Desi Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului dateaza din anul 1999 de acesta se tine cont chiar si acum * Capusan neaga ca beneficiaza de "amicitia" Puterii, dar coincidentele sunt la tot pasul

Povestea in care Primaria Cluj-Napoca s-a metamorfozat intr-un Robin Hood justitiar hotarat sa curete Clujul de constructii ilegale a ramas inca la stadiul de basm, in peisaj intrand "zmeul" Chimu Capusan. Potrivit HCL 644/2005 nu se admiteau nici un fel de derogari de la regulamentele de urbanism (PUZ, PUG) aflate in vigoare.

Totusi, in momentul in care Chimu Capusan a avut nevoie de un PUD (Plan Urbanistic de Detaliu) pentru a putea construi pe strada Eremia Grigorescu din cartierul Grigorescu un complex de apartamente in regim S+P+5E, incalcand Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al regimului de maxim P+2E+M aflat in vigoare atunci, Consiliul Local, in frunte cu presedintele de

sedinta de atunci, actualul prefect Alin Tise, au modificat PUZ numai pentru doleanta constructorului. Si asta, in urma unui imens scandal.

De asemenea, este extrem de neclar momentul in care zona unde construieste Capusan a devenit centru de cartier: prin Planul Urbanistic General de acum 7 ani sau printr-o hotarare de consiliu local de anul trecut.

PUG expirat

Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului Cluj-Napoca a fost aprobat in anul 1999, persoanele responsabile de crearea lui fiind din Bucuresti. Chiar daca cei care au intocmit PUG sunt din Bucuresti si nu au avut nici in clin nici in maneca cu orasul de pe Somes, PUG din 1999 continua sa reglementeze constructiile clujene.

Mai mult, realitatea demonstreaza concret faptul ca PUG este deja expirat, acesta netinand cont de dezvoltarea urbanistica alerta a Clujului. Cu toate acestea, el se afla inca in vigoare si trebuie respectat. Potrivit HCL 644/2005 nu se admiteau derogari de la regulamentele de urbanism aflate in vigoare.

In zona viitoarelor apartamente ale lui Chimu Capusan, casele vecine nu depasesc regimul de inaltime PUZ, adica de maxim P+2E+M.

Cu toate acestea, Capusan, proprietarul firmelor Transbeton si Chim & Mar construieste linistit doua imobile in regim de S+P+5E, respectiv S+P+3E tocmai pentru ca zona a devenit centru de cartier si acest lucru permite constructiile inalte.

PUG este inca in vigoare si nu poate fi schimbat, dar PUZ se poate modifica de catre Comisia Municipala de Urbanism si Amenajarea Teritoriului in functie de nevoile fiecarei zone.

In prezent primarul Emil Boc sustine ca zona este centru de cartier prin PUG, iar altii sustin ca zona a fost transformata in centru de cartier printr-o modificare a PUZ, tocmai in favoarea lui Capusan.

Primaria, la atac

Printr-o Hotarare a Consiliului Local Cluj-Napoca din vara anului trecut se aplica sistarea derogarilor de la regulamentele de urbanism.

Avand in vedere ca, intr-un municipiu care se vrea a fi occidental si democratic, constructiile ilegale rasareau ca ciupercile dupa ploaie, decizia administratiei locale parea a fi una mai mult decat benefica.

Mai mult, primarul Emil Boc a declarat la vremea respectiva ca cei care au deja o practica uzuala in a construi imobile fara a detine insa autorizatie de constructie trebuie descurajati, flagelul trebuind a fi oprit cu orice pret.

Cu alte cuvinte, CL a declarat anul trecut un adevarat razboi celor care aleg sa isi faca propriile legi in ceea ce priveste constructiile. Astfel, au existat trei forme de pedepsire a constructorilor care nu se incadreaza in normele legale.

Amenzile prevazute se apropiau de plafonul de 10.000 RON - in functie de stadiul lucrarilor de executie si exista si posibilitatea sistarii lucrarilor si desfiintarii in termen de 60 de zile a constructiei neautorizate.

