Rapoartele oficiale ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si ale Ministerului Finantelor Publice (MFP) arata ca, anual, romanii care muncesc in strainatate trimit in Romania peste doua miliarde de euro.

Aceste cifre sunt oficiale, insa, prin alte metode, se estimeaza ca mai intra in tara inca cel putin de doua ori aceasta suma. Tinand cont de volumul mare de valuta care intra in fiecare an in Romania, sa deschizi o casa de schimb valutar este o afacere cel putin profitabila.

Iar profitul devine unul considerabil daca pe langa castigul obtinut din diferenta vanzare / cumparare de valuta se mai adauga si un castig obtinut de pe urma naivitatii clientilor.

Cursu’ mic, cursu’ mare

Casa de schimb valutar Comtours Exchange SRL, situata langa agentia CFR din Piata Mihai Viteazu, este, aparent, doar una dintre zecile existente in Cluj. Spunem aparent, pentru ca, spre deosebire de celelalte agentii, aceasta se bazeaza mult pe neatentia clientilor. Inainte ca Ordinului nr. 484/2005 al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului sa intre in vigoare (ordin prin care se prevedea includerea in cursul de schimb al eventualelor comisioane) aceasta casa de schimb valutar era printre putinele din Cluj care mai practicau comisionul la vanzarea sau cumpararea de valuta.

Cum noile prevederi legale interzic ca agentiile de schimb valutar sa practice comisionul la tranzactiile cu valuta, responsabilii firmei respective au gasit o alta metoda de castig in plus.

Astfel, firma practica cursuri valutare diferite: primul curs se refera la tranzactii valutare de pana la 200 milioane lei vechi, iar celalalt la sume ce depasesc acest barem. Aceste cursuri sunt valabile doar la cumparare, la vanzare fiind valabil acelasi curs. Diferenta intre cele doua cursuri este de aproximativ 4.000 lei vechi.

In traducere, la cumpararea de valuta, pentru echivalentul unor sume de sub 200 milioane lei vechi, firma practica un curs mult mai mic decat cel al altor case de schimb valutar. In aceste conditii, la tranzactii mici de, sa zicem, 100 euro, casa de schimb castiga aproximativ 400.000 lei vechi.

Situatia dramatica apare in momentul in care cineva doreste sa efectueze o tranzactie mare, dar in valoare de sub 200 milioane lei vechi.

Daca un cetatean ar dori sa "schimbe" 5.000 de euro, firma ar castiga aproximativ 20 milioane lei vechi, fara sa miste un deget, suma reprezentand-o diferenta dintre cursul mic practicat de ei si cursul real, practicat de alte agentii. Curat legal, dar curat teapa!

Profit de miliarde

Firma Comtours Exchange SRL este inregistrata in judetul Timis, municipiul Timisoara. Conform paginii electronice a MFP, SC Comtours Exchange SRL a avut in 2004 o cifra de afaceri de peste 20 miliarde lei vechi si un profit de peste sapte miliarde lei vechi.

Conform aceleiasi pagini electronice, firma are aproximativ 30 de angajati, iar principalul domeniu de activitate al societatii este intermedierea financiara.