Dosarul Palas a fost redeschis de procurorii DNA de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Afacerea Iulius Group la Iasi se clatina.

Contractul de asociere dintre Primaria Iasi si societatea lui Iulian Dascalu, prin care municipalitatea concesiona la pret de nimic 12 hectare de teren in centrul orasului pentru complexul de locuinte Palas este cusut cu ata alba.

Primarul PSD Gheorghe Nichita incearca sa "dreaga busuiocul" platind din bani publici cabinetul de avocatura Bostina si Asociatii pentru servicii de consultanta in vederea completarii si modificarii articolelor din contractul cu Iulius Group SRL.

Iulian Dascalu, incoltit la Iasi de procurorii DNA care cerceteaza afacerea sa oneroasa cu primaria condusa de pesedistul Gheorghe Nichita, intentioneaza sa-si mute centrul de greutate al afacerilor la Cluj.

Consiliul Judetean Cluj a primit cu bratele deschise investitia lui Dascalu intr-un mall care va fi construit in cartierul Gheorgheni, iar urmatorul pas, bine premeditat de omul de afaceri iesean pentru a deschide usile autoritatilor clujene, vizeaza sponsorizarea echipei de fotbal Universitatea.

Cu "mingea pe teren", Dascalu nu si-ar mai face probleme in privinta afacerilor imobiliare cu terenurile aflate in administrarea CJ Cluj. Tertipul lui Dascalu este cat se poate de evident, drept dovada, faptul ca o investitie similara in echipa de fotbal Poli Iasi a fost conditionata de finalizarea afacerii Palas.

Iulian Dascalu, unul dintre "miraculosii" tineri milionari in dolari aparuti in perioada postdecembrista a ajuns sa faca afaceri imobiliare controversate cu primariile oraselor Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca.

In planurile omului de afaceri Dascalu sunt incluse si orase mai mici, precum Sibiul, Alba-Iulia, unde vrea sa implementeze complexe comerciale de tip mall. In mod exceptional, tineri precum Iulian Dascalu sau stefan Vuza au pornit de la afaceri cu buticuri si au ajuns in cativa ani de tranzitie oameni de afaceri in Capital Top 100.

Acestia isi justifica succesul in afaceri prin "munca si idei". Iulian Dascalu si-a pus "ideile" in practica, pentru prima oara la Iasi, unde a construit un mall.

Al doilea centru comercial de tip mall, de patru ori mai mare decat cel din Iasi, a fost construit de Iulius Group SRL la Timisoara, unde a starnit aprige discutii privind afacerea pe care a parafat-o cu primaria in acest sens.

Daca la Iasi, Dascalu a construit mall-ul pe terenul unde se afla cantina a 20.000 de studenti din Campusul Tudor Vladimirescu, la Timisoara afacerea a fost "nasita" de Gheorghe Atudoroaie pe un teren la fel de controversat.

Spatiul a apartinut Societatii Nationale de Radiocomunicatii SA si a intrat in proprietatea lui Dascalu in urma unui contract de inchiriere, urmat de unul de vanzare-cumparare din 2001 potrivit caruia pentru 121.195 mp, au fost platite 3.029.875 USD.

Cazul a starnit un scandal in mass-media timisoreana si a fost dezvaluit faptul ca un metru patrat de teren in "Zona Antenelor" –terenul cumparat de Dascalu - este de 100-150 USD. Un simplu calcul arata ca terenul a fost vandut cu cel putin 5-6 ori sub valoarea reala.

Printr-un act aditional al contractului de vanzare-cumparare, SN Radiocomunicatii SA vinde SC Iulius Group SRL o alta suprafata de 1,1 ha, la un pret de 254.000 USD. Primaria Timisoara avea nevoie de acelasi teren pentru realizarea unui inel de centura a municipiului. Astfel, prin Hotararea nr.

356, la data de 10 decembrie 2002, CL Timisoara decide sa achizitioneze suprafata de un hectar de teren, aflat in proprietatea SC Iulius Group SRL si sa plateasca firmei private 70 USD/mp. Suma platita de primarie depaseste un milion de dolari.

