O oradeanca il acuza pe un politist din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Bihor ca i-a furat afacerea. O afacere ilegala, de fapt.

Femeia spune ca din cauza lui Ioan Marian, cu care s-a asociat sa vanda masini aduse din Belgia, a ramas si fara casa, si fara masina. Cazul este in atentia Curtii de Apel Oradea, care va trebui sa judece daca omul legii se face sau nu vinovat de comiterea infractiunii de abuz de incredere.

Cuvantul femeii sta impotriva celui al politistului, care nu doar ca nu vrea sa se disculpe, ci ameninta ca publicarea oricarui amanunt vizavi de stufoasa asociere cu Violeta Cimpan se va lasa cu procese penale.

Planurile

In aprilie 2003, oradeanca Violeta Cimpan a vrut sa se apuce de afaceri cu masini. Propunerea, spune ea, a venit din partea unui prieten de familie, politistul Ioan Marian, inspector principal la Fraude. Femeia muncise mai bine de cinci ani in Belgia, unde si-a facut relatii in anumite medii de afaceri.

Lucrurile pareau roz, pentru ca piata de desfacere era avida dupa masinile aduse "de dincolo". La prima vedere, totul era simplu. O data trasat planul de actiune, cei doi asociati nu trebuiau decat sa faca deplasarea in Belgia, unde ii asteptau masinile tocmite telefonic, numai gata de adus in tara.

Problemele au aparut insa de la bani. Pentru ca sumele necesare tranzactiilor nu erau deloc de neglijat. Asa ca, pentru a face rost de bani, Violeta si Marian au decis sa-si ipotecheze locuintele. Dar, in loc sa apeleze la un credit bancar, amandoi au apelat la serviciile unui camatar.

Femeia declara ca s-a lasat convinsa la propunerea politistului. Zis si facut.

Imprumutul

Dupa cum se procedeaza in atare situatii, imprumutul s-a facut cu garantie imobiliara. Actele de ipoteca ale Violetei Cimpan au fost incheiate la cabinetul notarial Florian Pana, prin contractul inregistrat cu numarul 3362.

"Contractul a fost incheiat pe numele Ujvari Ioan, un individ pe care nu l-am vazut in viata mea", spune Violeta Cimpan. "Cu toate ca pe contract aparea Ujvari, eu am primit banii de la Demir Ramazan, in fata notarului Pana".

Femeia mai sustine ca nu a primit toti banii inscrisi in acte si ca nu era un simplu imprumut cu garantie imobiliara. "Era contract de camata, pe fata", acuza Violeta. "Eu am primit 6.800 de dolari SUA in mana, de la Demir, iar in contract aparea suma totala de 14.800 $.

Pe care trebuia sa o restitui dupa sase luni. Pana cunostea aceasta intelegere", povesteste Cimpan.

Violeta sustine ca, imediat ce a primit cei 6.800 $, tot in fata notarului Florian Pana i-a inmanat banii Marcelei Marian, sotia politistului cu care s-a asociat.

Notarul Pana se apara: "Partile au incheiat un contract de imprumut pe o anumita suma. Personal, nu-i cunosc nici pe Cimpan, nici pe Ujvari si nu cunosc intelegerea lor facuta in particular". Notarul nu se considera cu nimic vinovat, atata timp cat ambele parti au fost de acord cu continutul contractului.

"Partile si-au numarat o suma de bani, au confirmat primirea banilor, au si semnat in acest sens contractul. Eu, ca notar, nu am obligatia sa numar banii nimanui", sustine Pana.

Violeta Cimpan mai spune ca aceeasi procedura a folosit-o si Marian, insa apeland la alt notar – Ilie Dragoiu. "Contractul de ipoteca a lui Marian a fost facut pe un nume care nu reprezenta persoana care a imprumutat suma de bani. Banii i-a luat tot de la Demir Ramazan, dar pe contract aparea numele altei persoane", sustine Cimpan.

Afacerea

Cu banii in mana, proaspetii asociati au luat drumul Belgiei. In mai 2003, Cimpan si sotii Marian au dat o fuga "dincolo", de unde s-au intors cu un Opel Astra Caravan, model 2001. Autoturismul a ramas in custodia lui Ioan Marian.

"Eu aveam masina, asa ca am lasat-o sotilor Marian, pentru ca ei aveau o masina veche" sustine Cimpan.

Sotii Marian au vandut autoturismul dupa cateva luni, in septembrie 2003. "Mi-au telefonat si mi-au spus ca au gasit un cumparator care ar fi oferit 10.000 de euro, dar eu nu am fost prezenta la tranzactie", afirma Cimpan. Cu banii incasati, cei trei vroiau sa se extinda in afaceri, dupa cum spune femeia.

