SRI Cluj este o institutie de care clujeanul de rand a auzit putin. In mod obisnuit, acest lucru este absolut normal, serviciile secrete si de informatii prezentandu-si munca doar anumitor structuri. In presa clujeana s-a vorbit extrem de putin de SRI. Pana acum.

In ultima perioada au inceput sa apara o serie de informatii legate de SRI Cluj.

Ba mai mult, SRI Cluj a fost chiar luata la puricat de deputatul PNL de Cluj Horea Uioreanu, vicepresedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii, intrucat la Parlament au sosit o serie de proteste legate de activitatea generalului Ionel Muresan, seful SRI Cluj.

Saptamana trecuta, pe adresa electronica a GAZETEI a sosit un mail anonim, un adevarat Armaghedon al SRI Cluj. Expeditorul a promis noi amanunte despre conducerea SRI Cluj si suntem siguri ca vom parte si de reactii. Mesajul, prin formulare, pare a fi scris de un ofiter de informatii, fost sau activ.

Va prezentam in continuare intregul mesaj, intertitlurile apartinand redactiei.

Putina istorie politica

"Informatia ca factor al cunoasterii a reprezentat de-a lungul vremii interes major pentru om si societate, contribuind activ la progresul tuturor domeniilor de activitate.

Importanta sociala a informatiei a determinat aparitia unor institutii si structuri specializate de culegere, monitorizare, prelucrare, interpretare si, de ce nu, transformare a datelor obtinute, in scopul manipularii opiniei publice, pentru obtinerea unor interese personale, de grup sau in favoarea unor cercuri si organizatii.

Atat doctrina politica interna cat si cea externa, se alatura opiniei unor institutii de informatii care sustin ca cel ce detine informatia detine si puterea.

Deci informatia inseamna putere, iar cel care o detine poate sa conduca sau sa formuleze atat programe de conducere, orientare, manipulare, cat si strategii pentru perioade mai scurte sau mai lungi de timp.

Acestea constituie doar cateva argumente care au determinat interesul liderilor politici ai vremii, sa-si asume responsabilitatea conducerii (in cazul statelor totalitariste), sa atraga sau sa foloseasca activitatea serviciilor de informatii in scop partinic sau interes personal si de grup.

Convinsi fiind ca, pe orice ierahie s-ar situa, aceste institutii sau cadre interesate din serviciile cu un astfel de caracter pot sa obtina sa fabrice sau determine diverse persoane sa participe la compromiterea lor, exponenti si reprezentanti ai corpurilor de control guvernamentale sau a altor institutii cu atributii de verificare a activitatilor financiare a serviciilor de informatii, omit interventia legala pentru identificarea neregulilor sau abuzurilor din interiorul acestora.

Fara norme

Normele de functionare interna, ocrotesc si uneori acopera activitatile ilicite, de cele mai multe ori financiare, ale unor sefi, numiti cu influenta politica, care prin comportament se declara proprietari, bineinteles pe banul public, ai institutiilor pe care le coordoneaza.

Uitand de normele deontologice prevazute de regulamente interne, norme financiare cat si ale bunului simt gospodaresc, acestia sunt mai degraba interesati sa identifice posibilitati de obtinere la limita sau prin interpretarea legii a unor sume de bani sub forma de prime, sporuri pentru ei si in interesul celor care ii sustin sau repartizarea locuintelor de serviciu unor cadre apropiate conducerii, desi unii sunt proprietari de imobile sau au primit de la aceste institutii una sau mai multe locuinte.

Sporuri nemeritate

Frecvent au existat (dupa 1990) in practica unor cadre interese de transfer de la o unitate la alta, uneori chiar in interiorul aceleiasi unitati numai pentru a obtine cu sprijinul sefilor a inca un imobil fie prin repartitie pentru institutie din fondul locativ de stat, fie locuinte de serviciu care ulterior sa intre in proprietatea locatarului, profesia de ofiter apropiat sefului devenind astfel o afacere.

Totodata, nu rare sunt cazurile in care ofiteri cu grad superior sau inferior, transferati la solicitarea lor din compartimente judetene la centru sau declarand in fals resedinta au primit sau primesc sporuri pe care practic nu le merita.

Desigur ca nu toti beneficiaza de aceste facilitati, decat cei care sunt in gratiile comandantului, cel care aproba sau respinge dupa bunul plac repartizarea bugetului institutiei.

Activitatea serviciilor de informatii cunoscuta sau necunoscuta dar apreciata de marea majoritate a populatiei este de multe ori umbrita de faptele acestor nesabuiti sau conservatoristi ai "epocii de aur" care uzitand de calitate si functie manipuleaza dupa bunul plac avutul si banul public.

Cum "faradelegile" sunt comentate inclusiv de cunoscatori ai acestora, prezentam doar cateva exemple care consideram ca trebuie analizate de catre cei in drept sa o faca.

Tranzactie intre sefi

Nepotismul cunoscut ca mod de prosperitate a "epocii de aur" se pare ca a ramas intepenit in mentalitatea unor "stabi" si, de ce nu, tocmai de la SRI Cluj.

