Liberalii bihoreni au stabilit conditiile in care ar accepta fuziunea cu PD. Acestia considera ca formatiunea politica rezultata de pe urma unificarii trebuie neaparat sa se fundamenteze pe o politica liberala, sa promoveze democratia in interiorul partidului si sa nu fie infiintat ca o alternativa la PSD.

Liberalii sunt de parere ca in prezent nu exista un proiect politic in ceea ce priveste fuziunea PNL si PD.

"Consideram ca nu se poate pune problema de a accepta sau nu acest proiect, atat timp cat nu cunoastem un punct de vedere coerent sau un model consistent al acestei propuneri din partea PD. Pentru moment putem doar sa tratam cu seriozitate si interes oferta formulata declarativ de partenerii nostrii", a declarat presedintele PNL Bihor, Cornel Popa.

Rezolutia filialei nu coincide, insa, cu declaratiile facute de presedintele organizatiei judetene a democratilor, Petru Filip, pe aceasta tema. El a lasat sa se inteleaga ca partidul din care face parte nu poate renunta la actuala orientare si ca usile PD sunt deschise pentru liberali.

Dorinta cetatenilor, pe primul loc

Liderul liberalilor a spus ca in ultimele doua saptamani conducerea organizatiei a avut o serie de discutii cu membrii partidului, in urma carora a fost realizata "Rezolutia PNL Bihor referitoare la fuziunea PNL Ð PD". "Documentul a primit votul unanim al Biroului Permanent Judetean al PNL si al membrilor Delegatiei Teritoriale Bihor.

Totodata, astazi (ieri Ð n.r.) a fost prezentata in Consiliul Executiv al partidului", a spus Popa.

Potrivit sursei citate, nevoia intocmirii unei rezolutii a venit ca urmare a faptului ca nu exista un plan concret legat de fuziunea celor doua partide. "Acest proiect politic nu exista. Tocmai de aceea am incercat sa concluzionam, sa punem niste premise care sa se constituie in principii constitutive", a adaugat liderul PNL.

El a spus ca primul principiu care ar trebui sa stea la baza acestei fuziuni ar fi dorinta cetatenilor.

Nu fuziunii fara politici liberale

Totodata, in rezolutie este mentionat ca fuziunea trebuie sa satisfaca nevoia de a promova in continuare politici liberale si de a implica structurile PNL activ in procesul de dez-voltare economica, politica si sociala a Romaniei.

"Credem ca orice discutie asupra acestui proiect trebuie sa plece de la asumarea de catre ambele parti a acestor principii si nu putem discuta elementele concrete ale proiectului fara o oferta similara din partea PD", a mai spus Cornel Popa.

Mai mult, liberalii considera absolut necesare, din moment ce partidul este un membru important al Internationalei Liberale, implicarea intr-o masura si mai mare in aceasta miscare, odata cu aderarea Romaniei in Uniunea Europeana. In acelasi document se arata ca titulatura noii formatiuni politice trebuie sa reflecte componenta sa liberala.

"Noul partid nu poate sa fie, sub nici o forma, mai putin eficient, mai slab organizat sau mai putin democratic decat PNL", a mai spus liderul filialei bihorene. Pentru realizarea fuziunii, liderii filialei au propus si o serie de pasi care ar trebui urmati. Astfel, acestia au cerut auditarea structurilor PNL si PD de catre institutii independente pana in toamna acestui an.

Frictiuni recunoscute intre liberali si democrati

Liberalii si democratii bihoreni nu au discutat insa, pana acum, despre fuziune. Parlamentarul PNL Valeriu Boeriu, dar si Cornel Popa au recunoscut ca la nivel local ar putea exista unele conflicte. Ei au mentionat, insa, ca rezolutia trebuie adoptata la centru, dupa care, neintelegerile de la nivel local vor fi rezolvate aici.

Iar daca nu se va ajunge la un compromis, pot oricand sa intervina structurile centrale.