"Intr-o seara, politistul Marian a venit cu ideea sa investim banii intr-un apartament scos la licitatie de o asociatie de proprietari", povesteste Cimpan. "Nu am gasit nimic in perioada aceea, asa ca am stabilit sa mergem inapoi in Belgia, dupa alte masini", isi mai aminteste femeia.

In noiembrie 2003, Violeta Cimpan si sotii Marian au plecat din nou in Belgia. S-au intors cu doua masini, un Volkswagen Golf IV (din 1999) tranzitat pe numele sotiei politistului, si un Opel Astra Caravan (din 2001), tranzitat de Violeta Cimpan. Ambele masini cumparate de fiecare dintre asociati din propriii bani.

Problemele au aparut o data cu incercarea de a inmatricula autoturismul adus pe numele Marcelei. Cei de la Registrul Auto Roman au constatat ca nu respecta normele de poluare Euro 3, deci nu putea fi inmatriculata.

Violeta Cimpan a apelat la prietenii sai belgieni pentru a remedia problema, asa ca masina a fost dusa inapoi in Belgia, pentru a fi schimbata. De data aceasta, la drum au pornit doar politistul si Violeta.

"Ma intelegeam atat de bine cu sotia lui Marian, incat i-am lasat in grija copii mei, pana la intoarcere", isi aminteste Violeta Cimpan. Opel-ul adus pe numele Violetei a ramas, intre timp, in garajul sotilor Marian. In Belgia, Golf-ul lui Marian a fost schimbat cu un altul mai nou, mai ieftin cu 300 de euro decat primul.

Problemele

"Cat am fost plecati, nevasta il suna intruna pe Marian. Se certau non-stop. Il acuza ca are o relatie cu mine", sustine Violeta. "L-a amenintat chiar ca nu mai are ce cauta acasa".

Problema, care parea sa fie doar o acuta criza de gelozie izbucnita din te miri ce, a luat insa o alta intorsatura, la intoarcerea acasa. Violeta sustine ca, in momentul in care au ajuns la locuinta lui Marian de pe Henri Coanda, sotia geloasa a declansat un adevarat scandal.

"Am fost bombardati de sus, de la balcon, cu sticle cu bulion, rosii, apa, cu tot ce i-a cazut in mana. Marcela nu ne-a lasat sa intram in casa, si nici copiilor mei nu le-a dat voie sa iasa", povesteste Cimpan.

Femeia mai sustine ca a fost nevoita sa doarma la o vecina, deoarece cheile apartamentului ei erau tot la Marcela Marian. "Nu stiu ce sa cred, dar banuiesc ca sotii Marian s-au inteles dinainte pentru scena de gelozie, numai ca sa ma scoata din afacere", sustine Violeta. Cosmarul abia incepuse.

Despartire cu scandal

Deoarece expirase termenul de returnare a banilor luati cu camata, Violeta Cimpan a inteles ca nu prea are ce face si ca, din cauza nerespectarii clauzei de imprumut, a pierdut apartamentul definitiv.

Femeia nu da nici un fel de detalii despre ce a facut cu banii pe care-i avea, unde s-a dus profitul din vanzarea primei masini si de ce nu a achitat camatarului imprumutul, cu toate ca riscul era sa-si piarda locuinta. A spus doar ca, vrand sa-si recupereze masina de la Marian, a inceput demersurile legale.

"Am depus plangere la Politie, insa nimeni nu a ridicat un deget. Am fost chemata la peste zece interviuri, fara nici o solutie", sustine Cimpan. Hotarata, a apelat la instanta. Acuzatia, indreptata impotriva sotilor Ioan si Marcela Marian era de abuz de incredere.

Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Oradea, care i-a achitat pe cei doi. Cimpan nu s-a oprit aici. A contestat decizia instantei oradene la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Care, in noiembrie anul trecut, a decis casarea sentintei si trimiterea dosarului la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea, constatandu-se un viciu de procedura: "Potrivit art. 27 din Legea 218/2002, privind organizarea si functionarea Politiei Romane, urmarirea penala se efectueaza in mod obligatoriu de catre procuror in cazul infractiunilor savarsite de catre politisti care au calitatea de organe de cercetare ale politiei judiciare".

Ca atare, dosarul in care este acuzat politistul si sotia sa este in lucru la Parchet. Nici asta nu o linisteste pe Cimpan, care sustine ca, prin pozitia influenta pe care o are Marian, i-ar fi zadarnicit eforturile de a-si recupera propria masina, inmatriculata pe numele ei.

