Presedintele Traian Basescu si premierul Tariceanu vor lipsi de la evenimentul prilejuit de inscaunarea IPS Bartolomeu Anania ca mitropolit al Mitropoliei Clujului, Alba Iuliei, Crisanei si Maramuresului. Acest aspect a fost confirmat, ieri, de primarul Emil Boc, care a motivat ca cei doi demnitari vor participa la o reuniune la Bruxelles.

Absenta premierului si, mai cu seama, a presedintelui Romaniei de la ceremonia de inscaunare a lui Anania ar putea echivala cu un vot de blam dat infiintarii Mitropoliei Clujului, Alba Iuliei, Crisanei si Maramuresului.

Inscaunarea lui IPS Bartolomeu Anania, Mitropolit al celei mai mari parti a Ardealului, a repus in discutie faptul ca acesta este singurul ierarh roman deconspirat public ca agent al fostei Securitati, de catre generalul Ion Mihai Pacepa, fostul sef al spionajului comunist.

Prin prezenta la Cluj-Napoca, presedintele Basescu si prim-ministrul Tariceanu ar fi dat implicit un vot de incredere mitropolitului colaborator.

Evenimentul inscaunarii lui Anania s-a suprapus peste alte doua, intr-o oarecare masura conexe. Este vorba despre alegerea noii conduceri a CNSAS, dar si despre readucerea in discutie a Legii lustratiei. Presedintele Traian Basescu si-a dat girul pentru Legea lustratiei.

"Eu voi sustine o astfel de lege, cu toate implicatiile ei", afirma Basescu in urma cu cateva luni.

Mitropolie pentru Anania

Mitropolia Clujului, Alba Iuliei, Crisanei si Maramuresului a devenit o certitudine in urma cu trei saptamani, odata cu inscrierea sa in statut de catre Adunarea Nationala Bisericeasca (ANB), intrunita la Bucuresti. Hotararea a fost votata cu o majoritate confortabila.

In ANB intra si doua treimi mireni, la o treime clerici (din fiecare eparhie), iar majoritatea a votat pentru divizarea Mitropoliei Ardealului. S-au opus doar cinci mireni si nici un cleric, din cei peste o suta de membri cu drept de vot.

Mitropolia nou-infiintata va avea resedinta in municipiul Cluj-Napoca si va fi condusa de IPS Bartolomeu Anania, cuprinzand judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Alba, Mures, Maramures, Satu Mare, Bihor si Salaj. Aceasta Mitropolie va fi a patra in ierarhia bisericeasca.

Festivitatea de intronizare a lui Anania ca mitropolit va avea loc maine, la Cluj, de Buna Vestire.

In aceste conditii, IPS Anania rupe opt judete din Mitropolia Ardealului, iar mitropolitului Streza, canonic ales, nu-i ramane decat simbolul istoric al ctitoriei lui Saguna, Sibiul, Brasovul si putinii romani din judetele Harghita si Covasna.

Cu acest prilej, va fi adusa la Cluj icoana facatoare de minuni de la Nicula, intreaga sarbatoare fiind asezata sub patronajul Maicii Domnului. Ceremonia de inscaunare a IPS Bartolomeu Anania va incepe la ora 10.00, in fata Catedralei Ortodoxe din Piata Avram Iancu.

La slujba va asista Preafericitul Teoctist, care se va deplasa la Cluj impreuna cu Sfantul Sinod. Si-a confirmat participarea la eveniment si Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza. De asemenea, sunt asteptati circa 100.000 de credinciosi si peste 1.000 de preoti ortodocsi.

Ar mai fi de spus ca, pana la ora inchiderii editiei, dintre demnitari si-au confirmat participarea la marele eveniment doar fostul presedinte Emil Constantinescu si "o serie de politicieni".

Prezenta ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, nu era certa, potrivit informatiilor furnizate de biroul de presa al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.

Pentru a evita intreruperea ceremoniei din cauza ploii, Expo Transilvania va instala in fata Catedralei o uriasa copertina, care se va intinde pe 150 de metri patrati. Pentru a se evita supraaglomerarea centrului orasului, s-a luat si masura extrema privind blocarea unor artere principale.

Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane refuza sa ia o pozitie cu privire la posibilitatea ca absenta lui Basescu si a lui Tariceanu de sambata de la Cluj sa fie motivata de legatura lui Anania cu fosta Securitate.

"Nu cunoastem acest lucru si refuzam sa vorbim cu un ziar de scandal, asa cum sunteti", a declarat purtatorul de cuvant al BOR, Constantin Stoica, in discutia telefonica cu reporterul BZA. Stoica a inchis de doua ori telefonul, in momentul in care reporterul BZA a solicitat informatii cu privire la pozitia BOR.

De precizat ca in afara Patriarhului Teoctist, la manifestarile de la Cluj va fi prezenta si o delegatie a Sfantului Sinod. Superiorul lui Stoica, vicarul Vicentiu Ploiesteanu, nu a putut fi contactat ieri.