Ziaristul focsanean Sebastian Oancea a fost sub urmarire penala ieri, dupa ce a fost audiat timp de cinci ore.

Acesta a sustinut ca nu este vinovat de acuzatiile care i se aduc si crede ca atentia anchetatorilor ar trebui sa se indrepte catre armata si nu catre presa. CD-ul care face obiectul anchetei circula prin Focsani de anul trecut.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca cel care a facut posibila scurgerea de informatii este "cel putin un ticalos ori un inconstient".

Al doilea jurnalist vrincean a fost pus ieri sub invinuire de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism in cazul scurgerii de informatii militare despre operatiunile militare din Afganistan.

Sebastian Oancea, colaborator al cotidianului Ziua, a fost acuzat de culegere si transmitere de date cu caracter secret dupa ce a fost audiat timp de cinci ore de procurori. Jurnalistul a detinut CD-ul cu informatii militare, insa nu l-a publicat si nici nu a stiut de la inceput ca sint secrete de stat.

Avocatul sau, Doru Costea, a declarat ca Legea sigurantei nationale din 1991 poate transforma in secret de stat orice informatie, fapt care se rasfringe asupra mass-mediei, si s-a declarat surprins ca ancheta a ajuns la jurnalisti si nu la cei vinovati de scurgerea informatiilor din armata.

Sebastian Oancea a declarat ca rezolutia de incepere a urmarii penale a fost intocmitainaintea audierii sale. Ieri a fost audiat de procurori si Marian Girleanu, corespondentul cotidianului Romania Libera, primul ziarist invinuit in acest dosar. In loc sa se lamureasca, misterul scurgerii de date din interiorul Brigazii 282 Mecanizate "Unirea Principatelor" se adinceste si mai tare.

Cert este ca circulatia acestor date secrete ar fi putut duce la compromiterea "credibilitatii in Alianta Nord-Atlantica", dupa cum a declarat presedintele Traian Basescu.

Procurorii l-au audiat ieri pe ziaristul Sebastian Oancea timp de cinci ore si l-au pus sub urmarire pentru culegere si transmitere de date cu caracter secret. Dupa audieri, ziaristului i-au fost inapoiate CD-urile si dischetele confiscate din locuinta, insa nu si cele doua hard disk-uri luate la perchezitie.

"M-au pus sa dau o declaratie daca cunosc, daca am auzit sau daca am vorbit cu alte persoane despre existenta unor materiale militare. Dupa aceea, la ora 12.07, tovarasul procuror Cristescu mi-a adus - specific ca acesta nu a iesit decit de doua ori din camera de interogatoriu pentru foarte putin timp - o rezolutie pentru punerea sub invinuire pe care era trecuta ora 13.00. Imediat mi-am dat seama ca era facuta de dimineata. Am sesizat acest lucru, la fel si avocatul meu, si ni s-a raspuns ca este o eroare materiala, care nu are importanta. In acelasi timp, am fost pus sub invinuire, in conditiile in care copiile pe care au spus ca le-au facut dupa cele doua hard disk-uri erau inca in analiza", ne-a declarat Sebastian Oancea. Ziaristul a fost chemat din nou la audieri pe 1 martie, la ora 12.00.

"O sa le dau la procurori cite un CD cu ata rosie si poate o sa scriu pe ele Ťtop secretť", a mai spus Oancea. Avocatul sau a sustinut la audieri ca perchezitia procurorilor la domiciliul ziaristului nu a fost legala deoarece acesta nu era pus sub urmarire penala si de aceea hard disk-urile ridicate nu pot fi folosite ca proba in justitie.

Sebastian Oancea ne-a declarat ca procuroii nu i-au comunicat catre ce persoane este acuzat ca ar fi transmis informatii militare si ca acestia "l-au luat cu scoala", spunindu-i sa declare tot "pentru a nu-si inrautati situatia".

"Ma intreb de ce inca nu am vazut un militar arestat si daca procurorii cred ca noi sintem vinovati pentru treaba asta i-as intreba, daca considera ca am avut materiale secrete, unde cred ca le-am dat, la talibani?", a adaugat Sebastian Oancea. Acesta este realizatorul unei emisiuni pe Diplomatic V si colaborator al cotidianului Ziua.

Sase jurnalisti audiati

Sebastian Oancea a fost intimpinat la iesirea din sediul Parchetului General de prietenul sau Marian Girleanu, corespondentul local al cotidianului Romania Libera, primul jurnalist pus sub invinuire in acest dosar controversat, care a fost audiat si el ieri. Girleanu a petrecut doua zile in arest inainte de a fi eliberat de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie simbata trecuta. In aceeasi zi, procurorii DIICOT i-au perchezitionat locuinta lui Sebastian Oancea si i-au ridicat doua hard disk-uri, precum si toate CD-urile si dischetele pe care le avea.