"Dupa ce Curtea de Apel Oradea a decis sa refuze inceperea urmaririi penale a lui Ioan Marian pentru infractiunea de abuz de incredere, l-am cautat pe judecatorul Pantea, cel care a semnat sentinta. Mi-a spus, dupa ce a deschis si recitit dosarul, ca nu e de natura penala.

«Daca nu-ti convine, n-ai decat sa mergi pe civil», mi-a spus Pantea", declara Violeta Cimpan.

Din noiembrie si pana acum, femeia sustine ca a ajuns sa nu mai creada in dreptate, pentru ca evolutia cazului ajuns la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea a fost de natura sa-l scoata basma curata pe politist.

"Dosarul a ajuns pe mana procurorului Octavian Crisan, care, nu stiu cum, a reusit sa il salveze pe Marian, probabil pentru a nu-si pierde serviciul, si a trimis-o in judecata numai pe sotia lui", afirma Cimpan.

Momentan, Violeta Cimpan locuieste la parinti, in localitatea Fughiu. "Am avut incredere in el, doar era politist. Astia ar trebui sa ne apere, nu sa ne insele", declama Cimpan.

Amenintari

Contactat telefonic de GAZETA, Ioan Marian a acceptat cu greu sa vorbeasca despre afacerea cu Violeta. "Nu vreau sa apar in ziare, nu vreau sa am scandal in presa", a spus politistul. "Cum apar in presa, cum va dau in judecata! Eu nu sunt implicat cu nimic.

Intr-adevar, masina a ramas la noi o perioada, pana cand a fost luata, in mod legal, de cei carora le datora Violeta bani. Noi avem de recuperat bani de la ea. Am ajutat-o cu o anumita suma, pentru a putea cumpara respectiva masina".

Despre camatari, Marian spune ca nu are habar: "Nu-i cunosc personal nici pe Ujvari, nici pe Demir, iar de acesta din urma am auzit doar prin intermediul functiei pe care o ocup".

Marian spune ca el nu a luat bani cu camata si ca Violeta minte. "Mai multi prieteni de familie au ajutat-o pe sotia mea, nici vorba de camata. De unde si-a obtinut ea banii, e treaba ei, nu ma priveste pe mine", sustine politistul.

Dupa care si-a reconfirmat amenintarile: "Vedeti ce scrieti, eu nu mai stau de vorba, ci dau in judecata!".

Indiferent de natura relatiilor dintre cei doi fosti asociati, cert este ca pseudo-afacerea nu cadreaza cu legea. Ci era, de fapt, o simpla specula care le-a adus celor implicati cateva mii de euro in buzunar. Neimpozitabili.

Lucru care nu cadreaza deloc cu statutul unui om al legii, pe care numai de acest gen de practici nu ar trebui sa-l poti considera capabil. Si, cu atat mai mult cu cat Marian era si mai este si acum politist la Economic.

Oricum ar fi privita ecuatia Marian-Cimpan, necunoscutele sunt inca multe. Nespuse, ori poate intentionat tinute in umbra de cei implicati.

Dintre toate acuzatiile grave ale femeii, nici una nu sta in picioare, nu poate fi dovedita fara tagada si nici nu a fost demonstrata de organele de cercetare penala ori de instante. Justificarile politistului nu pot fi nici ele combatute, dar nici nu prezinta garantia adevarului.

Un adevar pe care-l stiu doar cei trei: Marcela si Ioan Marian si acuzatoarea Violeta Cimpan. Ori, poate doar ultimii doi...

Curat

Masinii Violetei Cimpan i s-a cam pierdut urma. "Am aflat ca au vandut-o, dar nimeni nu spune cui. In baza de date a Politiei Rutiere nu figureaza ca fiind in Romania. Acum de unde sa-mi iau masina inapoi?", se intreaba ea.

Comisarul sef Liviu Popa, seful Inspectoratului Judetean de Politie Bihor, spune ca nu stie nimic despre povestea in care a fost implicat Marian. "Nu mi s-au adus la cunostinta acuzatiile impotriva lui Marian.

In cazul in care acesta va fi acuzat de comiterea vreunei infractiuni, va fi suspendat pana la elucidarea cazului", sustine Popa.

Acuzat de pietari

Despre Ioan Marian mai vorbesc si pietarii din Cetate. Cativa dintre acestia sustin ca, de multi ani, politistul isi face cumparaturile pe ochi frumosi. Cumparaturi, e un fel de-a spune.

Pentru ca "atunci cand are nevoie de ceva, da o tura prin piata si iese cu sacosele pline, dar nu mi-a platit niciodata, nici mie si nici altora", sustine un comerciant. Ceilalti care spun ca-i cotizeaza lui Marian s-au ferit sa vorbeasca, iar numai la auzul numelui au sarit ca si arsi.