Cei cinci ani de activitate ai Fundatiei Mihai Eminescu in zona Sighisoara pot fi caracterizati prin lipsa de coerenta * In spatele vorbelor frumoase se ascunde haos si dezorganizare * Actiunile MET nu urmareau dezvoltarea durabila a zonei, ci justificarea banilor primiti din strainatate * Reprezentantii MET pun bete in roate unei alte fundatii, ADEPT Transilvania, care incearca sa implementeze proiecte in zona.

Activitatea Fundatiei "Mihai Eminescu Trust" s-a axat, in cei cinci ani de cand activeaza in zona Sibiu-Medias-Sighisoara, pe renovarea fatadelor unor case "cu valoare de patrimoniu", din mai multe sate, si instruirea unor oameni in diverse mestesuguri traditionale (zidari, dulgheri, fierari etc).

Realizarile pe baza carora MET s-a bucurat de-a lungul vremii de consistente finantari externe, provenite in principal de la The Packard Humanities Institute si Horizon Foundation, sunt prezentate pe site si include: renovarea de case, biserici si alte imobile in localitatie Viscri, Malancrav, Floresti, Noul Sasesc, Laslea, Rondola si Sighisoara, pregatirea profesionala a peste 40 de oameni in meserii traditionale, precum si infiintarea mai multor fundatii independente in sate, care gestioneaza proiecte la nivelul fiecarei localitati.

Toate aceste activitati au fost intitulate "Whole Village Project", un plan cu adevarat ambitios, dar care nu s-a pus decat partial si superficial in aplicare.

Printre cei care au contribuit la intocmirea acestui proiect s-a numarat Nathaniel Page, un ecologist englez specialist in botanica.

Impreuna cu a Jim Turnbull si Cristian Gherghiceanu, acesta a parasit structura in anul 2002, dupa un conflict deschis cu Jessica Douglas-Home, presedintele fundatiei, legat de o finantare obtinuta de Page pentru un proiect propriu.

Finantarea a ocolit structurile de decizie ale Fundatiei Mihai Eminescu, formate din Jessica Douglas-Home si Caroline Fernolend, consilier al MET, consilier local din partea FDGR in comuna Viscri si presedinte a fundatiei "Alba Ecclesia".

Caroline este unul dintre putinii sasi care nu au emigrat dupa 1990, timpul dovedind ca alegerea de a ramane i-a adus numai beneficii, ajungand printre cei mai importanti diriguitori ai fondurilor de sute de mii de euro ale MET.

De altfel, Viscri a fost punctul de pornire pentru proiectul fundatiei de restaurare a satelor sasesti, in anul 2000.

De atunci, fundatia a reparat 105 cladiri din sat, iar Caroline a dezvoltat o profitabila afacere in domeniul turistic, conexa, de altfel, activitatilor MET, care a cumparat si "restaurat" in sat mai multe case, unde sunt gazduiti turistii care vin la Viscri pentru pensiunea Carolinei.

Alternativa ADEPT

Schisma din cadrul MET a avut ca efect infiintarea unei alte fundatii, avand acelasi scop, si anume conservarea patrimoniului cultural si a biodiversitatii in zona satelor sasesti din Transilvania de sud-est.

Fundatia ADEPT Transilvania, prezidata de Nat Page, a preluat principiile proiectului "The Whole Village", de sprijinire a comunitatilor pentru o dezvoltare durabila.

In decembrie 2005, ADEPT a incheiat un parteneriat cu Orange Romania, pentru sprijinirea unui proiect inovativ dedicat conservarii biodiversitatii peisajului si dezvoltarii comunitatilor rurale. Proiectul, potrivit site-ului Orange, se adreseaza unei suprafete de 100.000 hectare din zona satelor sasesti.

La fel ca si in cazul "Whole Village Project", parteneriatul ADEPT-Orange are ca obiectiv conservarea biodiversitatii zonei si promovarea unei dezvoltari durabile, oferind in acelasi timp beneficii directe comunitatii locale.

Spre deosebire de proiectul MET, noua initiativa punea pe prim plan educatia populatiei care, dupa exodul post-revolutionar, a luat locul sasilor in aceste sate.

Se urmarea conservarea patrimoniului lasat in urma de comunitatile de sasi, precum si valorificarea acestui patrimoniu din punct de vedere economic, in folosul comunitatii.

In timp ce MET renova casele, le prezenta finantatorilor veniti in vizita, dupa care erau lasate in voia sortii (mai putin cele cumparate, care serveau drept case de oaspeti pentru diverse grupuri venite din Anglia, insa profitul era incasat de fundatie), proiectul ADEPT are in vedere educarea unor familii, pentru a dezvolta afaceri turistice proprii. Aceste proiecte merg de la componenta hoteliera, pana la practicarea agriculturii traditionale in spiritul conservarii biodiversitatii, incurajarea mestesugurilor si infiintarea de intreprinderi mici.

