Medicii de medicina muncii din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau au inceput sa controleze firmele din judet pentru a descoperi cazurile de boli profesionale nedeclarate. Anchetele au fost declansate dupa ce s-a constatat o scadere prea mare a numarului de boli profesionale raportate comparativ cu alti ani.

In urma ultimului control au fost declarate doar cinci cazuri de intoxicatii, doua de afectiuni respiratorii, doua de astm bronsic, o dermatoza si trei cazuri de hipoacuzie-surditate. Dupa primele verificari, a fost descoperit un angajat care lucra la o societate din Onesti intr-un mediu cu clor si care s-a imbolnavit de o afectiune respiratorie specifica, nedeclarata ca boala profesionala.

Un al doilea caz, la o societate bacauana de constructie, are ca subiect un angajat care s-a ales cu o afectiune reumatica, de asemenea neinregistrata ca boala profesionala.

Pentru ca alti angajatori nu au luat masuri de izolare fonica a compartimentelor si surselor generatoare de zgomot, nu au asigurat ventilatia corespunzatoare in halele de lucru si nu au administrat echipamentul de protectie necesar in functie de conditiile de munca, o parte din salariatii lor sufera acum de afectiuni grave.

Patronii nu declara bolile profesionale

"Medicii de medicina muncii vor face si o verificare a concediilor medicale acordate angajatilor, dar si a modului in care se face protectia muncii, a declarat dr. Marin Bustuc, director adjunct al DSP. S-a observat ca angajatorii nu declara bolile profesionale.

Motivul ar putea fi evitarea cheltuielilor legate de acestea: despagubiri pentru angajati, asigurarea conditiilor adecvate de munca si nu in ultimul rand, amenzile, care pot ajunge chiar la 30 de milioane de lei vechi. S-a observat ca angajatii nu-si cunosc drepturile si nici posibilitatea de a obtine despagubiri in cazul in care cad victime unor boli profesionale".

Fiecare agent economic trebuie sa incheie contract cu un medic de medicina muncii, chiar daca are angajat medic de intreprindere. Printre altele, acesta trebuie sa declare cazurile de imbolnaviri profesionale.

Numarul bolnavilor scade pe hartie

Laboratorul de medicina a muncii din cadrul DSP a constatat, in urma analizelor facute pe bolile profesionale inregistate, ca cele mai multe cazuri provin din zonele industriale, din cauza factorilor nocivi existenti la locul de munca. Cu toate acestea, numarul bolilor profesionale este in continua scadere. Explicatiile se gasesc in variatiile mari de personal, disponibilizari si restructurari.