorteala si sa ia, inca din cursul serii de 15 februarie a.c., masuri.

Astfel, in localitatea Vlahi din comuna Aliman (al doilea focar de gripa aviara din judetul Constanta, dupa ce testele Laboratorului National de referinta din Bucuresti au confirmat prezenta virusului H5N1, situatie confirmata de directorul general al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Gabriel Predoi, care a precizat insa ca gradul de patogenitate al

virusului va fi stabilit de laboratorul britanic) au fost instalate doua controale gen filtru la intrare si iesire, la care participa, pe fiecare schimb, cate 2 politisti si 2 jandarmi. De asemenea, in localitatea Ostrov au fost instalate 3 controale - filtru, la care participa politisti de ordine publica, lucratori ai Politiei de Frontiera si jandarmi.

In plus, au fost montate covoare si atomizoare pentru dezinfectarea autovehiculelor. Cu toate acestea, in cursul zilei de ieri, 16 noiembrie a.c., au aparut inca doua noi zone „de foc”: Tuzla si Navodari.

In ambele localitati au fost convocate sedinte-fulger ale Comandamentului Judetean Antiepizootic la care au participat Grigore Mertoiu, director DSV Constanta, Gabriel Predoi, director general Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, si prefectul Danut Culetu.

La Topraisar, militarii parasesc dispozitivul!

Desi ieri nu a fost confirmata inca de la Bucuresti prezenta H5N1, in localitatea Tuzla, unde au murit mai multe pasari, in doua gospodarii, a fost dat semnalul de alarma.

Prezenta in teritoriu a numeroaselor oficialitati nu a speriat in prima instanta localnicii, insa cei care erau veniti la rude s-au grabit sa plece inainte de a se instaura isteria generala si de a ramane blocati in localitate.

Chiar daca nu li se pare corect ca toate orataniile sa fie sacrificate, gospodarii au declarat reporterilor „Replica” faptul ca vor colabora cu organele abilitate pentru ca virusul gripei aviare sa nu fie transmis la om. Desi virusul ameninta cu sacrificarea doar pasarile, ieri dupa-amiaza, un cioban se grabea sa-si duca oile la loc sigur.

Auzise ca vor fi taiate animale si, pentru a nu ramane muritor de foame, oile fiind singurul mod de a obtine veniturile necesare traiului, aduna iarba pentru a asigura animalelor hrana pentru perioada cat acestea vor sta inchise.

Revenind insa la autoritati, seful DSV, Grigore Mertoiu, a „scapat” ieri „porumbelul” pe gura, anuntandu-l pe prefect, de fata cu reprezentantii mass-media si spre totala nemultumire a acestuia, de faptul ca un militar sau chiar mai multi au parasit dispozitivul din Topraisar, desi exista ordine stricte de mentinere a acestora.

Refuzand sa dea declaratii pe moment, prefectul Culetu a dat de inteles doar ca se va verifica situatia si ca vor fi luate masurile care se impun.

Mai departe trebuie mentionat faptul ca posibila inchidere a accesului in localitatea Tuzla va conduce la paralizarea mai multor activitati din municipiul Mangalia, stiut fiind faptul ca numai la Santierul Naval Mangalia sunt adusi, la locurile de munca, pe aceasta ruta, foarte multi navetisti.

In ceea ce priveste localitatea Navodari, este vorba despre o singura gospodarie, aflata la marginea localitatii, unde au murit trei pasari si unde testul rapid a iesit pozitiv. „Au murit trei gaini, zona a fost izolata si au fost organizate cinci puncte-filtru pentru ca nimeni sa nu intre si sa nu iasa din localitate cu animale, pasari, oua sau produse animaliere. De maine (n.r.

azi, 17 februarie a.c.) ne vom pregati sa intervenim si mai riguros, avand in vedere ca asteptam si rezultatul de la Bucuresti”, a declarat primarul Tudorel Calapod.