Secretarul Primariei Oradea si-a ajutat nepoata si prietenii de familie sa devina proprietarii unor spatii comerciale extrem de valoroase, situate ultracentral

„Informatia de Vest" a descoperit ca Florian Dacin, care sustine ca nu are nici o legatura cu acest caz, a fost coordonatorul comisiei care a intocmit documentele in vederea retrocedarii Palatului Levay

Respectiva comisie, la sugestia coordonatorului, a intocmit o varianta de defalcare in care spatiile ocupate de firmele nepoatei si a prietenilor sai erau exceptate de la retrocedare.

O revendicare cu bucluc

Conform unor surse din cadrul Primariei Oradea, dosarul de retrocedare a imobilului din strada Libertatii nr. 2-4, adica a Palatului Levay, s-a aflat tot timpul la Florian Dacin.

Prin cererea (notificarea) nr. 552/13.08.2001 - inregistrata la Primaria Oradea, catre Administratia Patrimoniului Imobiliar -, numita Magda Daphna Kalir, nascuta Rippner, cetatean israelian cu domiciliul in Tel Aviv, strada Levitan nr. 6, reprezentata prin avocat Sanda Mesesan, solicita restituirea in natura a imobilului amplasat in Oradea, pe strada Libertatii nr. 2-4 (Palatul Levay - n.n.), inscris in CF 1433 Oradea, cu nr. topo 661/1 si 661/2.

Oficialii Primariei Oradea au constatat ca solicitanta are calitatea de persoana indreptatita in baza pasaportului si a „actelor de stare civila", conform dispozitiilor Legii 10/2001.

Palatul Levay a fost, potrivit documentelor din dosarul de retrocedare, proprietatea numitilor Rippner Gheorghe si Marta, maritata Kunda, imobilul fiind cumparat de acestia in 1935. In anul 1950, in baza odiosului Decret 92, comunistii au trecut cladirea in proprietatea Statului Roman, cu titlu de nationalizare, conform cartii funciare.

14 apartamente cu destinatie de locuinta din cele 15 aflate in imobilul situat ultracentral (unul este ocupat si cumparat de sora lui Florian Dacin, prin grija acestuia - n.n.) au fost vandute chiriasilor, in baza scandaloasei Legi 112/1995, prin care ocupantii de la acea vreme a apartamentelor nationalizate le-au cumparat la preturi de nimic.

Printr-o alta cerere (nr. 2169/A/16.07.2004), urmasa proprietarilor Palatului Levay solicita restituirea in proportie de 50% a spatiilor comerciale situate la parterul cladirii si despagubiri pentru apartamentele vandute chiriasilor.

Interesant este faptul ca madam Kalir nu a putut dovedi ca este mostenitoarea Martei Rippner, ci doar a lui Gheorghe Rippner. Cu toate acestea, comisia de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primariei a manifestat o graba suspecta in a o improprietari.

Proceduri „uitate"

Magda Daphna Kalir a putut revendica doar jumatate din imobil. In mod normal, iesirea din indiviziune nu trebuia sa fie facuta asa cum s-a facut, adica la „sugestia" secretarului Dacin, care avea tot interesul ca spatiile comerciale ale nepoatei sale sa fie ocolite de retrocedare.

In mod ciudat, iesirea din indiviziune, respectiv selectia spatiilor care urmau sa fie retrocedate si ale celor care ramaneau chiriasilor, s-a decis, cica, „pe cale amiabila", si nu printr-o hotarare judecatoreasca.

Tinand cont de faptul ca in discutie erau si chiriasi care au cerut cumpararea spatiilor in baza prevederilor Legii 550/2002, precum si chiriasi care urmau sa fie evacuati, cum s-a si intamplat de altfel, conform prevederilor legale ar fi trebuit luate ale masuri.

In primul rand, efectuarea unui raport de expertiza obiectiv de catre o persoana autorizata, fara nici o legatura cu vreuna din parti, care sa aiba in vedere nu numai suprafata ci si valoarea fiecarui spatiu in functie de situarea lui in teren.

In baza acestui raport de expertiza, trebuia incheiat un proces verbal prin care sa se fi stabilit suprafetele si valorile spatiilor.

