Salonul Alb al Hotelului Continental a gazduit sambata o intalnire de doua ore intre ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, directorul DSP Mures, Silviu Morariu, coordonatorul SMURD, Raed Arafat si cate un reprezentant al fiecarui partid politic. Au participat conf. dr.

Klara Branzaniuc, prorector al UMF Targu Mures si membru PSD, dr. Ileana Panturu, membru PD, dr. Florin Buicu, membru PC, conf. dr. Benedek Imre, seful Clinicii de Cardiologie si membru UDMR, fiecare delegati in urma unei invitatii primite in acest sens de toate partidele politice.

Discutia, care s-a axat in primul rand pe deficientele existente in sistemul medical muresean, a constituit si un prilej de contre intre fostul si actualul director al DSP Mures, Klara Branzaniuc si Silviu Morariu. Daca lui Branzaniuc i s-au reprosat toate inexactitatile regimului PSD, Morariu a primit sustinerea ministrului liberal.

In plus, cand discutia s-a axat pe tariful de caz, unul mic in cazul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, Branzaniuc s-a alaturat celorlalti invitati care au afirmat practic ca tariful stabilit pe timpul guvernarii PSD, partidul pe care l-a reprezentat la discutii, a fost stabilit pe criterii preferentiale.

Intreaga discutie a fost alimentata constant cu acuzatii la fostii guvernanti.

Mediul rural, o prioritate

Cele mai discutate subiecte au fost cele din mediul rural. De la constatarile pe care directorul DSP, Silviu Morariu, le-a prezentat - cabinete medicale fara apa rece, cu latrine si conditii improprii de munca-, si pana la situatia medicilor de familie, subiectul a fost apreciat de Nicolaescu ca fiind prioritar pentru viitor.

Ministrul a precizat ca in acest an plata se va realiza 50 la suta pentru numarul de pacienti, iar restul pentru serviciile acordate. "Acest lucru va duce la o crestere de aproximativ 30 la suta a veniturilor medicilor de familie".

O alta tema dezbatuta indelung a fost cea a echipamentelor medicale achizitionate fara un program prealabil, care au ajuns sa fie depozitate si nu folosite.

Sprijinul politic, esential

Toti cei prezenti au semnalat discontinuitatea reformei sanitare, care are cauze politice. "Continuitatea trebuie asigurata de sus in jos. Pana acum nu au existat strategii continue", a declarat Raed Arafat.

In acest sens, Florin Buicu, fostul director administrativ al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, a precizat ca a existat un astfel de proiect, insa doar teoretic. "Am prevazut 72 de echipe pentru acordarea asistentei la domiciliu. Pana acum exista doua, una in Targu Mures, iar alta in Bucuresti".

In ceea ce priveste salariile personalului sanitar, Benedek Imre a punctat insuficenta finantarilor spitalelor: "In conditiile de fata, salariile pe o luna reprezinta 60% din tot bugetul. Si asta la valorile la care sunt acum".

O alta prioritate o constituie medicina de urgenta, dovada fiind faptul ca in proiectul de lege a fost stabilita si finantarea corespunzatoare, pentru a nu exista eventuale disfunctionalitati ulterioare.

In plus, Nicolaescu a afirmat ca este studiata posibilitatea ca finantarea sistemului de urgenta national sa se realizeze doar de la bugetul de stat.

"Nu s-au facut investitii rationale in sistem. S-au cumparat aparate pentru comisioane".

"In urmatorii doi ani, in sistemul sanitar romanesc, se vor investi 1,5 miliarde de euro", Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

In ceea ce priveste conducerea interimara a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, Eugen Nicolaescu a precizat ca, cel mai probabil, aceasta situatie va continua, la 31 martie urmand sa fie luata o decizie cu privire la prelungirea duratei interimatului.