Uniunea Europeana este interesata de conservarea zonelor montane din Valcea

Judetul Valcea este o zona de interes pentru Uniunea Europeana din punctul de vedere posibilitatilor de dezvoltare a turismului date de zonele naturale deosebit de frumoase. In acest sens mai multe zone montane din judet au fost propuse pentru a intra in categoria ariilor protejate.

Initiativa pentru includerea acestora in reteaua europeana „Natura 2000" privind inventarierea habitatelor de interes comunitar a venit din partea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

Valea Latoritei este una dintre zonele care vor fi intens monitorizate

In judetul Valcea au fost inventariate pana acum 14 tipuri de habitate de interes european si s-au facut trei propuneri de situri de interes comunitar, care vor intra in reteaua europeana de zone protejate «Natura 2000».

„Printre zonele propuse pentru a fi protejate sunt situl Obarsia Lotrului - Latorita, cu o suprafata de 6.000 de hectare, situl Cheia Cheii cu o suprafata de 111 hectare si situl Cozia, cu o suprafata de 17.000 de hectare", a spus Alina Florescu, de la Agentia pentru Protectia Mediului Valcea.

Zonele propuse vor intra in regim de protectie pana la declararea lor drept zone protejate de catre Comisia Uniunii Europene. In acest sens reprezentantii primariilor si ocoalelor silvice de care apartin acestea au fost anuntate despre faptul ca zonele urmeaza sa fie monitorizate in urmatoarea perioada cu mai mare atentie.

Aceasta monitorizare are drept scop realizarea conditiilor propice pentru conservare. Anul trecut au fost identificate si inventariate habitatele de interes comunitar. In judetul Valcea au fost stabilite 14 tipuri de habitate de interes european care fac parte din biogeografia alpina, suprafata totala a acestora fiinde de 24.000 de hectare.

In urma conventiilor internationale, precum si a cerintelor Uniunii Europene, Agentia de Protectie a Mediului Valcea a refacut de curand baza de date privind situatia speciilor strict protejate.

In colaborare cu Directia Silvica si cu reprezentati ai parcurilor Cozia, Buila –Vanturarita si a viitorului parc Parang s-a identificat numarul real de habitate naturale specificate la nivel european si a speciilor reprezentative.

Parcul National Cozia este printre cele mai cunoscute din tara

Parcul National Cozia, care a poarta numele muntilor cu acelasi nume este la ora actuala cel mai cunoscut parc national din Valcea. Situat de o parte si de alta a Oltului Parcul National Cozia are osuprafata de 17.000 de hectare, din care o parte este destinata doar cercetarii stiintifice.

El cuprinde masivele muntoase Cozia, Naratu si Doabra-Calinesti si este brazdat de numeroase trasee marcate. Pavel Prundurel – administratorul Parcului a spus ca in ultimele sase luni s-au realizat cateva proiecte care privesc conservarea parcului, cu finantare externa.

Unul dintre ele prevede alocarea sumei de un milion de Euro, iar un alt proiect - Life Natura poate beneficia de o finantare de 650.000 de euro. Mai sunt, de asemenea in curs numeroase proiecte de voluntariat cu participarea Universitatii „Babes Bolyai" din Cluj-Napoca, a unor profesori si studenti americani, a scolilor din zona.

« Am primit in special sprijin pentru salubrizare de la Primariile Calimanesti si Brezoi. » - a spus Pavel Prundurel. Din pacate in prezent Varful Cozia este degradat puternic de actiunea oamenilor, ba chiar exista si noua cereri din partea unor persoane care vor sa-si construiasca locuinte in zona protejata.

Cele mai multe cereri pentru construirea unor case de vacanta sunt depuse pentru terenuri aflate pe cursul paraului Baias. De asemenea parcul national ar avea nevoie de mai multi rangeri. Conform specialistilor Parcul National Cozia se plaseaza oricum printre cele mai bine cotate la nivel national.

Cea mai mare rezervatie din Oltenia se modernizeaza

Parcul, care este de altfel cea mai mare rezervatie naturala din zona Olteniei este in plin proces de modernizare, in vederea alinierii la normele occidentale. Pentru ca acest lucru sa se realizeze insa si in practica este nevoie de mai multi angajati.

In acest sens administratorul parcului, inginerul Pavel Prundurel spune ca ar mai fi nevoie sa fie angajati sapte rangeri, care sa se ocupe cu gestionarea ariei si sa o poata supraveghea cu mai mare usurinta.

Un alt punct nevralgic pe care rangerii trebuie sa-l atinga este educarea turistilor si chiar insotirea lor in zonele mai greu accesibile. De mul-i ani parcul national sufera pentru ca turistii care au acces pe cararile de munte arunca gunoaiele unde se nimereste. Pentru a le strange au fost mobilizati de cateva ori elevii.

Rangerii ar trebui sa se ocupe si cu strangerea resturilor imprastiate de turisti, numai ca acestia nu fac fata lipsei de educatie de care dau dovada unii si nu pot acoperi tote zonele. Tot rangerii pot organiza intalniri, dezbateri si conferinte de presa pe teme dintre cele mai variate din domeniu.

In prima faza au fost angajati doar doi rangeri, dar acestora li se vor alatura si altii, pana la completarea celor sapte posturi cuprinse in schema.