Sunt politicieni si politicieni. Mai cu experienta, mai necopti sau care au trecut, pur si simplu, prin activitatea parlamentara, de exemplu, ca gasca prin apa. Sau mai exista politicieni care, de-a lungul luptelor politice si nu numai, au avut abilitatea de a-si drege imaginea pe care unii sau altii le-au sifonat-o. Cu alte cuvinte, au reusit sa cada in picioare, indiferent de situatie.

Sau, daca au cazut, s-au ridicat repede, s-au sters de praf si au mers mai departe. Un fel de feline ale politicii sau un fel de politicieni blindati cu veste impotriva tirurilor deloc prietenesti ale adversarilor.

Constantean din Basarabi, despre actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, se poate spune ca a avut abilitatea si sclipirile de inteligenta necesare iesirii din toate situatiile „de criza" care i-au amenintat cariera de-a lungul timpului.

Unde nu a reusit Basescu sa se impuna in primii ani de activitate politica – in Constanta – a reusit sa obtina, indoit, la Bucuresti. Dovada: a fost primarul bucurestenilor, insa cu siguranta, la momentul respectiv, daca ar fi candidat pentru Primaria Constanta, probabil ca nu ar fi reusit performanta de a iesi invingator.

Insa, a avut inteligenta si maturitatea sa isi dea seama de acest lucru, mai ales ca, dupa cate s-a vazut si demonstrat, Basescu a tintit sus, foarte sus. Si a ajuns acolo, in ciuda faptului ca a fost atacat, pe mai multe fronturi, unul dintre subiectele predilecte de sifonare a imaginii fiind „Dosarul Flota".

Subiect inca „nestins", dar care acum nu mai face aceleasi „valuri". Probabil si pentru ca publicul – electoratul roman – a ajuns la acel nivel de saturatie care il face sa treaca peste si sa mearga mai departe. La fel se va intampla, daca nu deja s-a intamplat, si in cazul primarului Constantei, Radu Mazare.

Valva, supra-solicitarea auditoriului pe tema „ilegalitatilor" edilului, toata tevatura pe tema cercetarii Departamentului National Anticoruptie i-au adus primarului… publicitate. Pozitiva, negativa, constantenii s-au obisnuit deja cu primarul „hartuit" de DNA sau cu DNA-ul care se chinuie sa demonstreze „vinovatia" acestuia.

Tevatura ar putea sa ii strice lui Radu Mazare „ploile" sau, mai degraba, sa il transforme in – ceea ce reprezentantii actualei Puteri spera sa nu se intample – intr-un martir persecutat de Alianta D.A.

Dutu a dat, a primit si si-a facut dusmani

Stelian Dutu – un alt politician abil, care, desi s-a aflat pe lista „neagra" a celor care doreau un „Parlament curat", a reusit sa il faca pana si pe Traian Basescu sa inchida ochii – a doua oara! sau… a mai multa oara? – si sa il lase pe lista pentru Parlament din partea Partidului Democrat.

Stelian Dutu, atacat „la greu" de presa, a reusit, aproape de fiecare data, daca nu neaparat in ochii electoratului, dar cel putin ai sefilor, sa se „fofileze".

Sa ofere ceva la schimb si sa ramana in prima linie – la Constanta, sef de organizatie a PUR-ului, cand era in PUR (actualul PC al lui Voiculescu), sef si inainte de „dezertare", dar si la intoarcerea in PD-ul lui Basescu, acum al lui Boc. Cum-necum, Stelian Dutu a ramas cu functii, dar si-a adunat, pe masura trecerii timpului, si o sumedenie de inamici.

Radu Mazare, cel pe care demult, tare demult, il promova pe listele parlamentare, este acum unul dintre dusmani. Mai departe, tot dintre politicienii „antiglont" poate fi apreciat si senatorul Puiu Hasotti. Cu bogata si indelungata experienta in Parlament, liberalul Hasotti a lasat intotdeauna impresia ca se detaseaza de problemele marunte.

Asa se face ca a trecut, cu lejeritate, peste atacurile din campania electorala a anului 2004, cand, in toata Constanta, au „tronat" afise cu acesta „dormind" in Parlament. Uns cu toate alifiile, Hasotti a taxat, la randul sau, prin declaratii usturatoare, „neobrazarea" adversarilor.