O suma considerabila din bani publici a fost dislocata pentru o autoritate care monitorizeaza achizitiile publice. Exista o astfel de institutie, chiar daca lumea nu a prea auzit de ea. Peste o suta de persoane vor fi angajate in final la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice.

Majoritatea directorilor de institutii publice contactati ieri de cotidianul nostru habar nu aveau de activitatea autoritatii infiintate anul trecut. "Nu stiu de ei. O fi un chestionar de la dumneavoastra de la ziar, sa ne faceti o farsa", este de parere primarul municipiului Campia Turzii, Ioan Vasinca.

Secretarul municipiului Dej, Andron Covaciu, si-a dat cu stangul in dreptul cand a incercat sa explice ca stie cu ce se ocupa institutia respectiva. "Am auzit de ei, se discuta, dar nu exista un act normativ care sa reglementeze activitatea", a declarat Covaciu.

Pus sa verifice OUG 74/2005 privind activitatea ANRMAP, Covaciu a admis ca nu are habar de autoritatea respectiva. Primarul orasului Dej, Ioan Ungur, nu stie nici el ce e autoritatea cu pricina. "Pana acum nu am auzit de ei", a declarat Ungur. Primarul municipiului Turda, Tudor Stefanie, este mai in tema.

"Controleaza modul in care se desfasoara achizitiile publice si reglementeaza legislatia in domeniu", a declarat Stefanie. Corect.

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice a primit girul guvernului in sedinta din 26 ianuarie pentru angajarea unui numar de 37 de persoane in plus fata de organigrama deja existenta.

Aceasta, dupa ce autoritatea a preluat o parte din angajatii Ministerului Finantelor Publice, anume o intreaga Directie din subordinea ministerului, si ai Ministerului Transporturilor.

In total, autoritatea publica respectiva cuprinde in organigrama mult peste o suta de posturi, insa activitatea, de la infiintarea sa in octombrie anul trecut, este cvasi – inexistenta. De altfel, directorul autoritatii, Carmen Apostol, admite ca activitatea institutiei este mai degraba cantitativa.

"Controalele le fac altii", a declarat Apostol. Un raport privind numarul de licitatii organizate de toate autoritatile publice din tara este in curs de elaborare, a asigurat Apostol, insa acesta va fi facut public cel mai devreme peste o saptamana.

Intre timp, Apostol recunoaste ca activitatea autoritatii nu e suficient de eficienta, din cauza ca organigrama prevede un numar de 127 de posturi "dar nu vom ajunge prea curand sa le acoperim" si ca din acest motiv "este foarte greu sa ne descurcam".

Un numar de 23 de posturi sunt scoase la concurs la aceasta data, este vorba in principal de experti si consilieri juridici. Oricum intreaga organigrama, care cuprinde sase directii, face referire exclusiv la posturi din Bucuresti iar o retea nationala nu a fost constituita inca.

Potrivit surselor din cadrul ANRMAC situatia achizitiilor publice este trimisa in format electronic de fiecare institutie bugetara in parte. O noua lege a achizitiilor publice e in curs de avizare si a luat saptamana trecuta drumul avizarii de catre ministere.

Autoritatea a fost infiintata in iulie anul trecut pentru a monitoriza achizitiile si licitatiile publice organizate de autoritatile statului, la initiativa unei delegatii a Comisiei Europene. In ce priveste controalele, "au fost cateva", a recunoscut directorul general al ANRMAP, Gheorghe Cazan.

Seful serviciului control al ANRMAP, Ianov Vitanov, nu a fost de gasit ieri.