Indiscutabil, la Cluj, a avut loc, sambata, un eveniment memorabil si totodata, istoric. Dovada in acest sens este prezenta, probabil, a celor mai puternici doi oamnei ai Romaniei& presedintele Basescu si Prea Fericitul Patriarh Teoctist. Zeci de mii de oameni au asistat la inscaunarea IPS Bartolomeu Anania ca mitropolit.

De la eveniment a lipsit Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, care a preferat sa nu participe la inscaunarea care consfinteste ruperea Mitropoliei Ardealului. De asemenea, nici mitropolitul Moldovei, Daniel, nu a fost prezent la eveniment.

Absenta mitropolitului Moldovei poate fi explicata si prin prisma faptului ca acesta este un cunoscut sustinator al lui Laurentiu Streza.

Dincolo de toate acestea insa si dincolo de scandalul infiintari noi mitropolii, clujenii mai trebuie sa stie ceva. Inscaunarea lui Anania si prezenta cuplului Basescu - PF Teoctist a semanat leit cu o vizita de lucru a lui Ceausescu.

Cu toate ca initial se anuntase ca de la eveniment va lipsi presedintele Traian Basescu, in cele din urma, acesta si-a facut aparitia. Si asta pentru ca, potrivit informatiilor noastre, absenta lui Basescu ar fi echivalat cu un dezastru pentru noul mitropolit.

Motiv pentru care, atat primarul Emil Boc, cat si factori de decizie ai BOR din Capitala au insistat ca presedintele sa fie prezent. Mai mult, in conditiile absentei mitropolitului Moldovei Daniel, dar si a Mitropolitului Ardealului Laurentiu Streza, prezenta intaiului om in stat era mai mult decat necesara.

Cu toate ca programul presedintelui prevedea, initial, participarea la o reuniune la Bruxelles, el a optat, in cele din urma pentru Cluj si din considerente "electorale". Asta daca luam in calcul ca la eveniment au participat aproximativ 100.000 de credinciosi din mai multe regiuni ale tarii.

O baie de multime, strangeri de mana, zambete, salutul tovarasesc "Sa traiti bine!" si oamenii au plecat acasa cu gandul ca "l-au vazut pe presedinte", uitand probabil de evenimentul religios.

Vizita tovarasului Ceausescu

Slugarnicia nu cunoaste limite. Astfel, noaptea de vineri spre sambata a fost una alba pentru zona Pietei Avram Iancu. Mircea Cataniciu, directorul Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) si-a trimis oamenii la lucru in miez de noapte. Incredibil, noaptea copacii din zona erau varuiti regulamentar.

Marcajele erau refacute cu vopsea proaspata. Va suna cunoscut? Da, numai ca de data aceasta nu il asteptam pe "mult iubitul si stimatul conducator, tovarasul Nicolae Ceausescu", ci pe Basescu – Teoctist. Or, in aceste conditii, Cataniciu este pentru noi, un fel de Mocuta – fostul prim secretar PCR - doi.

Slugarnicia nu cunoaste limite. Mai lipsea covorul rosu si pustii cu cravata tricolora.

De asemenea, prin zecile de mii de oameni adunati pentru a-l vedea pe Bartolomeu Anania inscaunat ca mitropolit s-au aflat si cateva sute de preoti, in haine de slujba. Potrivit informatiilor pe care le detinem, o parte din acestia au fost adusi cu forta.

Seamana leit cu marile manifestatii de adeziune fata de cel mai iubit fiu.

Si, colac peste pupaza, pentru ca imaginea de vizita comunista, de pregatiri asiduue pentru tovarasul Nicolae Ceausescu sa fie completa, ia cititi un comentariu postat pe versiunea electronica a GAZETEI de Cluj& "Incredibil dar adevarat.

Astazi am fost la o biserca din orasul Bistrita de pe B-dul Decebal si nu mi-a venit a crede ce am vazut (poate trebuia sa stau cu ochii plecati, sa ma rog, sa platesc si sa plec, ca un bun credincios) in fata altarului este un tablou mare cu BARTOLOMEU ANANIA (poate ca pe viitor o sa apara tablouri si cu MADONA, CIOCIOLINA, etc). Nu se poate ca fatarnicia, linguseala si slugarnicia popilor sa mearga asa de departe".

Coruptie si pile

Evenimentul de la Cluj este cu atata mai rusinos cu cat acum cateva luni, la Sibiu, a avut loc inscaunarea noului mitropolit al Ardealului, IPS Streza. In ciuda faptului ca era vorba tot de un mitropolit, iar evenimentul se desfasura la Sibiu, capitala europeana in 2007, nu s-a facut intreg tambalaul de la Cluj.

Acum, tamblaua national, cu puhoi de ierarhi si credinciosi adunati mai mault sau mai putin la ordin, cu cei din conducerea tarii de fata, cu televiziunile in transmisiuni directe. Atunci, la un eveniment absolut identic, s-a facut totul in pripa si fara prea multa publicitate.

Sa fie oare si viata spirituala bantuita de coruptie? Sa functioneze si in acest domeniu sistemul pilelor si relatiilor? De ce Basescu a tinut sa fie la Cluj Napoca si la Sibiu nu? De ce el si-a dat girul si binecuvantarea pentru IPS Bartolomeu si pentru IPS Streza nu?

IPS Streza a preferat Grecia

De la evenimentul intronizarii lui IPS Bartolomeu Anania a lipsit Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, care a preferat sa nu participe la inscaunarea care consfinteste ruperea Mitropoliei Ardealului.

Din partea Mitropoliei Ardealului la oficierea slujbei de la Cluj-Napoca a participat doar PS Visarion Rasinareanul, IPS Streza fiind plecat in Grecia.

Chiar daca IPS Streza a reusit sa evite intalnirea cu Bartolomeu Anania cu acest prilej, ei vor fi obligati sa se intalneasca in viitorul apropiat.

„Intrucat infiintarea unei mitropolii in Transilvania a creat, pentru o parte din clerul si credincioaii ortodocai, perspectiva unei activitati pastoral-misionare mai intense, iar pentru alta parte a provocat teama slabirii unitatii Bisericii Nationale, Sfantul Sinod al BOR, ca garant al unitatii Bisericii a hotarat ca ierarhii celor doua mitropolii sa se intruneasca periodic, cel putin de trei ori pe an, pentru a elabora si aplica un plan comun de cooperare permanenta, la nivel pastoral si social", se arata intr-un comunicat de presa al BOR.