Televiziunea si radioul maghiare fac parte dintr-un proiect media al Fundatiei „Janovics Jeno" din Targu-Mures, finantata de autoritatile de la Budapesta si condusa de actualul ministru al Telecomunicatiilor din Romania, Nagy Zsolt. Dintre membrii fondatori ai organizatiei mai fac parte liderii UDMR Markó Béla si Takács Csaba.

Conform celui din urma, membrii UDMR nu se vor ocupa de politica editoriala, ci ei au rolul de a numi viitoarea conducere, managementul, directorii si redactorii-sefi ai celor doua posturi. Politica editoriala va tine de cei numiti in aceste functii.

Proiectul s-a nascut inca la inceputul anilor '90, in 1997 fiind inclus si in programul UDMR. In 2003 a aparut si posibilitatea implementarii unui astfel de proiect, cand fostul prim-ministru al Ungariei, Péter Medgyessy, a initiat finantarea lui.

Atunci a luat fiinta fundatia care sa se ocupe de gestionarea si coordonarea acestui proiect media. El ar trebui sa ofere informatii mai bogate despre probleme care au un specific transilvan, de la autostrada la starea vremii in Transilvania, subiecte care in restul media din Romania nu sunt prezentate detaliat.

Atat postul public din Ungaria, MTV, cat si Duna TV si-au aratat deja dorinta de a acoperi in grila noului post cate o ora de emisie pe zi, fiecare in parte. Programele postului vor fi titrate si in limba romana, presedintele fundatiei dorind atragerea si publicului roman de partea televiziunii.

"Inca nu avem banii necesari pentru a deschide, deoarece trebuie foarte multi bani, dar speram sa o facem in curand. Cand o sa obtinem banii, sigur vom deschide cele doua posturi, pentru ca este asteptat de foarte multa lume", Takács Csaba, vicepresedintele Asociatiei „Janovics Jeno".