Luni seara pe postul public de televizune l-am v`zut intr-un talk-show pe insusi Presedintele Romaniei. Pe langa lejeritatea cu care trecea de la o tema la alta si lipsa de retinere de a da explicatii asemeni unui profesor, am mai sesizat la presedinte si un limbaj de tip smecheresc, de cartier. In doua randuri, Basescu si-a incheiat frazele cu aplativul "frate".

Acest apelativ este folosit foarte mult de adolescenti, ei dorind sa para cat mai interesanti in acesta perioada de schimbari din via]a lor, dar si la smecherii "de cartier" care vor sa-si demonstreze prietenia fat` de cel cu care poarta o conversatie.

Una peste alta, "frate" este un apelativ folosit in paturile de jos si de adolescenti aflati intr-o perioada in care doresc sa-si manifeste personalitatea, formandu-si un stil propriu de comunicare.

Regasindu-l la presdinte, am dedus ca jocul de poplularitate al pre[edintelui consta tocmai in aceste mici lucruri, iar aceste "arme" sunt folosite permanent de presedinte, fie ca se afla pe strada, in mijlocul oamenilor, fie ca vine la televizune. Telul s`u este s` fie cat mai popular, cat mai de-al nostru, iar pentru asta nu se da \n laturi de la nimic.

Dar este cazul ca un presedinte sa vorbeasca astfel? El [i-a construit, in anul care a trecut, un stil libertin, din ce in ce mai coltos f`]` de ceea ce ar trebui sa fie si sa faca un presedinte. L-am v`zut pe presedinte in multe ipostaze, in care, spun multi, n-ar fi trebuit sa se gasesasca, dar pe el nu l-a intersat. Tot asa cum l-am vazut acum si in ipostaza de a vorbi cu "frate".

Evident, acest stil prinde la o parte a populatiei. Ca smechereala este una dintre virtutile post-decembriste. Acest stil aduce voturi. E clar ca si astfel l-a b`tut pe Adrian Nastase. Ins`, parca un presedinte n-ar trebui sa fie si sa vorbeasca a[a.

Un astfel de stil il face popular, insa il poate face si neserios in ochii oamenilor care vad ca lucrurile merg din rau spre mai rau, dar presedintele caruia i-au dat votul se tine de sotii, de expresii ciudate pentru functia sa.

Vazandu-l pe presedinte vorbind asa, dupa ce l-am vazut vorbind la per-tu cu muncitorii care au lucrat \n vara la Maracineni, vazandu-l band din sticla in noaptea de revelion, n-ar fi exclus ca intr-o zi, intr-una din vizitele in tara, cineva sa-l bata pe umar si sa-i zic`: "presedintele Basescu, frate!" sau simplu "Basescu, frate".

Nu cred c` presedintele s-ar simti stajenit, probabil chiar ar gusta formula, insa functia pe care se afla n-are voie sa accepte asa ceva. Un presedinte de tara .

Ales cu mai multe sau mai putine milioane de voturi, trebuie sa-si indeplineasca rolul de reprezentare a institutiei, a t`rii si a romanilor, a tuturor romanilor, construindu-si o imagine sobr` si avand un vocabular care sa nu includa apelative folosite la cola de strada. Parca asa trebuie sa arate si sa se prezinte un presedinte.

Ca sa nu riscam sa parem noi, romanii, o natie neserioasa, de baieti de cartier, purtand toti fes pe v