Un grefier din Cluj-Napoca a fost audiat de procurorii Anticoruptie sub acuzatia de luare de mita si de trafic de influenta. Este vorba despre Emil Muresan, acuzatorul acestuia sustinand ca ar fi fost inselat atat de grefier, cat si de cunoscuta camatareasa din oras, Ana Varga, una dintre protagonistele scandalului "Gherla".

In urma acestui episod au ajuns dupa gratii fostul sef al Sectiei Penale a Curtii de Apel Cluj-Napoca, judecatorul Viorel Burzo, fostul sef al Serviciului Intern de Protectie si Anticoruptie din Ministerul Justitiei, colonelul Floricel Vitan, fostul comandant al Penitenciarului Gherla, Vasile Muresan, si maiorul Ioan Morari, fost angajat al Penitenciarului Gherla.

Ei au fost denuntati ca ar fi primit mita diferite sume de bani, precum si oale Zepter de la bulibasa tiganilor din Someseni, Gabor Lajos, care intrase in conflict cu Ana Varga, de la care ar fi impumutat bani ca sa ii mituiasca pe judecator si pe ofiteri.

Si scandalul izbucnit acum a pornit din comunitatea rromilor clujeni. Ludovic Berki a incheiat o conventie prin care urma sa isi vanda casa, situata in Piata "Mihai Viteazu", firmei Ribeek, condusa de Domnica Varga, fiica Anei Varga. Berki sustine ca s-ar fi inteles cu camatareasa sa vanda casa cu 45.000 de euro.

Pentru ca locuinta lui Ludovic Berki fusese cumparata in anul 2005, in baza Legii 112 privind vanzarea caselor nationalizate chiriasilor, el nu ar fi avut dreptul sa vanda imobilul timp de zece ani. Tocmai de aceea, barbatul a incheiat cu SC "Ribeek" doar un ante-contract de vanzare-cumparare, care ar fi urmat sa fie inlocuit de un contract in toata regula la finalul celor zece ani.

In paralel, Ludovic Berki a incheiat un contract de comodat, adica de imprumut gratuit, a locuintei, timp de trei ani, in favoarea firmei "Ribeek".

Poveste complicata

Numai ca de aici inainte, lucrurile s-au complicat. Clujeanul sustine ca nu ar fi primit decat 35.000 de euro de la Ana Varga, desi in ante-contractul de vanzare-cumparare el recunostea ca incasase 35.000 de euro, iar apoi a semnat o serie de chitante care atestau ca ar fi incasat inca 10.000 de euro, in mai multe transe.

Firma "Ribeek" a pornit un proces de evacuare a lui Ludovic Berki. Barbatul sustine ca ar fi cerut sprijinul unui grefier, Emil Muresan, care i-ar fi promis ca va interveni pe langa judecatorul Valentin Pop care sa ii dea castig de cauza lui Ludovic Berki. In denuntul depus la Departamentul National Anticoruptie, Berki sustine ca i-ar fi dat lui Muresan mita 10.000 de euro.

El detine o dovada de plata despre care sustine ca grefierul ar fi redactat-o chiar pe masina de scris a instantei si in care acesta recunostea ca ar fi imprumutat 4.000 de euro de la Ludovic Berki, una dintre partile procesului in care "imprumutatul" era desemnat grafier.

Numai ca procesul a fost pierdut de Berki, care sustine ca i-ar fi cerut lui Emil Muresan sa ii restituie banii. Pentru ca acesta a refuzat, barbatul s-a adresat procurorilor. In cele din urma, in apel, clujeanul a obtinut castig de cauza in procesul de evacuare, pe motiv ca pana la finalul celor zece ani prevazuti de Legea 112, el este propietarul casei.

Ludovic Berki a declarat ca Ana Varga i-ar fi oferit posibilitatea sa isi rascumpere definitiv locuinta, pentru 60.000 de euro.