Cartierul CasaRom din Cluj Napoca ar putea fi finalizat pana la urma, desi primaria nu are bani pentru viabilizarea terenului. Reprezentantii firmei CasaRom urmeaza sa emita cel tarziu saptamana viitoare un plan prin care sa asigure continuarea lucrarilor la cartierul din zona Borhanci.

Primaria nu are bani sa viabilizeze terenurile si o solutie la aceasta problema nu a fost gasita inca.

Decizia a fost luata saptamana trecuta intr-o sedinta la care au participat primarul Emil Boc, arhitectul sef al primariei, Adrian Iancu, si directorul tehnic al primariei Cluj – Napoca, Sorin Apostu, impreuna cu directorul CasaRom Cluj, Constantin Panaite.

Nici Apostu, nici Boc si nici Iancu nu au raspuns ieri la telefoane pentru a prezenta concluziile discutiilor. Purtatorul de cuvant al primariei, Raimonda Boian, sustine insa ca reprezentantii CasaRom s-au obligat sa asigure pana saptamana viitoare un plan de actiune pentru urmatoarea perioada.

"S-a pierdut mult timp cu litigiile si e pacat", a fost de parere directorul CasaRom Cluj, Constantin Panaite. Punctul de vedere al primariei privind situatia cartierului din zona Borhanci a ajuns luni la administratorul CasaRom si va fi procesat in zilele urmatoare.

Planurile cartierului din Arad cuprind 600 de case si 19 blocuri de locuinte. Contractul a fost semnat in 2001 cu fostul primar Dorel Popa, iar acum rezultatul, dupa patru ani de constructii, este o casa si un bloc finalizate.

Al doilea bloc a mai fost bibilit intre timp, dar nu e dat in folosinta nici la aceasta data, potrivit unor angajati ai CasaRom Arad. In 2002 trebuiau predate 72 de case, dar constructia la cea mai mare parte dintre acestea nu a fost nici macar inceputa pana acum.

Planurile CasaRom pentru cartierul rezidential „Subcetate" din Arad cuprind construirea a 600 de case si 19 blocuri de locuinte. Proiectul mai cuprinde o scoala, zone comerciale si spatii verzi. Rezultatul pana acum, la patru ani de la semnarea contractului, este o casa si un bloc finalizate.

Pentru derularea proiectului, CasaRom Group Holdings a infiintat in 2001 firma CasaRom Arad SA, procedura urmata anterior si in Cluj, unde in 1999 grupul a infiintat CasaRom Cluj SA.

Terenul de 50 de hectare concesionat pentru CasaRom de catre Primaria Cluj Napoca este in continuare neviabilizat. Primaria nu a viabilizat terenul pana la finalizarea procesului cu CasaRom, in vreme ce firma nu a introdus utilitatile pe terenuri pentru ca sarcina a cazut, prin contract, in sarcina primariei.

Sentinta completului de judecata condus de George Spataru, sentinta de care angajatii departamentului juridic al Primariei Cluj Napoca nu au habar ca exista, a respins HCL 203/2005, dar si pretentiile financiare de 800.000 de euro solicitate de CasaRom de la primarie.

De remarcat ca angajatii serviciului juridic al primariei Cluj – Napoca nu au habar de sentinta Curtii de Apel, chiar daca aceasta a fost emisa acum trei luni.

Terenul de 50 de hectare din zona Borhanci a fost concesionat catre CasaRom in mandatul fostului primar Gheorghe Funar prin hotararea de Consiliu Local 11/21 ianuarie 1999, document care a fixat si taxa de concesiune, de 7,5 miliarde de lei.

Contractul dintre primarie si CasaRom a fost semnat in 29 ianuarie 1999, insa a fost reziliat de Consiliul Local prin HCL 203/2005, iar intre timp hotararea a fost reziliata la randul ei de sentinta Curtii de Apel Cluj din decembrie anul trecut, data in dosarul 4343/2005.