Un tinar care locuieste intr-unul din cele sase module de tip familial din Marasesti, ce apartin Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vrancea, a ajuns la Spitalul Judetean, dupa ce referentul educator si-a "varsat" nervii pe el lovindu-l cu pumnul in plina figura.

Incidentul s-a intimplat simbata dupa amiaza, exact in ziua in care tinarul isi serba majoratul, si a pornit de la refuzul acestuia de a face ordine in camera. Dupa ce a fost lovit, baiatul a facut o hemoragie puternica, fiind internat in sectia de Terapie Intensiva. Speriati, colegii de apartament ai victimei au anuntat politistii din Marasesti.

Simbata dupa amiaza, in ziua in care implinise 18 ani, tinarul agresat a avut sarcina sa faca ordine in casa, dat fiind ca locatarii modulelor de tip familial traiesc dupa regulile din familii.

Martorii oculari au relatat ca profesorul supraveghetor Iulian Bostan si-a iesit din fire in fata refuzului afisat de tinar si i-a tras o palma peste fata, fara sa-si dea seama ca acesta sufera de o boala a singelui care se manifesta printr-un risc hemoragic crescut pe fondul lipsei de trombocite din singe.

In consecinta, victima a ajuns de urgenta la spital cu o hemoragie nazala puternica, fiind internata in sectia de Terapie Intensiva. Conducerea Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului Vrancea a declansat imediat o

ancheta interna pentru a se stabili cum s-au petrecut lucrurile. In paralel, referentul educator a fost indepartat de copiii pe care ii avea in grija pina la finalizarea cercetarilor. Toader Ghetu, directorul general al DGASPC Vrancea, a declarat ca tinarul beneficiar al sistemului de protectie a fost victima unui abuz fizic.

Toader Ghetu a precizat ca, in baza raportului de munca, "referentul educator trebuie sa asigure protectia, cresterea, ingrijirea si educatia copiilor/tinerilor beneficiari ai sistemului de

protectie, inclusiv respectarea dreptului tinarului de a nu fi suspus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante", si in nici un caz sa rezolve conflictele cu ajutorul violentei.

Elevul se simte bine, educatorul si-a dat demisia

Cu toate ca i-au gasit unele circumstante atenuante profesorului, DGASPC Vrancea a demarat o ancheta administrativa, concomitent procedindu-se la sesizarea organelor de urmarire penala impotriva referentului educator. "Un referent educator are grija de 8 tineri, adica un singur modul, iar orice ar face un tinar institutionalizat nimeni nu are voie sa-l loveasca.

Chiar daca, sa presupunem, tinarul ar fi fost cel care a cautat cearta, referentul trebuia sa aplaneze conflictul. Este pentru prima data cind la

Marasesti un referent loveste un tinar. Intre tineri au mai existat conflicte, dar nu s-a ajuns pina la internare in spital", ne-a declarat si Luminita Liciu, directorul adjunct al DGASPC Vrancea. Acest incident neprevazut l-a uimit si pe seful centrului de la Marasesti, medicul Marius Dima, care spune ca baiatul era un elev bun si isi facea studiile la zi, la Liceul din Marasesti.

Acelasi lucru il spun si reprezentantii DGASPC despre referentul educator de la Marasesti, ca era un om bun si lucra de foarte multi ani in sistem.

"Acest barbat este un om cu capul pe umeri, a fost preluat la Casa de Copii Marasesti, inca din 1998 de cind a fost transformata Casa de Copii in Birou Module Familiale Marasesti", mai spune directorulLuminita Liciu. In prezent, tinarul abuzat este internat la sectia O.R.L.

din cadrul Spitalului Judetean Focsani si diagnosticat de medici cu "traumatism al piramidei nazale prin agresiune, epistaxis anterior masiv (singerare nazala), purpura trombocito-penica". Pentru a inlocui singele pierdut, medicii au apelat la transfuzii. Bolnavul se afla sub tratament, iar starea sa generala este buna", ne-a declarat medicul Nicolae Moise, care-l are in grija. In paralel cu tratamentul medicamentos, tinarul va primi si consiliere

psihologica. Potrivit unor informatii de ultima ora, referentul a decis sa-si inainteze demisia. Contactat de reporterii nostri, profesorul Iulian Bostan a refuzat sa faca vreun comentariu cu privire la ce s-

a intimplat.