Mult discutatul statut al parlamentarilor si implicit al facilitatilor acordate constituie un subiect destul de aprins pentru clasa politica si chiar pentru simplii cetateni. Desi unii declara ca li se cuvin aceste facilitati, altii considera ca nu le merita chiar pe toate.

Cu privire la acest subiect, senatorul PSD Braila, Aurel Simionescu a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca "nu este vorba de meritat ci daca poti sa beneficiezi de ele. Eu personal nu beneficiez si nu voi beneficia de ele daca discutam de pensii sau de salariul tranzitoriu.

Pensia inseamna sa se intample peste 15 ani si pana atunci in mod cert lucrurile evolueaza, nu stiu cum in bine sau in rau, in privinta legii. In fiecare mandat este refacut statutul parlamentarului. In ceea ce priveste suma tranzitorie ar insemna ca in momentul in care eu nu mai sunt parlamentar nu am loc de munca, sa fiu somer.

Cartea mea de munca nu este la Parlamentul Romaniei ci la Universitatea "Constantin Brancoveanu.

Paralmentarii merita aceste facilitati pentru ca, pe de o parte este vorba de un anumit statut pe care la un moment dat un parlamentar il are si care trebuie sa beneficieze de o anumita intelegere din partea celor pe care i-a condus, acest lucru fiind valabil pentru presedinte, parlamentari, judecatori, cei care lucreaza in diverse ministere. Acest lucru este valabil in toata Europa".

Mergand pe linia aceluiasi subiect, deputatul PD, Horia Vasioiu a precizat ca partidul sau a votat impotriva unor reglementari din statut. Acesta a explicat ca presedintele Basescu a solicitat ca prevederile referitoare la indemnizatiile compensatorii si pensiile sa dispara din textul de lege.

"S-a format o comisie care a discutat aceste prevederi. Reprezentatul PD a fost singurul care a sustinut in comisie eliminarea. Comisia a stabilit ca sa se reduca de la 6 luni la 3 luni indemnizatia iar la pensii o diminuare. S-a ajuns la plen. In conformitate cu regulamentul s-a supus la vot propunerea de eliminare dar nu au iesit voturile necesare.

Dupa ce nu s-a votat eliminarea, s-a supus la vot proiectul comisiei la care ne-am abtinut pe motiv ca daca nu trece aceasta propunere a comisiei, ramane propunerea initiala din primul raport. Asa a fost si la primul vot, cel cu indemnizatiile...Statutul nici nu s-a mai pus la vot la final ci doar amendamentele din raport".

Horia Vasioiu a declarat ca nu merita toate facilitatile prevazute in statut pentru ca "daca consideram acest lucru nu ceream eliminarea unora dintre ele sau nu ar fi fost eliminate altele. Daca ne aducem aminte de o declaratie mai veche legata tot de statut am spus ca parlamentarii au un salariu, deci o contributie pentru pensii.

Cu cat contributia este mai mare si pensia e mai mare. Nu mi se pare normal ca parlamentarii sa aiba un alt statut vis a vis de pensiile ce urmeaza sa se dea.

Cred ca ar trebui intrebati cei care fac afirmatii prin presa ca nu au votat cand de fapt ei au votat, ma refer la unii colegi ai nostri din opozitie care au votat si acele prevederi pe care PD nu le-a votat".

Ada MIHALIAN