Abureala internetului

Cu toate ca zona strazii Eremia Grigorescu, unde Capuspan construieste, este numita centru de cartier, locatarii acuza primaria de delasare.

Mai mult, unul dintre vecinii lui Capusan a depus o sesizare pe site-ul www.domnuleprimar.ro prin care acuza institutia de pe strada Motilor ca nu asfalteaza si nu curata noroiul de pe strazile zonei pe care tocmai aceasta a denumit-o centru de cartier.

De asemenea, locatarii se plang si de o groapa de gunoi de circa 1.600 mp care pune in pericol siguranta si sanatatea cetatenilor si de puzderia de caini vagabonzi din zona. Raspunsul a venit prompt: "Corpul de control a verificat cele sesizate. Lucrarea care se executa pe str. E. Grigorescu nr. 126, proprietar firma SC CH Transbeton SRL, se realizeaza in baza autorizatiei de construire nr. 2048/08.11.2005, avand ca obiectiv construire imobil de locuinte cu 2 corpuri de cladire, unul cu regimul de inaltime S+P+5E si cel de-al doilea corp S+P+3E. Incadrarea stabilita conform PUG in vigoare este U.T.R. = CC (centru de cartier).

Documentatia care a stat la baza autorizarii contine un PUD avizat de Comisia Municipala de Urbanism si Amenajarea Teritoriului si aprobat prin hotarare a Consiliului Local Cluj.

La aceasta data stadiul lucrarilor este urmatorul: la corpul 1 s-a realizat S+P si se lucreaza la stalpii pentru etajul 1 si la corpul 2 s-a realizat S+P, lucrarile fiind la nivelul placii peste parter. Termenul de executie stabilit prin autorizatia de construire este de 36 de luni. Referitor la caini, am transmis Centrului de Ecarisaj sa verifice zona".

Afacerea portocalie

Despre ispravile lui Capusan si despre faptul ca acesta, desi construieste ilegal, nu primeste nici o sanctiune, GAZETA v-a informat pe larg.

Sistemul e principalul vinovat in toata aceasta afacere: inspectori putini, legi facute in asa fel incat sa poata fi ocolite daca esti inzestrat cu un IQ mediu, deplasari ale inspectorilor de la Directia de Control Urbanism doar in urma unor sesizari concrete.

De asemenea, Puterea si-a ajutat prietenul sa construiasca dupa bunul plac. Si pentru ca o mana spala pe alta, Capusan a intors favorul Puterii. Potrivit surselor GAZETEI, Capusan "a cotizat" Puterii suma de 200 de mii euro.

Povesti vanatoresti

Anul trecut, un proiect care il viza pe Capusan a trecut de votul consilierilor dupa un scandal imens. Atunci, punctul 13 de pe ordinea de zi a CL prevedea modificarea unei hotarari privind regimul de inaltime al imobilului de pe strada Eremia Grigorescu nr. 126, avand ca beneficiar firma SC Chim&Mar Constructii, firma lui Chimu Capusan.

La sedinta respectiva s-a confirmat ideea potrivit careia constructorul certat cu legea poate sa faca ce vrea, atat timp cat are sprijin portocaliu. In ecuatia cu Robin Hood si Capusan apare si numele prefectului Tise.

Proiectul lui Capusan a fost votat intr-o debandada totala, intr-un moment in care consilierii PSD se ridicau sa iasa in pauza.

Foarte ciudat este faptul ca, in ciuda acestui haos total, proiectul constructorului a fost votat in unanimitate, protestele consilierilor PSD fiind inabusite de catre Tise, presedintele de sedinta de atunci, care a propus sa se asculte caseta votarii.

Astfel, Tise isi face si el loc in acest basm, ca vanator de interese, bine camuflat insa sub masca padurarului care vrea sa apere padurea de uscaturi.

