Sute de familii de nasaudeni privesc cu jale spre conducta de gaz care le traverseaza orasul si nu stiu cine i-a furat de aproape cinci ani incoace.

Povestea gazului nasaudean este lunga si intortocheata si are implicatii in varful primariei, in sediul PD de la Bistrita si la ultimul etaj al cladirii din strada Zefirului unde se afla cartierul general al Garant Service.

Trustul GAZETA revine asupra acestui subiect, cu toate ca noi l-am intors – de aproape doi ani incoace – pe toate partile.

Merita sa reluam subiectul pentru ca Vasile Corutiu si afaceristii carora le face tot felul de atentii se pregatesc sa-si "puna palma in fund" si sa-i lase pe nasaudeni pe mana societatii CPL Concordia SRL, care sponsorizeaza echipa de fotbal a premierului italian Silvio Berlusconi, AC Milan.

In urma cu o saptamana, Consiliul Local Nasaud si-a dat acceptul pentru preluarea contractului de concesiune a gazului de societatea CPL Concordia SRL Cluj de la Garant Service, una dintre firmele omului de afaceri Vasile Corutiu.

Intr-un viitor apropiat, firma clujeana, care are in spate mai multi oameni de afaceri italieni apropiati de premierul Silvio Berlusconi, urmeaza sa cumpere efectiv investitia de la acelasi Vasile Corutiu.

Desi suma pe care i-o vor plati italienii lui Vasile Corutiu este tinuta la secret, noi am aflat ca se vorbeste de peste 30 de miliarde de lei vechi. Bani seriosi, daca ne gandim ca omul de casa al PD a investit in reteaua de gaz a orasului Nasaud cam jumatate.

Asupra acestui aspect, vom reveni insa putin mai tarziu. Pana una-alta, trebuie sa spunem ca, inca din anul 2004, contractul de concesiune dintre firma lui Corutiu si Primaria Nasaud este expirat, dar municipalitatea a inchis ochii si a facut pana in prezent doar banale grafice de reesalonare ce n-au fost deloc respectate.

In oras sunt aproape 200 de familii care nu sunt bransate la retea, cu toate ca au platit bani pentru asta. Mai spunem ca circa 50 la suta din bransamentele facute de Corutiu pana acum, s-au realizat de mantuiala, pentru ca acesta a montat contoare si regulatoare de gaz, dar cutiile – imperios necesare – ia-le de unde nu-s.

Infrastructura stradala a orasului este facuta praf dupa lucrarile marca Vasile Corutiu si, se pare ca nimeni nu isi asuma raspunderea.

Mai mult, am aflat ca afaceristul bistritean nu este prea saritor cand vine vorba de reparatiile stradale – clauza pe care trebuie sa o respecte conform contractului de concesiune incheiat cu primaria – pentru ca executivul nasaudean a obtinut un credit bancar pentru refacerea, in 2007, a intregii infrastructuri a orasului.

Din cate se pare, nimeni nu are o evidenta exacta a banilor platiti de nasaudeni si cheltuiti de Vasile Corutiu si, mai grav, primarul nu prea este curios.

O sa va intrebati de ce? Pentru ca PD-istul Dumitru Muresan a fost desemnat in trecut drept presedintele asociatiei care a colectat cele aproape 2 miliarde de lei vechi de la 700 de familii de nasaudeni, banii intrand in visteria lui Corutiu pentru demararea investitiei.

Cu alte cuvinte, primarul ales de nasaudeni a semnat atat de primire cat si de predare, dar evidente nu a mai tinut.

In plus, Primaria Nasaud nu a considerat de cuviinta sa-l notifice pe Vasile Corutiu cu privire la intarzierea lucrarilor sau sa ia vreo masura impotriva acestuia pentru ca nu si-a respectat obligatiile contractuale.

Fiecare familie a platit intre unu si trei milioane de lei vechi pentru demararea lucrarilor, urmand sa achite ulterior diferenta pentru racordarea propriu zisa si pentru lucrarile de interior si proiect.

Au fost destui oameni care i-au mai platit lui Corutiu alte 10 milioane de lei vechi – diferenta – iar gazul este tot la poarta casei sau la scara blocului. Cum spuneam, executivul a inchis ochii vreme de aproape 5 ani si acum primarul vrea sa se spele pe maini de tot& el incearca sa desemneze in relatia cu CPL

Concordia o alta persoana. Daca planurile nu ii vor fi date peste cap de consilieri, atunci el va iesi basma curata din aceasta poveste care i-a dus la exasperare pe nasaudeni.

Ghidusii in lant pentru oameni naivi

Vasile Corutiu este genul de om de afaceri care se incumeta sa realizeze o lucrare – platita din bani publici sau nu – cu toate ca stie de la bun inceput ca nu are suficiente resurse. Vorbim aici de personal calificat, de bani si de tehnologie. Cam asa s-a intamplat in Nasaud.

In anul 2000, societatea Garant Service SRL a preluat concesiunea gazului in orasul academicienilor in baza unei licente obtinute de la Ministerul Industriilor. Intre timp, Corutiu a divizat vechea firma pentru a scapa de responsabilitate in unele procese pe care le avea pe rolul instantelor de judecata.

Astfel, ca nou infiintata firma poarta acelasi nume, Garant Service SRL (a doua fiind Garant Service SA, unde Corutiu detine 99 la suta din actiuni – n. red.) si a ramas cu contractul de concesiune a gazului din Nasaud.

