In cursul acestei saptamani noua copii au fost internati la Spitalul Municipal din Tarnaveni si Clinica de Boli Infectioase de la Targu Mures. Acestia provin din comunitatile de romi din Tarnaveni si Bagaciu, care nu au fost vaccinate in urma cu doua luni de medicii de familie.

Primul caz suspect de rujeola a fost inregistrat luni la Spitalul Municipal, unde a si fost izolat.

"Am format si un Comandament de Criza la spital, din care a facut parte si mediatorul rom din Tarnaveni, care ne-a ajutat foarte mult in dialog cu comunitatea din cartierele Dezrobirii si Viitorului", a precizat Ovidiu Butuc, directorul Spitalului Municipal din Tarnaveni.

Medicii spun ca, desi, confirmarea existentei bolii va fi facuta doar saptamana viitoare, simptomatologia este aceeasi cu cea a rujeolei.

La spitalul din Tarnaveni au fost eliberate trei saloane pentru cazurile suspecte de rujeola, iar medicii au inceput vaccinarea copiilor din comunitatile afectate.

Fara apa, curent sau canalizare

Acestea sunt conditiile descrise de conducerea DSP in ceea ce priveste blocurile de garsoniere in care traiesc romii din Tarnaveni. "De marti am inceput vaccinarea, iar oamenii au fost foarte cooperanti", a precizat Butuc.

In Viitorului s-au mai descoperit astfel doua cazuri de rujeola, la doi frati care au intrat in contact cu unul dintre copiii internati. "Joi la ora 20, toti copiii, in numar de 109, au fost vaccinati. Au mai ramas 24, care prezentau contraindicatii", a mai precizat Butuc.

Medicii au descoperit pe aceasta cale zece copii fara certificate de nastere, a caror situatie a fost raportata la DSP Mures. Au fost descoperiti, in Tarnaveni si imprejurimi, 273 de copii nevaccinati. "Multumim Partidului Romilor pentru implicarea pozitiva in aceasta actiune", a precizat Morariu.

Vaccinati cu ajutorul Bisericii

In satul Mica, Directia de Sanatate Publica a apelat la ajutorul Bisericii Penticostale pentru a-i vaccina pe cei 47 care nu au fost protejati impotriva rujeolei in urma cu doua luni. Cu toate acestea, mai putin de 20 s-au prezentat.

Campania de vaccinare pentru a preveni rujeola a debutat la finalul lui 2005. Cu toate acestea, reprezentantii DSP apreciaza ca, din cauza slabei informari si pentru ca multi din copii nu au acte de identitate, campania nu a fost eficace in procent de suta la suta.

Reprezentantii Institutului de Sanatate Publica Cluj au sosit joi la Tarnaveni pentru a analiza situatia.