Cap de lista

Totodata, GAZETA v-a prezentat atunci cum sotia consilierului local PD Florin Stamatian - directorul Directiei de Sanatate Publica din Cluj-Napoca si membru de baza al Partidului Democrat, filiala Cluj - i-a vandut lui Chimu Capusan tocmai imobilul de pe strada Eremia Grigorescu, insa cu un pret mult mai mare decat cel al pietei, diferenta de bani constituind-o plata catre Putere si, totodata, asigurarea lui Capusan ca legea va fi maleabila in ceea ce-l priveste.

Potrivit unui top al celor mai bogati clujeni, se estimeaza ca anul acesta Chimu Capusan, alaturi de alte nume sonore precum Nicolae Badiu, proprietar al As Ro Medica, Vasile Leordean, detinator al importante parti sociale din societatile LCS Conf (Flacara) sau presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, vor trece de pragul unei averi estimate la peste 5 milioane de euro. Astfel, cu prietenia Puterii asigurata, Capusan ar putea fi chiar cap de lista in trecerea acestui prag financiar.

Capusan, dator vandut

Desi Capusan construieste cu mult elan complexe de apartamente, el nu se poate abtine sa fie intr-o perfecta legalitate, mai ales cand stie foarte bine ca are spatele asigurat.

Pe site-ul Ministerului Finantelor scrie negru pe alb, la fiecare categorie de restante: Obligatii constituite in perioada precedenta in care s-au inregistrat obligatii restante (Obligatii asumate de contribuabili prin declaratii depuse la organul fiscal, in conditiile legii) si total (obligatii restante ale debitorului din totalul obligatiilor constituite si inscrise in coloana precedenta). Cele doua firme ale lui Capusan, Chim & Mar si Transbeton Constructii sunt turture de datorii. Dar sa le luam pe rand.

Chim & Mar - obligatii restante la bugetul de stat: 348.156 - 6.260 RON, iar obligatii restante la bugetul asigurarilor pentru somaj 22.295-508 RON.

Nici Transbeton Constructii nu sta mai bine: obligatii la bugetul de stat 233.418 - 4.651 RON, obligatii la bugetul asigurarilor sociale de stat 160.615 -17.991 RON, obligatii la bugetul asigurarilor pentru somaj 18.876 - 2.161 RON, obligatii la bugetul asigurarilor de sanatate 66.230 - 7.254 RON.

De asemenea, facem mentiunea ca la toate aceste obligatii restante s-a inceput executarea silita.

Contactat telefonic, Capusan a negat orice asociere cu actualul prefect. "Doamne Dumnezeule, pe Alin Tise nu l-am vazut decat in poze.

N-am dat niciodata mana cu el, nu il cunosc personal, n-am vorbit cu el, nu fac afaceri cu el, nimic! GAZETA se intereseaza de mine, tot scrieti una-alta, nu aveti decat! Nu sunt mafiot, dar GAZETA ma face sa par om rau.

Ati scris ca am datorii la stat, neadevaruri! Pe mine nu m-a ajutat nimeni cu nimic, mai putin prefectul Clujului, nu stiu de unde scoateti astea!", a declarat Capusan. Pe cine sa credem in privinta datoriilor, Ministerul de Finante sau pe Capusan?!

Prefectul judetului Cluj s-a aratat foarte surprins de o eventuala asociere cu Chimu Capusan. "Va asigur ca nu am nici un fel de relatie cu domnul Capusan. Nu suntem nici amici, nici parteneri de afaceri. Mai mult, nu mi-a fost nici macar client in perioada in care profesam ca si avocat.

Nu il cunosc personal, deci nu am cum sa-i fac favoritisme de nici un fel. Cand eu eram presedinte de sedinta al Consiliului Local am rectificat practic o greseala care s-a produs inainte cu mult timp ca eu sa am acea functie. Practic, nu l-am ajutat pe domnul Capusan cu nimic, s-a facut pur si simplu ce era corect.

Sa stiti ca nu am nici o afacere cu respectivul domn de care pomeniti", a declarat pe un ton foarte hotarat Tise.