Traficul cu tigari la nivelul orasului Constanta are inca o baza solida pe care se dezvolta. Daca cetatenii se lovesc doar de micii vanzatori de tigari de contrabanda de pe la colturile strazilor, in spatele lor se afla en-gros-istii, pestii cei mari care fac legatura intre coltul strazii si magazinele duty-free aflate la granita legalitatii.

Adevaratii traficanti, care scot sume uriase de pe spatele aprovizionarii micilor vanzatori ilegali de la colt de strada sunt acesti en-gros-isti. Incepand cu acest numar, cotidianul „Replica" va prezinta CV-urile unora dintre cei mai prolifici traficanti de tutun din Constanta.

Fie ca e vorba de zona Brotacei, Anda, Piata Unirii, zona din spatele complexului comercial Tomis, cand vrei un pachet de tigari, dai o fuga la ei, baietii cu tigari de la colt. Daca in zonele enumerate mai sus exista cate unul, doi sau cel mult trei vanzatori ambulanti de tigari de contrabanda, zona Abator s-a dovedit a fi un vad foarte bun pentru comertul cu tutun ilicit.

Astfel, in aceasta locatie, cel putin cinci-sase „comercianti" de tigari fara timbru isi fac veacul asteptandu-si clientii. O astfel de retea de distribuitori, bineinteles, trebuie sustinuta din spate de transporturi „grele", astfel incat sa faca fata cererii de pe piata.

Aprovizionarea micilor vanzatori din Abator este realizata de adevaratii beneficiari ai afacerii, de cei in a caror buzunare intra grosul banilor negri. „Actionarii" principali ai acestei afaceri sunt Cristian Liciu si Gabriel Dorin Iosiv.

Cei doi, rand pe rand, isi petrec timpul la cateva sute de metri de Piata Abator, locul unde isi desfasoara activitatea vanzatorii de tigari traficate, asteptand ca „baietii lor" sa isi termine marfa si sa vina la re-alimentare.

Vanzatorii il pot gasi pe cel putin unul dintre acestia, postat in automobilul parcat in apropierea benzinariei de la intersectia strazii Caraiman cu soseaua Mangaliei. Gabriel Dorin Iosif, la numai 25 de ani, este posesorul unui BMW 525 D, cu numerele de inmatriculare CT ... WST, culoare gri, fabricat in anul 2000.

Automobilul figureaza ca fiind inmatriculat pe numele lui Iosif incepand din data de 26 octombrie a anului trecut, fiind achizitionat de la Petru Etcu. Iosif, inca necunoscut in lumea afacerilor ilicite cu tutun, locuieste in cartierul Km 4-5, intr-un bloc situat pe bulevardul Aurel Vlaicu nr. 5.

Cristian Liciu, un traficant de top

Cristian Liciu, un „expert" al traficului cu tigari, care va implini in data de 19 mai varsta de 31 ani, este „fericitul" posesor al unui Audi A4 1.9 TDI, negru, produs in anul 2003, avand numerele de inmatriculare CT ... WST. Audi-ul in cauza a fost inmatriculat in data de 20 august 2005, fiind adus din Uniunea Europeana.

De remarcat este si faptul ca, pentru a induce in eroare, cei doi si-au pus la automobile numere asemanatoare cu cele aflate pe autoturismele serviciilor speciale guvernamentale cum sunt Serviciul Roman de Informatii sau Serviciul de Paza si Protectie. Desi domiciliul stabil al lui Cristian Liciu figureaza ca fiind intr-un apartament situat pe bulevardul 1 Mai nr.

37, se pare ca prosperitatea afacerilor necurate i-a permis lui Liciu sa-si achizitioneze o vila in zona CET, in apropierea sediului societatii TAM SA.

Cum si-a permis acest individ sa achizitioneze o masina care costa la mana a doua aproximativ 10.000 euro si o „casuta" noua? E simplu de aflat, daca ne gandim ca un mic „pestisor" de colt de strada vinde in medie pe zi 1.000 de pachete de tigari la un minim de 20.000 lei vechi per pachet.

La ora actuala, in Constanta exista aproximativ 12 persoane cu preocupari asemanatoare cu cele ale lui Cristian Liciu, fiecare avand zonele lui de influenta bine stabilite. Tutunul ilicit care este vandut la colturile strazilor provine in mare parte din magazinele duty-free situate in Zona Libera Constanta sau la punctele de trecere a frontierei.

Intr-un final, guvernantii s-au gandit sa puna capat alimentarii acestor retele de trafic, la ora actuala fiind in lucru un proiect de lege menit sa interzica functionarea acestor unitati duty-free. Vom reveni.