Procesul verbal trebuia semnat de primarul orasului sau de un reprezentant desemnat al Consiliului Local, acest proces-verbal fiind fundamentul actului notarial la sistarea indiviziunii, avand in vedere si Dispozitia primarului privind restituirea in natura.

Impartirea trebuia facuta in doua parti egale din punct de vedere valoric, in cazul in care aceasta nu se poate face, fiind obligata sa ii plateasca celeilalte diferenta de valoare.

Delegatul din partea Primariei care a semnat actul de sistare a indiviziunii trebuia sa aiba o delegatie speciala din partea primarului sau Consiliului Local.

Conform legii, trebuiau retrocedate urmasei proprietarilor jumatate din toate spatiile de la parterul Palatului Levay, detinute de firmele Olacomtex SRL (125 mp), Chirotour SRL (24 mp), Chirofashion SRL (114 mp), Majorand Photo (80 mp), Auto Daya SRL (21 mp), Rafael Trading SRL (72 mp), Farmacia Concordia (44 mp), Cabinetul Medical Concordia (40 mp), Ceasornicaria Meleg

Barbala si Asociatia Deportatilor. Dupa cum era de asteptat, retrocedarea a starnit tensiuni intre detinatorii spatiilor comerciale din imobil, care aveau contracte de inchiriere valabile cu Primaria.

Lista lui Dacin

Fara sa ii consulte pe acestia pentru a se ajunge la un consens, cu o graba suspecta, in doar doua zile, chiar inaintea Craciunului din 2004, reprezentantii Primariei „rezolva" problema retrocedarii Palatului Levay in conditii dubioase.

Delegatia functionarei Adela Inceu, care a decis defalcarea pe obiective, nu este semnata de primar, cum scrie in actul de defalcare, ci eliberata de Administratia Patrimoniului Imobiliar. In 21 decembrie 2001, avocata Sanda Mesesan depune, in numele Magdei Kalir, cererea de defalcare. In 22 decembrie, a avut loc sedinta comisiei de negociere.

In 23 decembrie, a fost eliberata delegatia Adelei Inceu si tot in aceeasi zi s-a intocmit actul de defalcare, autentificat la notarul Matei Monica Mihaela.

Conform informatiilor pe care le detinem, Florian Dacin se afla in relatii de prietenie cu familia Octavian Chirodea, fostul sef al Vamii Bors, firmele fiului acestuia, S.C. Chirotour SRL si S.C. Chirofashion SRL detinand, nu intamplator, in Palatul Levay, spatii cu un vad exceptional.

Conform surselor noastre din cadrul Primariei Oradea, Florian Dacin a intervenit direct la membrii comisiei care se ocupa de retrocedare si i-a „convins" ca spatiile firmelor familiilor Popescu si Chirodea sa fie exceptate de la retrocedare.

Manevrele facute pentru a proteja afacerile rudelor si amicilor lui Dacin vorbesc de la sine despre modul scandalos in care chiriasii Palatului Lavay au fost nedreptatiti, respectiv „sacrificati" pe altarul intereselor meschine de neamuri si de clan.

In data de 08.12.2004 se cere inregistrarea la Cartea Funciara a Dispozitiei Primarului nr. 4113/19.10.2004. De ce doar dupa 60 de zile, ramane un mister neelucidat. Ne intrebam de unde a facut rost avocata Sanda Mesesan de Dispozitia respectiva, depusa in dosarul nr. 4674/2005 la Tribunalul Bihor, in conditiile in care acest document nu a fost inregistrat la Primaria Oradea?!

In aceeasi data, documentul este inregistrat. In 16.12.2004, reprezentantii petentei solicita punerea in posesie. In 21 decembrie, se cere defalcarea spatiilor care vor fi retrocedate. In 22 decembrie 2004, are loc „negocierea" intre solicitanti si reprezentantii Primariei, fara a se tine cont de punctul de vedere al chiriasilor.

In urma „negocierii", pe hartie, ceasornicaria este mutata in locul Asociatiei Deportatilor, careia Primaria ii repartizeaza un alt spatiu.

