Partidul Democrat si Partidul Conservator se lupta in Transilvania nu doar pentru "inghitirea" ultimelor ramasite ale PUNR, ci si pentru atragerea electoratului nationalist-moderat, care nu se regaseste in discursul politic al PRM.

Chiar daca cele doua partide se afla la guvernare alaturi de UDMR, ele par dispuse sa faca mai putine concesii Uniunii decat PSD, in perioada in care social-democratii se aflau la guvernare, iar politicienii maghiari ofereau sprijin parlamentar Guvernului minoritar condus de Adrian Nastase.

Partidul Democrat il are ca vector de imagine in Transilvania pe primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Originar din Muntii Apuseni, el beneficiaza de sprijinul motilor, incantati ca unul dintre ai lor a ajuns printre cei care conduc tara. Mai mult, capitala Ardealului a fost perceputa, din cauza fostului primar Gheorghe Funar, drept citadela nationalismului.

In ciuda cooperarii de la nivel local, judetean si national cu UDMR, noul primar este perceput drept o persoana putin dispusa sa ofere concesii maghiarilor pe plan natio-nal. In plus, PD detine cele mai multe dintre primariile importante din Transilvania.

Asa ar fi Oradea, Arad, Bistrita, Zalau, Targu-Mures, Brasov sau Alba-Iulia, o situatie pe care PUNR nu a avut-o nici macar in zilele sale de glorie.

Daca PD va reusi sa atraga voturile electoratului moderat al PUNR, acest partid va beneficia de o parte insemnata din cresterea de imagine pe care o avea PRM in perioadele in care UDMR se afla la guvernare. Nu de alta, dar acum nationalistii moderati din Transilvania vor putea sa isi indrepte voturile spre un partid recunoscut pe plan european, in loc sa voteze o formatiune izolata, de genul PRM.

"Solutia imorala" vrea sa devina citadela romanismului

Pe langa PRM insa, PD are si alti competitori necrutatori pe acest segment de electorat. Este vorba de Partidul Conservator. Formatiunea condusa de Dan Voiculescu vrea sa isi schimbe statutul de solutie imorala cu cel de aparator al romanismului in Transilvania.

Este vorba de o politica in mai multi pasi. Primul a fost facut de liderii conservatori atunci cand au insistat sa obtina reprezentarea romanilor care se afla in minoritate in consiliile locale si judetene. Acest discurs a usurat integrarea in PC a unor dizidenti din PRM. Clujul este un exemplu tipic in acest sens.

Grupul condus de deputatul Petru Calian, din care fac parte cinci consilieri judeteni si doi consilieri municipali, au intrat in PC la inceputul acestui an. A urmat apoi fuziunea cu PUNR, care a adus o serie de consilieri comunali in formatiunea condusa de Voiculescu si care are la dispozitie unul dintre cele mai importante trusturi media din Romania.

In prezent, datorita racolarilor si fuziunilor, PC se afla in cea mai buna situatie din toata istoria sa la Cluj: are doi deputati, unul ales pe listele Uniunii "PSD+PUR", iar celalalt pe listele PRM, un secretar de stat, post obtinut in urma "intoarcerii armelor" impotriva social-democratilor in 2004 si, in plus, conservatorii au intrat pe usa din dos in CJ si in Consiliul Local Cluj-Napoca.

Dincolo de optiunile si de strategiile PD si PC, cel mai mare beneficiar al noului discurs politic este UDMR. Aceasta formatiune se afla in Guvern, unde detine un post de vicepremier si trei fotolii de ministri, are secretari de stat si, cu toate acestea, isi permite sa pozeze in victima.

Astfel, liderii Uniunii mizeaza pe mobilizarea propriului electorat intr-o maniera care ii scuteste de emotii in perspectiva alegerilor europene.