A trecut vremea in care Constanta se putea lauda cu aproximativ 70 de unitati de procesare lapte sau peste 40 de unitati de procesare carne. Pentru ca cele mai multe dintre ele nu respectau normele impuse de legislatie in vederea integrarii in UE, reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare au trecut la inchiderea lor.

Au mai ramas functionale doar unitatile care si-au putut permite sa investeasca sute de milioane de lei in modernizare si achizitie de aparatura. Si dupa calculele reprezentantilor DSV, nu sunt foarte multe.

Potrivit dr. Corneliu Dumitrica, din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare Constanta, la ora actuala, in judetul Constanta exista 29 de unitati de procesare lapte, si tot sunt prea multe. Pana la sfarsitul anului se preconizeaza ca vor mai ramane functionale doar 20 de unitati. Adica exact cele care, fie prin accesarea fondurilor SAPARD, fie prin forte proprii, au investit in modernizare.

„Cinci unitati au depus documentatia pentru programe de modernizare prin SAPARD. Doua au fost deja definitivate, modernizate, doua sunt in curs de executie, iar cea de-a cincea unitate abia a depus documentatia. Alte 10 unitati isi executa programe de modernizare cu fonduri proprii, caci au si aceasta modalitate, sa achizitioneze utilaje prin leasing”, ne-a declarat dr.

Corneliu Dumitrica. Cei mai afectati de aceasta masura sunt micii producatori, taranii, care daca nu le era primit laptele la o unitate, se indreptau spre o alta. In conditiile in care numarul unitatilor de procesare de lapte a scazut drastic, s-au redus si optiunile micilor producatori.

Principalul criteriu care sta la baza selectarii producatorilor folositi pe post de furnizori de lapte vizeaza calitatea laptelui. In acest scop, dupa cum ne-a declarat dr. Corneliu Dumitrica, in cursul anului trecut, in judetul Constanta, au fost infiintate nu mai putin de 15 centre de colectare lapte, unde se efectueaza si analizarea electronica a calitatii laptelui.

„Speram ca si anul acesta sa mai autorizam alte centre de colectare, astfel incat acest mecanism al educarii micilor producatori sa ajunga pana la nivelul omului cu doua vaci si acesta sa fie constient ca nu mai poate turna apa in lapte”, a subliniat dr. Corneliu Dumitrica.

Din 35, doar 2 abatoare s-au conformat cerintelor UE

Nici in ceea ce priveste numarul unitatilor de prelucrare a carnii nu se poate spune ca lucrurile stau altfel. Din cele 35 de abatoare existente in anii trecuti la Constanta, la ora actuala mai sunt operationale doar doua. „Doar doua abatoare pentru carne rosie, de porc, vita si oaie mai sunt functionale.

Dintre acestea, unul urmeaza sa fie inchis, pentru a fi deschis altul nou, cat de curand. Mai sunt doua abatoare pentru pasare, autorizate temporar, dar care odata cu inchiderea focarelor de gripa aviara, vor fi de asemenea inchise”, a mai afirmat dr. Corneliu Dumitrica.

Cat despre fabricile de procesare carne, reprezentantul DSV Constanta ne-a declarat ca dupa 30 iunie a.c., o singura unitate isi va pastra profilul, restul, adica patru unitati de procesare carne rosie, urmand sa devina carmangerii. „La 30 iunie se suspenda toate autorizatiile actuale, urmand a fi reautorizate doar unitatile care respecta legislatia.

De asemenea, va fi inchisa si o unitate de procesare peste, la nivelul judetului Constanta o singura astfel de unitate corespunzand cerintelor UE”, a declarat dr. Corneliu Dumitrica. Desi cerintele sunt mult mai drastice decat erau obisnuiti romanii, dr. Dumitrica a afirmat ca locuitorii Constantei nu s-au lasat descurajati.

Cererile pentru autorizarea unor astfel de unitati continua sa soseasca, chiar daca numarul lor nu mai este la fel de ridicat ca inainte, si nici autorizatiile nu se mai elibereaza la fel de lejer.