Firmele Chirotour, Chirofashion, Farmacia Procardia, Cabinetul Medical Procardia, Ceasornicaria Meleg Borbala si Rafael Trading au ramas in spatiile lor si le-au cumparat, in baza Legii 550/2002. Scandalos este faptul ca Magdei Kalir i s-au retrocedat, in total, spatii insumand 343 mp, cu 16 mp mai mult decat ar fi avut dreptul conform legii.

Calculand la un pret mediu de 1000 euro/mp, rezulta un prejudiciu de 16.000 euro in bugetul Primariei, suma care se putea obtine daca suprafata retrocedata abuziv mostenitoarei din Israel ar fi fost vanduta la licitatie.

Partea interesanta abia acum incepe: imediat dupa ce a fost pusa in drepturi, Magda Daphna Kalir, pretinsa proprietara, vinde urgent jumatatea de imobil primita, la un pret mult sub cel al pietei, unei babe anonime din Bucuresti, care nu avea de unde sa aiba banii necesari, dar care, intamplator, este vecina cu notarul public Elena Gabriela Filipescu, persoana care s-a aflat in spatele intregii afaceri.

Elena Oprisan = „matusa Tamara"

Cumparatorul este Elena Oprisan-Capraru, o septuagenara cu pensie modesta din Bucuresti, care a platit 75.000 de dolari (2.112.675.000 lei) pentru patru spatii comerciale (125 mp + 24 mp + 80 mp + 29 mp), pretul mediu fiind de circa 300 USD/mp, in conditiile in care pretul de piata al spatiilor respective era, la acea data, de circa 1000 USD/mp.

De unde a avut batrana 75.0000 de dolari imediat disponibili? De ce a vandut „proprietara" Magda Daphna Kalir la un pret derizoriu niste spatii pe care putea obtine de 3-4 ori mai mult? Cum se face ca avocata Sanda Mesesan a fost, in aceasta afacere, atat reprezentantul vanzatoarei, cat si al cumparatoarei Elena Oprisan?

Nici usturoi n-a mancat…

Florian Dacin a incercat sa ne convinga ca nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase. Ca n-ar avea, adica, nici o legatura cu modul scandalos in care s-a decis care spatii din Palatul Levay sa fie retrocedate. Insa chiar lista membrilor comisiei care a intocmit documentele in vederea retrocedarii imobilului il contrazice.

Conform documentului, pe care il puteti vedea alaturat in facsimil, Florian Dacin a fost chiar coordonatorul comisiei. Si judecand dupa cum au decurs lucrurile, nu a stat degeaba!

Florian Dacin ne-a expus o lunga disertatie, incercand sa ne convinga ca nu a facut nimic pentru a influenta modul in care s-au impartit spatiile. Dacin a recunoscut ca Mariana Popescu este fiica surorii sale. Referitor la restituirea Palatului Levay, acesta a facut urmatoarea declaratie:

„Dosarul a fost solutionat din punct de vedere juridic si instrumentat de catre doamna Lőrincz Lavinia, iar partea tehnica a fost solutionata de Directia Patrimoniu din cadrul Primarie, sub conducerea domnului director Marcel Bolos. Fostul proprietar avea dreptul la 50% din imobil.

Acest procent s-a impartit in doua, 50% s-a restituit in natura si 50% s-au acordat despagubiri. Dosarul se afla la ora actuala la Autoritatea Nationala de Reglementare a Proprietatilor, la Bucuresti. S-a verificat si s-a constatat ca din punct de vedere legal, totul este in regula.

Legat de preferinta cu spatiile, va rog sa discutati cu Directia Patrimoniu. Din cate stiu eu, s-au purtat negocieri cu avocatul proprietarului, iar persoana care a reprezentat proprietarul a avut anumite preferinte. Municipalitatea a iesit in avantaj in urma expertizei, a impartirii suprafetelor ce s-au restituit in natura.

Cu familia Chirodea nu am nici un fel de relatii de prietenie, rudenie, nu ii cunosc, nu m-am intalnit cu ei niciodata. Imi explic faptul ca spatiile ocupate de Farmacia Pro Cardia si cabinetul medical nu au fost dorite de catre fostii proprietari" – sustine Dacin, cu nerusinare.

