Oferta slaba la nivelul invatamantului superior in limba maghiara este catalogata de catre reprezentantii Comitetului de Initiativa "Bolyai" drept discriminare.

Comitetul de Initiativa "Bolyai", din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, din Cluj-Napoca, doreste infiintarea unei universitati de stat si a mai multor facultati cu predare de in limba maghiara.

Acest deziderat este sustinut si de presedintele UDMR, Marko Bela, care acuza falsa autonomie universitara practicata in cadrul universitatii clujene. Acesta este de parere ca la Cluj este loc si pentru o universitate de stat in limba maghiara, iar infiintarea acesteia nu presupune scindarea UBB.

Declaratiile liderului UDMR sunt agreate inclusiv de catre radicalii maghiari si de catre cadrele didactice de etnie maghiara din Transilvania.

In replica purtatorul de cuvant al Universitatii Babes-Bolyai, Ovidiu Pecican, este de parere ca infiintarea facultatilor in limba maghiara ar duce la distrugerea multiculturalismului practicat in cadrul universitatii clujene.

Adunare la apelul Comitetului de Initiativa

Dezideratul partii maghiare a fost inca o data reafirmat, la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul adunarii initiate de Comitetul de Initiativa "Bolyai", desfasurate la sediul Facultatii de Teologie Protestanta.

La adunare au participat cadre didactice de etnie maghiara din Cluj, Oradea si Targu Mures, reprezentanti ai bisericii, ai studentilor maghiari si ai clasei politice. Infiintarea facultatilor in limba maghiara si a universitatii de stat sunt doua puncte extrem de importante de pe lista cerintelor maghiarilor.

Aceste solicitari sunt considerate necesare pentru dezvoltarea invatamantului superior in limba maghiara. "Dorim sa ajungem la un invatamant superior care sa satisfaca dorintele minoritatii. Universitatea Babes-Bolyai a fost compusa din doua universitati, avem un patrimoniu cultural comun.

Astazi una dintre universitati nu-si gaseste locul. Prin urmare, trebuie sa ajungem la o formula ce va valida aceste valori comune", a declarat presedintele Comitetului de Initiativa "Bolyai".

Acesta a mai specificat ca drepturile privind invatamantul sunt cele mai importante, iar faptul ca la nivelul universitatii clujene nu exista oferte solide de studiu in limba maghiara duce la discriminare.

Mai mult, presedintele Comitetului a tinut sa precizeze ca partea maghiara nu va renunta la drepturile ei si ca va continua seria intalnirilor, in vederea atingerii scopului propus.

Marko acuza falsa autonomie a UBB

In aceeasi ordine de idei, presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, prezent la adunarea maghiarilor de la Cluj, a subliniat necesitatea infiintarii unei universitati de stat in limba maghiara, tocmai pentru ca profesorilor maghiari le lipseste puterea de decizie in cadrul Universitatii Babes-Bolyai.

Liderul UDMR este de parere ca cele doua deziderate ale partii maghiare sunt perfect justificate daca se doreste dezvoltarea invatamantului superior in limba lor materna.

"Ne exprimam inca o data o vointa solida - aceea de a dezvolta invatamantul superior in limba maghiara, care in acest moment nu este unul solid.

Acest lucru este posibil doar prin constituirea de catedre si facultati in limba maghiara la universitatea clujeana si prin infiintarea universitatii maghiare de stat. In acest moment, in cadrul UBB se practica o falsa autonomie, minoritatea cere iar majoritatea aproba sau nu.

Legea universitatii este ciudata& permite infiintarea de catre universitate a facultatilor in limba minoritatilor, dar acest lucru contravine autonomiei institutiei", a declarat Marko Bella.

Liderul UDMR a amintit ca, in acest moment, exista probleme la nivelul invatamantului tehnic si agricol in limba maghiara si ca doreste sa aduca modificari legislatiei in vigoare. "Legea invatamantului preuniversitar si superior trebuie schimbata.

Vreau sa aduc unele modificari dispozitiilor existente& istoria si geografia sa fie predate in limba materna. Esenta reformei trebuie sa fie in concordanta cu criteriile Uniunii Europene daca ne dorim un sistem modern si competitiv", a spus vicepremierul.

Marko Bella a tinut sa precizeze ca infiintarea universitatii de stat in limba maghiara nu presupune ruperea Universitatii "Babes-Bolyai". Din acest motiv, strategia UDMR va include un dialog mult mai serios in ceea ce priveste problema infiintarii universitatii de stat maghiare.

"UDMR merge pe dispozitii legale ce fac posibila infiintarea de facultati si catedre la universitatea clujeana. Totodata, la nivelul Clujului e loc si pentru o universitate de stat in limba maghiara, fara ca aceasta chestiune sa aduca vreun prejudiciu UBB", a punctat liderul UDMR.

Clujul – ales ca pozitie simbolica

In replica purtatorul de cuvant al Universitatii Babes-Bolyai, Ovidiu Pecican, a declarat ca infiintarea de noi catedre si chiar de facultati in cadrul universitatii clujene ar aduce prejudicii multiculturalismului practicat la UBB.

In ceea ce priveste infiintarea universitatii de stat in limba maghiara, Ovidul Pecican considera ca a fost ales Clujul ca pozitie simbolica, nu neaparat pe criterii economice& "Ma bucur ca au adoptat un punct de vedere mai putin radical.

Nu se mai refera la distrugerea universitatii existente ci la crearea uneia noi, si au ales Clujul ca pozitie simbolica, desi oricare alt centru cultural ar putea sustine si dezvolta o universitate de stat in limba unei minoritati.

Cat despre infiintarea facultatilor, sunt de parere ca trebuie explorate alte solutii. Dialogul trebuie sa continue, dar nu in directia distrugerii multiculturalismului practicat in universitate", a incheiat Pecican.