Primaria Constanta a hotarat ieri sa amane pana la o data neprecizata procedurile de concesionare a Cazinoului Constanta. Decizia a fost luata in ultima clipa din cauza unor noi reglementari privind regimul concesionarii monumentelor istorice aflate in domeniul public sau privat al statului sau administratiilor locale, intrate in vigoare pe 30 ianuarie.

Intrucat pana la data la care trebuia sa aiba loc incheierea contractului nu au aparut si normele metodologice care reglementeaza modul concret de concesionare, iar Cazinoul este monument istoric, autoritatile au decis sa amane semnarea contractului.

SC Queen Internationl Investment SRL Bucuresti, firma care urmeaza sa preia Cazinoul, apartine unui controversat om de afaceri israelian, Fredy Robinson. Potrivit caietului de sarcini intocmit de Primarie, contractul de concesionare a Cazinoului este valabil pentru o perioada de 49 de ani, contra unei redevente anuale de 121.000 de euro.

Concesionarul trebuie sa faca dovada faptului ca are experienta in domeniul jocurilor de noroc, sa fie in stare sa investeasca 3,5 milioane de euro in primii cinci ani de contract pentru renovarea si modernizarea monumentului istoric si sa rezerve 80% din locurile de munca aferente localnicilor.

Singura societate interesata si capabila sa faca fata acestor cerinte a fost SC Queen International Investment SRL Bucuresti, reprezentanta unei firme olandeze, specializata in industria jocurilor de noroc. Putini stiu insa povestea celui care se afla in spatele acestei firme.

Robinson detine cazinouri si in Europa si in Africa

Numele lui Fredy Robinson este sinonim cu notiunea de „afacere controversata”. Aproape toate investitiile sale din Romania s-au „bucurat” de atentia institutiilor de control ale statului si ale presei de investigatii. Sub patronajul sau a murit urat, dupa o lunga si grea suferinta, postul de televiziune Tele 7 ABC.

Banca Dacia Felix, renascuta in 2001 sub numele de Eurom Bank, a fost alta investitie de-a lui Fredy Robinson, care a controlat 89,58% din activele bancii prin Kolal BV, in urma uneia dintre cele mai dubioase privatizari ale guvernarii lui Adrian Nastase.

Eurom Bank nu a reusit sa rupa gura targului (cu exceptia unui scandal de spalare a opt milioane de dolari pentru crima organizata araba si acordarea unor imprumuturi preferentiale catre firme detinute tot de Fredy Robinson) si a fost, in cele din urma, vanduta cu 42 de milioane de euro catre Leumi Bank.

Societatea de asigurari Croma, cumparata de Robinson de la Mircea Lucescu, este ca si inexistenta pe piata romaneasca. Celebrele Casino Palace si Casa Vernescu din Bucuresti se afla si ele sub obladuirea lui Robinson si, pana de curand si a ANAF-ului, care a pus la un moment dat sechestru pe cele doua locatii din cauza datoriilor la stat de peste 60 de miliarde de lei.

Inainte de a se instapani peste jocurile de noroc de pe litoral, prin iminenta preluare a Cazinoului din Constanta, Fredy Robinson a mai facut, la un moment dat, o afacere de zile mari dupa ce a pus mana pe alta bijuterie arhitectonica, Cazinoul de la Sinaia.

De altfel, grupul de firme Robinson detine mai multe cazinouri, in Europa si Africa, printre care si cazinoul Loutraki, din Grecia, cel mai profitabil din Europa.

Cifra de afaceri a holdingului lui Robinson in domeniul jocurilor de noroc este de cateva sute de milioane de euro pe an, iar omul de afaceri israelian se lauda ca a investit pana acum aproape 170 de milioane de euro numai in afacerile din Romania.

Fredy Robinson nu a fost implicat pana acum in nici un dosar penal, reusind cu abilitate sa se fereasca de astfel de probleme, dar ramane unul dintre cei mai misteriosi si mai controversati oameni de afaceri care activeaza pe plaiurile mioritice.