Astfel, fostul colonel Muresan Ionel (actualmente general, meritele nu le comentam) fost sef cu competente in cateva judete transilvane cum ii placea sa se laude, i-a cerut sefului SRI Mures sa-i incadreze fiul ca subofiter, desi aptitudinile pentru cariera militara ale acestuia erau nule (afirmatii ale acelorasi cunoscatori) considerand ca la Cluj "este prea batator la ochi sa faca acest lucru". Dar cum nu a fost de ajuns, la profesie trebuie si locuinta, motiv ce l-a determinat pe acelasi fost colonel Muresan sa-i solicite aceluiasi fost sef de la SRI Mures - col. Cocis - un apartament pentru "domnul subofiter" Muresan, fiu de viitor sef la Cluj, "doar nu da din averea lui, ci a SRI-ului." Recompensa, col. Cocis si-a amintit ca are o nepoata Andreea Toma cu grad de subofiter la SRI Cluj, careia nu i-ar strica o garsoniera, sens in care s-a adresat "marelui comandant de la Cluj".

Muresan a raspuns doleantei, iar in calitatea sa de comandant a dispus repartizarea unei garsoniere celei in cauza, desi aceasta nu era incadrata decat de aproximativ un an in institutie, fiind domiciliata impreuna cu parintii intr-un apartament corespunzator, nu era casatorita si nu era pe lista de prioritati.

Ambele situatii au fost rezolvate in secret pentru a nu se cunoaste de catre cei in drept sa li se repartizeze o locuinta, unii dintre acestia cu copii, altii subventionati din bugetul institutiei pentru acoperirea cheltuielilor de chirie.

Casa si apartament

Ileana Cocan, ofiter in cadru SRI Cluj, fost ofiter de securitate la Turda unde a primit prin repartitie de la odioasa institutie un apartament, s-a gandit ca, daca tot a reusit sa-si continue activitatea in structurile SRI, de ce sa nu mai primeasca un apartament si de la acest serviciu, ca tot de informatii este si este tot romanesc si tot clujean.

Astfel, s-a invartit ea pe la cei din capitala pana ce a reusit sa se transfere la Cluj, unde obtinerea de foloase financiare necuvenite prin declararea mai multor membri in familie, adrese si resedinte false, declaratii pe propria raspundere eronate - fapte cunoscute de actualul comandant - au fost principalele ei preocupari.

Considerand ca nu este de ajuns, a vandut apartamentul proprietate personala din municipiul Turda si a cumparat o casa in localitatea Corus la aproximativ 15 km de Cluj-Napoca.

Numirea colonelului Muresan Ionel la comanda SRI Cluj a reprezentat pentru cea in cauza o mina de aur si momentul solicitarii unei locuinte de serviciu care bineinteles in scurt timp i s-a repartizat si nu oricare, ci un apartament cu 4 camere la o familie de trei persoane.

In prezent este interesata sa cumpere locuinta, bineinteles pe bani putini, ca doar si aceasta este de serviciu, iar proprietatea institutiei apartine "sefului".

Astfel, doamna ofiter s-a ales de la aceeasi institutie atat cu apartament cat si cu o casa, in timp ce lucratorul de rand interesat sa-si exercite corect profesia imparte solda intre chirie si existenta zilnica.

Cu Veliscu in schema

Un alt episod este cel al lui Veliscu junior. Seniorul este cel care l-a tinut in brate pe seful Muresan.

Acesta din urma l-a luat de la aeroport pe fiul fostului colonel Veliscu si l-a facut ofiter, desi ordinele nu mai prevad angajarea directa de ofiteri, ci numai dupa ce acestia au urmat masteratul la Bucuresti. Muresan a spus ca l-a angajat pe Veliscu ca necesitate.

Dar de ce tocmai pe Veliscu junior? Oricum, acum Muresan este parasit de toti ofiterii de valoare. Cu tinerii nu discuta nimeni. SRI Cluj este distrus. Mai mult, Asociatia pensionarilor din SRI si-a declarat refuzul de a-l primi pe Muresan in randurile ei. (n.r.: facem o serie de precizari in ceea ce-l priveste pe fostul colonel SRI Vicot Veliscu. Fost ofiter de securitate la Craiova pana in 1990, Victor Veliscu s-a ocupat cu probleme ce tineau de specificul Directiei I (Informatii Interne) a DSS. Dupa 1990 a fost transferat la Cluj, pentru a reorganiza sectia judeteana a SRI.

Maiorul Veliscu a detinut functia de loctiitor al sefului SRI Cluj pana la finele lui 1991, cand, conform declaratiei acestuia, din cauza neintelegerilor cu Virgil Magureanu - directorul de atunci al SRI - a demisionat, cerand trecerea in rezerva.

Pe la sfarsitul lui 1994, Victor Veliscu se angajeaza la una dintre firmele lui Sorin Ovidiu Vantu. Dupa iesirea din reteaua Gelsor, Veliscu este reactivat si angajat in celebra UM 0215, ca sef serviciu economic (finante-banci), loc unde il are ca subordonat pe Ovidiu Grecea, Radu Vasile, Mugur Isarescu si Adrian Nastase.

Trece in rezerva in 1997. In 2001, Victor Veliscu rasare cu gradul de colonel in dreapta lui Radu Timofte, directorul SRI).

Final apoteotic

Cati improprietariti si inavutiti prin aceasta forma si cu sprijinul sefului sunt numai Dumnezeu stie.

Exista situatii de acest gen in care au fost atrasi ofiteri tineri care exprimandu-si nedumerirea in anumite situatii s-au intrebat daca intr-adevar lucreaza intr-o institutie cu atributii de protectie a avutiei nationale si nu de trecere a acesteia in posesia unor profitori"