El mai sustine ca retrocedarea spatiilor s-a facut pe baza unei expertize, despre care ne invita sa discutam cu directorul API. „Eu nu ma pricep la partea tehnica, nu mi se cere sa ma pricep si nici nu ma amestec, e o problema care nu imi apartine si asupra careia eu nu pot sa dispun.

Nu exista nici un prejudiciu in opinia mea. Probabil ca spatiul care li s-a dat a fost de o mai mica valoare."

Florian Dacin s-a aratat revoltat de titlul articolului din numarul anterior referitor la persoana sa, „Maestrul talhariilor imobiliare", sustinand ca „a fost etichetat total necorespunzator", si ca cele scrise „nu corespund adevarului".

Noi avem, insa, toate documentele care demonstreaza cele scrise, asa ca balivernele lui Dacin nu ne impresioneaza.

Referitor la achizitionarea casei in care locuieste, secretarul sustine ca aceasta „s-a achizitionat in mod perfect legal" si neaga, de asemenea, ca ar avea vreun amestec in atribuirea spatiului pentru „Heat Club" fiului sau.

„Stiu doar ca spatiul respectiv a stat aproape 12 ani neocupat, ca s-a scos la licitatie, ca cei trei tineri care s-au ocupat de aceasta treaba au participat la licitatie, ca au castigat-o, ca nu a fost nici o contestatie, nu s-a plans nimeni de nimic.

Au facut o investitie acolo si la propunerea mea, fiul meu a iesit din aceasta activitate, abia recuperandu-si investitiile, fara sa fie vorba de un profit extraordinar" – explica Florian Dacin.

Tot el considera ca cei 36 de „secretariat" ii confera, automat, o „aura" de incoruptibil. „Despre segmentul meu de activitate ma mandresc cu ceea ce am realizat si sunt deosebit de multumit de ceea ce am realizat din punct de vedere profesional" – spune Dacin.

O ipoteza plauzibila

Ceea ce nu spune el, insa, e faptul ca insasi avocata care a reprezentat-o atat pe revendicatoare, cat si pe dubioasa cumparatoare, Sanda Mesesan, este sotia doctorului cu acelasi nume, bun prieten cu sotul nepoatei sale, doctorul Mircea Popescu.

Unii dintre fostii chiriasi evacuati cu care am stat de vorba sustin ca implicarea secretarului in aceasta retrocedare scandaloasa este vizibila la o privire mai atenta.

„Toate masinatiunile s-au facut in ultimele zile ale lui 2004, cand toata lumea era ocupata cu Craciunul si Revelionul si nimeni nu s-a mai interesat si n-a verificat ce se intampla.

Desi nu se facuse o defalcare a spatiilor comerciale pentru a stabili care raman la chiriasi si care se retrocedeaza, Dacin a «jonglat» cu acestea cum a vrut, conform intereselor sale.

Nu s-a facut, practic, nici un fel de negociere, dar Dacin a intocmit o varianta de defalcare in care spatiile ocupate de «Procardia» erau exceptate de la retrocedare.

El stia ca Administratia Patrimoniului Imobiliar se va desfiinta in 2005 si a urgentat defalcarea si retrocedarea, pentru ca nepoata sa sa poata cumpara de la Primarie spatiile inchiriate. Oprisan Elena este o falsa cumparatoare.

De unde sa aiba o pensionara de 70 de ani atatia bani?! Veti putea constata ca, ulterior, spatiile cumparate de ea vor ajunge tot la familia Popescu. Nu degeaba pretul a fost extrem de mic fata de valoarea de piata. De fapt, toata povestea cu retrocedarea este una dubioasa.

Clanul Dacin va pune mana pe toate spatiile din Palatul Levay" – anticipeaza fostii chiriasi.

Ramane de vazut daca acest lucru se va adeveri. Dar, pana atunci, Florian Dacin si neamurile lui raman cu ce-au apucat.

Despre modul scandalos in care secretarul Primariei l-a scos din casa – una care avea regim de protocol de stat si nu putea fi cumparata - pe fostul ministru Lajos Fazekas, pentru a o face proprietatea sa pe bani de nimic, veti putea citi intr-unul din numerele viitoare ale ziarului nostru.