Potrivit fondatorului ADEPT, Nat Page, proiectul se adreseaza unui numar de circa 5.000 de gospodarii rurale si va beneficia, pana la finele anului 2006, de o finantare in valoare de 170.000 euro.

Derularea programului a inceput in comuna Saschiz, unde functioneaza deja un centru de informare si educatie, iar saptamana trecuta a fost organizat un prim curs de igiena alimentara.

Pana in toamna, in zona Saschiz va fi infiintata si o organizatie a producatorilor de gem, care va participa la Congresul International al Mancarii, din Italia.

Prin infiintarea unor asemenea asociatii, analoage breslelor sasesti, fundatia urmareste cresterea capacitatii comunitatilor de accesare a fondurilor europene.

Sabotaj eminescian

Nathaniel Page a adresat anul trecut o cerere de finantare catre Darwin Initiative, un instrument de finantare al guvernului britanic.

Cu toate ca aceste fonduri sunt destinate in special Marii Britanii si teritoriilor din Commonwealth, ADEPT indeplinea toate conditiile pentru acordarea unui grant, pentru ca cererea fusese avansata prin Grassland Trust, o fundatie britanica.

Probabilitatea de a-l primi a scazut, insa, considerabil, din cauza unei scrisori adresate administratorilor acestui instrument de catre Jeremy Amos, consilier al Mihai Eminescu Trust si, in acelasi timp, presedinte al Horizon Foundation, unul din principalii finantatori ai MET.

In scrisoarea adresata Darwin Initiative, Amos avertizeaza autoritatile britanice ca Mihai Eminescu Trust desfasoara deja proiecte in zona, in timp ce ADEPT nu are specialisti si nici programe coerente - cu toate ca in proiectul propus de Page sunt implicate, pe langa Orange Romania, Universitatile "Babes Bolyai" Cluj-Napoca si "Lucian Blaga" din Sibiu.

Presedintele Horizon Foundation subliniaza in misiva ca "Declaratia de la Sighisoara" - document adoptat la 17 septembrie 2004 de cele cateva ONG-uri participante la "Conferinta Internationala pentru Dezvoltarea Integrata a Sighisoarei si satelor sasesti", organizata de MET in parteneriat cu Primaria

Sighisoara - este stipulat faptul ca nu nu este de dorit implicarea unei alte fundatii in aceasta zona, alegatie respinsa de primarul Dorin Danesan, care a declarat ca sprijina initiativa ADEPT.

Intentia lui Amos de a bloca finantarea solicitata de ADEPT este evidenta, cu atat mai mult cu cat nu este prima data cand MET intervine pentru a sicana "concurenta".

In 2004, spre exemplu, reprezentantii Mihai Eminescu Trust au reusit, tot prin intermediul unor scrisori, sa impiedice un proiect ADEPT in valoare de aproximativ 7 milioane de dolari - fonduri provenite de la The Global Environment Facility, un instrument de finantare independent, coordonat de Banca Mondiala.

Paradoxul situatiei este ca, in momentul de fata, doua fundatii engleze se razboiesc pentru conservarea satelor sasesti din Transilvania.

Ce si daca vor avea comunitatile respective ceva de castigat, ramane de vazut, pentru ca milioanele de euro investite pana astazi se regasesc prea putin in calitatea vietii oamenilor din zona, exceptandu-i pe cativa.

Fara raspunsuri

La sediul MET ni s-a spus ca nici Jessica Douglas-Home (presedintele fundatiei), nici Luminita Holban (coordonatorul proiectelor MET in Romania) nu sunt disponibile si, daca dorim lamuriri, sa revenim cu un telefon la inceputul saptamanii acesteia.

Primaria Sighisoara vrea colaborare

Primaria municipiului a consultat de lungul timpului mai multe ONG-uri, in legatura cu Platoul Breite.

Printre aceste ONG-uri se numara si Fundatia ADEPT, care a incurajat parteneriatul pentru custodia Breite dintre Consiliul Local Sighisoara si Fundatia Mihai Eminescu Trust, si si-a exprimat disponibilitatea de a sprijini si de a colabora in viitor cu partenerii pentru un management eficient al zonei.

Primaria municipiului este deschisa pentru orice colaborare, in vederea unei administrari si conservari durabile a Platoului Breite, dar care sa fie in beneficiul cetatenilor sighisoreni, fara al caror sprijin conservarea zonei nu poate fi eficienta.