Desi Constanta este un judet cu un trecut destul de bogat, daca este sa calculam dupa cele aproximativ 700 de monumente istorice trecute pe lista Ministerului Culturii si Cultelor, autoritatile sunt suparate ca nu pot sa le valorifice prea mult.

La inceputul anului in curs, Guvernul a dat o ordonanta prin care permitea concesionarea cladirilor inscrise ca monumente istorice, pe o perioada de maxim 49 de ani. Pana la ora actuala insa, singurul monument de care s-au aratat interesati investitorii este doar Cazinoul.

Cat despre restul cladirilor din municipiul Constanta, aflate cu precadere in Zona Peninsulara, nici aceasta ordonanta nu le va salva de la prabusire. Orice persoana fizica sau juridica va putea administra si folosi unele monumente istorice, pe o perioada de pana la 49 de ani. si asta potrivit ordonantei de Guvern, aprobata pe 26 ianuarie a.c.

In schimbul unei redevente, a carei valoare va fi stabilita de comun acord intre reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor, ai administratiei locale si investitor, noul administrator va putea transforma locatia istorica intr-o sursa de venit. Aceasta ordonanta insa nu se dovedeste deocamdata prea de ajutor pentru cladirile din Zona Peninsulara.

Un prim motiv ar fi faptul ca inca lipsesc normele de aplicare. Mai mult, potrivit lui Virgil Lungu, seful Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, din acest motiv nu a putut fi concesionat deocamdata Cazinoul, singurul monument istoric din Constanta care a suscitat interesul investitorilor.

Dar principalul motiv pentru care cladirile din Zona Peninsulara nu vor fi concesionate este faptul ca fac obiectul unor restituiri, iar proprietarii lor inca se mai bat prin tribunale pentru ele. „Unele cladiri au deja proprietari si pot beneficia de aceasta ordonanta doar monumentele care se afla in domeniul public sau privat al statului.

Cladirile aflate in proprietate privata a persoanelor fizice pot fi incluse in proiectele de restaurare prin accesarea de fonduri de la Ministerul Culturii si Cultelor", ne-a declarat Virgil Lungu.

Oricum, pana la ora actuala nu a parut nici un investitor dornic sa bage cateva miliarde bune in restaurarea si in modernizarea locatiilor, desi potrivit listei cu monumente istorice a Ministerului Culturii si Cultelor, ar avea de unde alege.

Desi au dreptul, proprietarii de monumente istorice nu cer fonduri

Si asta pentru ca la nivelul judetului Constanta exista aproximativ 700 de monumente istorice, in care sunt incluse si cladiri precum Oficiul Romtelecom, Palatul Arhiepiscopiei Tomisului, Casa cu Lei, Casa Barzanescu, Teatrul Elpis, Colegiul National Pedagogic „Constantin Bratescu", cat si sediile Tribunalului Constanta, al Judecatoriei, al Curtii de Apel si al Cercului Militar.

Iar unul dintre exemplele cele mai elocvente este si sediul Garii Maritime, situate in dana 11 a Portului Constanta, care dateaza inca din 1930 si pe care de ani buni administratia incearca sa o concesioneze fara succes. Nici din partea proprietarilor de monumente istorice interesati de investitii, Directia de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National nu a fost mai solicitata.

„Proprietarii pot solicita aceste fonduri in baza OG 610/2005, dar pana la ora actuala nu am fost solicitati de nici unul", ne-a declarat Virgil Lungu. Pe de alta parte, nici cand vine vorba de vanzarea acestor imobile nu sunt de gasit cumparatorii.

Hotelul „Palace", desi simbol al litoralului constantean din vremurile trecute, la ora actuala sta nefolosit, iar intentia proprietarului de a-l vinde, la un pret de 2 milioane de euro, nu pare sa atraga prea multe persoane interesate.