In 2005, primarul Dumitru Muresan, la presiunile mai multor consilieri si a oamenilor nemultumiti, a vrut sa rezilieze contractul incheiat de municipalitate cu firma bistriteana.

Bineinteles ca seful pe linie de partid al primarului Dumitru Muresan – deputatul Ioan Oltean – a intervenit pentru afaceristul care i-a ridicat cu sudoarea fruntii sale prima vila din cartierul Unirea.

In aceste conditii, trebuia gasita o alta metoda de a duce la bun sfarsit lucrarile de introducere a gazului in Nasaud, cu mentiunea ca Vasile Corutiu, primarul Muresan si deputatul Oltean sa nu iasa in pierdere. Ba mai mult, sa se simta ceva in conturi.

Societatea CPL Concordia a urmarit preluarea contractului de concesiune a gazului in Nasaud de mult timp. De fapt, din informatiile noastre, Concordia a incercat sa obtina chiar ea licenta pentru Nasaud, dar pilele omului de afaceri bistriteni au fost mai tari.

La vremea respectiva, Ilie Cosma, director actualmente la Concordia Cluj, era angajat in Ministerul Industriilor, deci cunostea problema in detaliu. Daca va inchipuiti ca CPL Concordia vor prelua pe 49 de ani concesiunea gazului si vor aparea ca niste salvatori pentru nasaudeni, va inselati.

Ei merg in Nasaud sa faca afaceri si nu-i intereseaza de relatiile contractuale dintre Garant Service, primarie si localnici.

De altfel, la ultima intalnire dintre consilierii din Nasaud, Vasile Corutiu si conducerea CPL Concordia, directorul firmei clujene – Ilie Cosma – a declarat ca din momentul preluarii contractului de concesiune ei vor face bransamentele de gaz, dar oamenii vor trebui sa le plateasca lor.

Cu alte cuvinte, italienii vor sa spuna ceva de genul& noi avem acces la conducta Transgaz timp de 49 de ani, iar cine vrea sa se alimenteze de la noi va plati pentru ca suntem prestatori de servicii.

Conducerea Concordia nu este interesata de faptul ca sunt multe familii care i-au platit lui Corutiu pentru bransament si acesta nu a facut lucrarea. Ei vor spune, mai mult ca sigur, descurcati-va cu Corutiu pentru ca lui i-ati platit, nu noua.

In plus, firma Concordia nu se va obliga sa refaca infrastructura stradala distrusa de afaceristul bistritean, aceasta ramanand tot in sarcina patronului Garant Service.

La toate aceste chestiuni, se mai adauga faptul ca CPL Concordia ii poate taxa pe oameni pentru vizarea proiectelor de gaz, daca ei aleg sa lucreze cu firme cu care noul concesionar nu are contracte incheiate. Societatea Garant Service, prin contractul incheiat in 2000, detinea exclusivitate pentru realizarea proiectelor si lucrarilor de interior.

Cert este ca in afacerea gazului din Nasaud toti ies castigatori mai putin localnicii, care au scos si vor scoate in continuare bani din buzunar cu folos sau fara. si vorbim de miliarde de lei vechi.

Surse din Consiliul Local al orasului Nasaud sustin ca primarul Muresan cauta in prezent o modalitate pentru descarcarea patronului Garant Service de sarcinile contractuale.

Contactat saptamana trecuta, directorul Concordia – Ilie Cosma, aflat in Italia – ne-a declarat ca s-a realizat deocamdata un singur pas. "E vorba de preluarea investitiei, urmand sa vedem cum facem cu cumpararea investitiei. Suntem in linie dreapta.

Se face o inventariere a lucrarilor si vrem sa ne apucam de treaba incepand cu data de 1 martie. Evaluam lucrarile facute pana in prezent si vedem. Nu va pot spune pretul tranzactiei pentru ca sunt unele substraturi... Credite la BCR sau BRD din cate stiu.

Mai mult nu pot sa vorbesc", a incheiat cam agitat directorul Cosma. Sursele noastre sustin ca firma Concordia ar putea sa-i plateasca lui Vasile Corutiu dublul sumei investite de el in reteaua de gaz a orasului Nasaud.

Asta in conditiile din cei 40 de kilometri de retea, pe care Garant Service s-a obligat sa-i realizeze prin contract, sunt in regula putin peste jumatate.

Exista voci care spun ca ar putea exista o intelegere tacita intre Concordia si Garant Service pentru continuarea, in parteneriat, a lucrarilor, din acest motiv platindu-se o suma asa de mare. Despre valoarea tranzactiei a refuzat sa vorbeasca si primarul orasului Nasaud, Dumitru Muresan.

El a declarat Trustului GAZETA ca nu-l intereseaza acest subiect, doar cedarea contractului de concesiune. Oare chiar asa sa fie? Ne cam indoim...

CPL Concordia a fost tinta nemultumirilor mai multor localnici din comunele clujene Bontida, Chinteni si Baciu, care au acuzat societatea italiana de abuzuri in cazul finalizarii lucrarilor de introducere a gazului. Situatia este similara cu cea de la Nasaud, unde italienii au preluat lucrarile de la alte firme autohtone.

Cetatenii din localitatile mentionate au acuzat faptul ca desi lucrarile erau executate in proportie de 80%, italienii au pretins suplimentari nejustificate si majorari exagerate a preturilor.

Taxa de gaz perceputa de CPL Concordia a fost de 300 USD plus TVA, in conditiile in care alte societati de profil practicau preturi de trei ori mai mici.