Vicepremierul George Copos a fost chemat in judecata in persoana de catre compania clujeana Tehnofrig, cu care una dintre firmele lui Copos este in conflict.

Copos este obligat, prin decizie judecatoreasca, sa se prezinte la proces in 10 martie, data la care judecatorul Magdalena Parvu a fixat urmatorul termen in procesul dintre cele doua firme.

Este pentru prima data cand, in acest proces, Copos este chemat in judecata in persoana, si este pentru prima data cand Copos are calitatea de invinuit in proces, dupa , pana acum, Tehnofrig se judeca cu Ana Hotels doar ca entitate juridica.

Termenul fixat pentru 10 februarie vine dupa ce reprezentantii lui Copos au mai cerut o amanare din lipsa de aparare, cand termenul a fost fixat pentru 10 februarie. Este vorba de scandalul in care Copos este acuzat ca nu a respectat o intelegere cu compania clujeana privind achizitia unui hotel bucurestean.

"Nu e o treaba de interes public", a declarat recent presedintele Consiliului de Administratie al Tehnofrig Cluj, Dan Bobis, abilitat sa furnizeze informatii referitoare la proces. Directorul Tehnofrig, Pompiliu Caloianu, a refuzat la randul sau sa comenteze decizia instantei, ca de altfel si juristul firmei clujene, Anca Miclaus.

Intre timp, presedintele Consiliului de Administratie al firmei clujene, Dan Bobis, a declarat pentru BZA ca lista de intrebari care ii vor fi adresate in sala de judecata lui George Copos va fi de genul "recunoasteti ca? - este adevarat ca?", prin care se spera ca magnatul va recunoaste unele aspecte ale tranzactiei pe

care le-a incalcat. Lista nu este definitiva, fiind in curs de elaborare. Conform sursei citate, George Copos, "va primi lista de intreebari in instanta",

Tehnofrig este in proces cu una dintre firmele vicepremierului George Copos, Ana Hotels, dupa ce dosarul dintre cele doua companii a fost inregistrat in octombrie anul trecut la sectia comerciala a Tribunalului Bucuresti, cu numarul 5197/13 octombrie 2005.

In cursul anului 2004, compania Vivendi Universal, care controleaza firma Athenee Phoenix Group, a anuntat intentia de a vinde participatia de 52 la suta din actiunile htelului din Bucuresti. Tehnofrig Cluj a fost prima firma intresata, mai ales ca detinea deja un pachet de aproape zece la suta din actiunile hotelului Hilton.

Pachetul de 52 la suta din actiunile Hilton a fost cumparat de Athenee Invest, o companie nou-infiintata special pentru aceasta tranzactie, in care Tehnofrig si Ana Hotels au procentaje egale din asociere.

Actiunile au costat 18 milioane de euro si au fost platite integral prin Athenee Invest, dar Copos nu a mai cedat partea companiei clujene. In consortiul interesat de preluarea actiunilor la hotel a fost inclusa si firma Ana Imep SA Pitesti.

Directorul companiei pitestene, Aurel Badescu, nu a fost de gasit ieri, iar directorul economic al firmei, Dumitru Mateescu, a refuzat sa discute aspectele procesului juridic.

Athenee Phenix Group a fost infiintata in 1992, iar statul detine o participatie de 35,6 la suta din actiuni. Hotelul Hilton are 272 de camere si este cel mai profitabil hotel din grupul de firme detinut de Copos.

Athenee Hilton avea in 2004 o cifra de afaceri de 16,2 milioane euro si un profit de patru milioane euro, dar si cu datorii de 12 milioane de euro.

Conform Capital, actionari la Tehnofrig Cluj sunt Dorel Goia (27,7%), Horia Ciorcila (19,4%), Simona Ciorcila (8,2%) si altii. Pe cei trei ii regasim si in actionariatul altor companii mari clujene cum sunt Banca Transilvania sau Astral. Cifra de afaceri a Tehnofrig a depasit in

2004 suma de doua milioane de euro.