Potrivit presei timisorene, o alta favoare din partea municipalitatii timisorene a fost promisiunea protejarii afacerii lui Dascalu prin neacordarea de autorizatii de construire nici unui centru comercial pe o raza de 3 km din jurul Iulius Mall.

Dupa succesele inregistrate la Iasi si Timisoara – localitati unde mana dreapta a lui Dascalu, Gheorghe Atudoroaie a jucat roluri importante in serviciile secrete, e randul Clujului sa faca cale libera pentru Iulius Group.

Potrivit unor informatii "sprijinul" pentru afacerile lui Dascalu ar trebui cautate nu in urbea clujeana, ci undeva "mai sus", tocmai la Palatul Victoria.

Recentele acuzatii venite din partea omului de afaceri Zaharia Schrotter privind relatiile apropiate ale lui Dascalu cu serviciile secrete se confirma prin prezenta lui Atudoroaie la bordul director al companiei Iulius Group.

Cu toate acestea, desi cotidianul Buna ziua, Ardeal a aratat faptul ca Atudoroaie a fost general SRI, mai mult este unul din acuzatii in "lotul Timisoara" pentru represiunile facute asupra cetatenilor care au iesit in strada si au participat la evenimentele din decembrie 1989, Dascalu neaga cu ironie acest aspect.

Daca afacerea lui Dascalu cu Primaria Timisoara a trecut de vigilenta procurorilor, ingineria financiara de la Iasi privind concesionarea a 12 hectare de teren in centrul orasului la un pret mult subevaluat se afla in cercetarea DNA, dosarul Palas fiind redeschis zilele trecute potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Livia

Saplacan. Intr-o emisiune televizata, viceprimarul Constantin Neculau a afirmat ca terenul concesionat de Primaria Iasi societatii lui Dascalu in vederea construirii unui complex de locuinte ar fi "o mizerie".

Viceprimarul folosea aceasta tactica de discreditare si minimalizare a terenului de 12 hectare situat in centrul Iasiului pentru a justifica pretul foarte scazut perceput de municipalitate.

In plus, reprezentantul primariei se agata de faptul ca terenul in cauza a fost concesionat, nu vandut, in conditiile in care Dascalu intentiona sa ridice constructii nu pentru 49 de ani (termenul legal al concesiunii), ci pentru cateva sute de ani.

Prinsi la stramtoare de procurorii DNA de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, edilii din Iasi au angajat din bani publici cunoscutul cabinet de avocatura Bostina si Asociatii pentru a primi consultanta in vederea completarii si modificarii articolelor din contractul incheiat cu firma lui Iulian Dascalu.

Incercarea primarului Gheorghe Nichita de a cosmetiza contractul de asociere cu Iulius Group a fost facuta fara stirea consilierilor locali, desi alocarea sumei pentru serviciile cabinetului de avocatura trebuia, conform legii, sa treaca printr-o hotarare de CL.

Odata cu redeschiderea dosarului Palas, Dascalu si-a aratat intentia de a investi in echipa de fotbal Universitatea Cluj, fapt care arata ca omul de afaceri iesean isi muta centrul de greutate la poalele Feleacului. Mai mult, Dascalu conditioneaza sponsorizarea echipei de fotbal Poli Iasi de finalizarea proiectului Palas.

Ca in afaceri, serviciu contra serviciu. Iulian Dascalu declara, la sfarsitul anului trecut, pentru saptamanalul Ieseanul& "Este ideea mea si am avut orgoliul de a-mi fi oferit prin incredintare directa". Totodata, saptamanalul mentionat l-a declarat pe Dascalu "omul anului".

Deocamdata, legitimitatea contractului de asociere dintre CJ Cluj si Iulius Group in vederea construirii unui mall a fost contestata de celalalt participant la licitatie, SE Euromentor.

Iulius Grup a propus un procent de doar 25 la suta din profitul brut de exploatare ca taxa pentru Consiliul Judetean, in vreme ce Southeast Euromentor a propus un procent de 50 la suta din profit.