In afara de cei doi jurnalisti acuzati, procurorii bucuresteni au mai audiat patru jurnalisti, printre care si Ovidiu Ohanesian, cel care a luat CD-ul cu informatii clasificate de la o sursa din Focsani. Acesta a declarat ca a avut mai multe intilniri cu jurnalisti vrinceni in timpul carora s- a vorbit despre scurgerea de informatii din armata.

Singurul suspect arestat din armata pina in prezent, plutonierul (r) Ionel Popa, a fost eliberat luni din arest deoarece procurorii au considerat ca nu mai sint motive pentru retinerea sa, in conditiile in care au anuntat ca s-a descoperit filiera prin care informatiile au ajuns in presa, iar jurnalistii au colaborat cu procurorii. Ionel Popa a participat la misiunea Enduring Freedom V din Afganistan in partea a doua a anului 2004, impreuna cu alti militari din Brigada 282 Mecanizata "Unirea Principatelor", si a trecut in rezerva in mai 2005. In ceea ce-i priveste pe cei doi ziaristi, acestia au sustinut ca sint victimele unei razbunari politice intrucit au deranjat mai multi politicieni prin dezvaluirile facute.

Acestia au facut legatura si cu plingerea care a fost facuta recent pe numele lor de catre presedintele Consiliului Judetean Vrancea in legatura cu materialele publicate despre amplasarea unei presupuse bombe in hidrantul de linga cabinetul prefectului Ion Oprea, chiar pe 24 ianuarie, in timpul vizitei la Focsani a presedintelui Traian Basescu. Si in acest caz, jurnalistii au fost acuzati ca ar fi intrat in posesia unor date cu caracter secret. Cei doi au spus ca toata aceasta poveste le-a afectat deja viata de familie, in special din cauza perchezitiilor domiciliare facute intempestiv.

In ciuda acestor neajunsuri, presedintele Clubului Roman de Presa, jurnalistul Cristian Tudor Popescu, a declarat aseara ca ancheta nu are nici o legatura cu politica si ca procurorii trebuie sa-si faca treaba.

Fierbere in armata

Desi procurorii au afirmat public ca au descoperit filiera prin care informatiile militare au ajuns in presa, pina acum nu a fost dezvaluit vreun amanunt esential din cadrul anchetei. In mod curios, autoritatie au declansat o ancheta ampla abia dupa ce presa a semnalat scurgerea de informatii, desi existau zvonuri ca acestea circulau de citeva luni in Focsani.

Scandalul scurgerii de informatii s-a declansat dupa ce, pe 7 februarie, cotidienele Ziua si Romania Libera, cu care colaboreaza Girleanu si Oancea, au dezvaluit ca au intrat in posesia unor date ultrasecrete prin intermediul unei "surse necunoscute".

Ziarele au relatat ca au intrat in posesia unei "cantitati uriase" de date secrete despre operatiunile militare americane din Afganistan, care ar putea arunca in aer credibilitatea Armatei Romane.

Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a declarat ca aceste informatii nu prezinta nici un pericol pentru siguranta nationala deoarece sint din anul 2003, dar a ordonat efecturarea unei anchete judicioase pentru a descoperi modul in care aceste informatii au ajuns in presa si daca acestea au facut obiectul unor tranzactii financiare sau daca nu cumva s-au scurs prin frontiera de est catre un alt stat. Presedintele Traian Basescu a declarat intr-o emisiune de la TVR ca unul dintre cei doi ziaristi "a vrut sa duca un astfel de CD la o ambasada". Seful statului a mai spus ca cel care a favorizat scurgerea acestor date este "cel putin un ticalos, este ori un inconstient, ori un om care deliberat a vrut sa ne compromita credibilitatea in Alianta Nord- Atlantica".

Pentru a se limita riscul de a intra pe mina unor neavizati, autoritatile au facut apel la cei care ar mai putea detine aceste date sa le predea de urgenta autoritatilor. In ultimele zile, presa si societatea civila au tras un semnal de alarma in privinta modului in care se desfasoara ancheta, deoarece au fost pus sub acuzare doi ziaristi in timp de din armata nu s-a gasit inca nici un vinovat.

Din ce in ce mai multe surse pun aceste scurgeri de date secrete pe seama platii unor polite in sistemul militar si serviciile de protectie a armatei. Cum lucrurile par sa fi scapat de sub control si au declansat mare fierbere la nivelul Statului Major General, este de asteptat in urmatoarea perioada sa se faca ordine prin mai multe mutatii la virf.