Cateva dintre personajele cu nume sonore pe plan mondial din domeniul politicii, muzicii sau aportului, mari personalitati care au marcat istoria se afla zilele acestea in marime naturala la Valcea.

In cadrul unei expozitii amenajata la Muzeul de Arta „Casa Simian" din Ramnicu Valcea vizitatorii il pot admira printre altii pe Osama Bin Laden, cel mai cautat om din lume la aceasta data, dar si pe Luciano Pavaroti sau Cristofor Columb. Personajele, in total 27 sunt deosebit de expresive si sunt realizate din ceara de artisti rusi.

Figurile de ceara apartin de fapt Muzeului Figurilor de ceara de la Sankt Petersburg, din Rusia – al doilea ca marime din lume dupa Muzeul "Madam Tussaud" din Londra - si vor putea fi admirate de valceni pana la data de 2 aprilie. Statuetele sunt facute cu migala si sunt deosebit de expresive.

Pentru confectionarea uneia dintre figurinele de ceara artistii au lucrat doua – trei luni sau chiar ani de zile. Minutiozitatea creatorilor a mers pana la a implanta fir cu fir cele 40.000 de fire de par, plus sprancenele, genele si realizarea celor mai fine riduri.

Toate trasaturile personajelor, dar si fiecare detaliu de imbracaminte sunt realizate dupa sute de ore de cercetari ale datelor si fotografiilor lor.

Figurinele au par natural

Figurile de ceara expuse la Valcea apartin unor personaje foarte cunoscute pe plan mondial, incepand cu tarii Rusiei pana la actori sau fotbalisti celebri.

Artistii rusi au reusit performanta de a strange intr-o singura camera personaje precum Osama Bin Laden, Fidel Castro, Iulius Cezar, Luciano Pavarotti, Columb, Michelangelo Buonarotti, Zinedine Zidane, Sophia Loren, Bill Gates, George Clooney, Lady Diana, Oliver Khann, Danny de Vitto, Pele, Zinedin Zidane.

Ei sunt „insotiti" de tarii Rusiei, dar si de o scena biblica expresiva: „Coborarea lui Iisus de pe cruce". Aceasta este de altfel si piesa de rezistenta a expozitiei. Scena coborarii de pe Cruce a lui Iisus Hristos a fost realizata intr-o maniera realista.

Figurinele sunt confectionate dupa o metoda unica, doar partile vizibile fiind facute din ceara. Partile corpului care raman invizibile au fost realizate in timp din lemn, fier gips, iar in ultimul timp, din plastic. Parul statuetelor este uman, iar dintii sunt facuti special dupa cei ai personajelor reale.

Ceara folosita pentru confectionarea statuetelor rezista de la temperaturi de la minus 40 de grade pana la plus 40 de grade Celsius. „Unele parti ale exponatelor sunt confectionate din gips si carton, iar ochii si dintii sunt facuti dupa proteze speciale. Parul este natural.

Pentru fiecare figurina s-au implantat firele de par - cate 40.000 de fiecare. In expozitia de anul acesta personajele sunt prezentate in ipostaze optime, relaxate, cu chipurile placute, mai tinere cam cu 8-10 ani decat sunt in prezent cei care le-au inspirat. Avem si foarte multe fotografii cu exponate." – a spus Marin Betivu, organizatorul expozitiei.

Toate figurinele par cat se poate de reale si isi intampina oaspetii exact cu acea atitudine care i-a consacrat in arta sau in istorie. Danny de Vito zambeste primitor, avand in mana un buchet de flori, iar Sophia Loren si Lady Di par doua doamne elegante, gata sa mearga la o serata.

Artistii pastreaza partial secretul confectionarii figurilor

Figurile de ceara sunt confectionate dupa metode cunoscute doar de artisti, iar la unele dintre figurine s-a lucrat chiar si doi ani. La realizarea unei figuri au participat specialisti din diverse domenii: istorici, sculptori, formatori, implantatori de par, chimisti, coafori, cosmeticieni, croitori si altii.

Pentru confectionarea unei statuete se foloseste ceara de albine, in combinatie cu alte ingrediente care raman secrete si care permit rezistenta la temperaturi cuprinse intre minus si plus 40 de grade Celsius, dar si o buna conservare in timp.

O operatie foarte complexa este implantarea parului, care este in prealabil colectat de la oameni. Implantarea se face fir cu fir, cu un ac subtire, pentru fiecare fir in parte. Ochii si dintii sunt de fapt proteze medicinale de foarte buna calitate, o pereche de ochi fiind cea mai scumpa dintre"ingredientele" unei statuete.

In Valcea s-ar putea deschide o scoala de sculptura in ceara

Organizatorii expozitiei au avansat ideea ca la Valcea ar fi posibil sa fie deschisa chiar o scoala unde elevii sa poata invata arta confectionarii statuetelor din ceara.

Pana sa ajunga la Valcea personajele din ceara au calatorit prin mai multe orase din Romania, insotite de profesorul Marin Betivu. De aceasta data personajele sunt reprezentative pentru istorici si artosti sau microbisti.

Expozitia a fost realizata si anul trecut, dar atunci subiectul a fost ceva mai sinitru, personajele fiind unele dintre cele mai sinistre din istorie, precum Rasputin, doctorul Mengele sau Hitler. Atunci au fost prezentate si scene socante de tortura sau pedepse cu moartea, dintre cele mai cumplite.

Ideea realizarii unui muzeu al figurilor de ceara in Rusia i-a apartinut lui Petru I. In anul 1705, in cadrul unei misiuni politice in Olanda tarul a vizitat o expozitie cu figuri de ceara care reprezenta busturile celebritatilor din perioada respectiva.

Impresionat de asemanarea si calitatea lucrarilor el a hotarat sa inceapa o traditie similara si in Rusia. Pentru aceasta a fost angajat sculptorul italian Carlo Bartolomeo Rastrelli, care a pus bazele scolii rusesti de figuri de ceara.

Astfel, la Sankt-Petersburg s-a format o scoala de artisti cu realizari deosebite, care concureaza cu scolile din Occident. Au fost sculptate pana acum zeci de busturi reprezentand personaje din istoria Rusiei si ale altor mari puteri politice din acea perioada.

Din cauza razboaielor si a altor schimbarilor prin care a trecut Rusia s-au distrus insa toate exponatele, iar traditia figurilor de ceara a fost uitata. S-a pastrat din acea vreme doar o singura lucrare care il infatiseaza pe Petru I (cel Mare) in marime naturala.

Aceasta este expusa in prezent la Moscova, la Muzeul Ermitaj. Traditia a fost reluata abia in anul 1988, iar in ultimii 16 ani au fost realizate peste 1300 de figuri de ceara.