O inspectie a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit ca judecatoarea Andreia Stanese, de la Tribunalul Sibiu, a avut dreptate luand decizia de a ii elibera pe membrii clanului Clamparu.

Inspectia CSM a stabilit ca judecatoarea a fost acuzata, in public, pe nedrept, de incompetenta sau posibila coruptie de Presedintele Romaniei si de o parte a presei.

Concluziile inspectiei contrazic decizia Curtii de Apel Alba care a stabilit ca sentinta data de judecatoarea Stanese in dosarul Clamparu a fost gresita.

Misterul inspectiilor efectuate de CSM la Sibiu, la mijlocul lunii au fost dezvaluite in rapoartele intocmite si inaintate consiliului. Membrii CSM au venit in la Tribunalul si Judecatoria Sibiu pentru a raspunde unor solicitari ale unor judecatori sibieni pentru apararea reputatiei profesionale.

Judecatoarea Andreia Stanese, cea care s-a pronuntat in dosarul clanului Clamparu, se afla printre cei care au cerut CSM refacerea imaginii patate in public de catre Presedintele Romaniei si o parte a presei.

Rezultatul inspectiei da dreptate judecatoarei sibiene si, mai mult, pune sub semnul intrebarii sentinta data de Curtea de Apel Alba, in acelasi dosar al Clamparilor.

Dreptatea este la Sibiu

Inspectorii CSM au stabilit ca Andreia Stanese a avut motive intemeiate atunci cand a decis sa restituie cauza la Parchet si sa ii puna in libertate pe membrii clanului. Concluzia CSM contrazice decizia data de Curtea de Apel Alba-Iulia, in judecarea recursului formulat de procurori la decizia judecatoarei sibiene.

Astfel, prin decizia din 7 martie, Curtea de Apel a admis recursul declarat de Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu si a dispus inceperea judecarii pe fond a dosarului. Cu alte cuvinte, judecatorii de la Alba au hotarat ca Tribunalul Sibiu a gresit.

Acum, inspectia CSM vine sa dea din nou dreptate judecatoarei Andreia Stanese si reafirma faptul ca, potrivit motivelor invocate, membrii clanului Clamparu ar trebui sa fie eliberati, iar dosarul lor, refacut de procurori.

„Apreciem ca cererea de aparare a reputatiei profesionale formulata de judecatorul Andreia Stanese este intemeiata", se arata in nota de inspectie a CSM.

Abuzul Presedintelui Romaniei

In nota de inspectie a CSM se mai arata ca judecatoarea Andreia Stanese a fost in mod nedrept atacata chiar de Presedintele Romaniei. Acesta a afirmat in sedinta Plenului CSM, ca solutia data de Tribunalul Sibiu in cazul clanului Clamparu s-a datorat „sau citatiei indoite sau coruptiei judecatorului".

„Apreciem ca afirmatiile Presedintelui Romaniei, care trebuie sa vegheze la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, au afectat atat imaginea si prestigiul justitiei in ansamblu cat si reputatia profesionala a judecatorului care a pronuntat hotararea respectiva", se arata

in nota inspectiei CSM, efectuata la mijlocul lunii. In document se mai arata ca anumite articole din presa, referitoare la judecatoarea Andreia Stanese si decizia data in cazul Clamparu au fost prost redactate si pline de neadevaruri.

Un dosar „plimbat"

Dosarul clanului Clamparu se afla de mai bine de trei ani pe masa justitiei, insa deocamdata progresele sunt aproape nesemnificative. Dupa o serie ciudata de declinari succesive de competenta ale instantelor, dosarul Clamparu a primit o prima sentinta de la Tribunalul Sibiu.

Acesta a stabilit ca in instrumentarea cazului procurorii au facut mai multe abuzuri, prin urmare a admis exceptiile invocate de membrii apararii. Curtea de Apel Alba a anulat insa decizia Tribunalului Sibiu si a trimis cauza spre judecare pe fond.

Dupa mai bine de trei ani in instante, dosarul va fi judecat la Sibiu, desi exceptiile invocate de aparare si admise de judecatoarea Stanese, au fost recunscute indirect si de catre inspectorii CSM.