"Moldova Mall", "Hala Centrala", Hotel "Astoria", Hotel "Traian", Hotel "Studis", "Tele M", "Vox T" - toate acestea fac parte din portofoliul omului de afaceri Danut Prisecariu. La inceputul anului 2000, a achizitionat 40,15% din actiunile "Alimentara", dupa ce, cu aproximativ un an in urma, a participat la licitatie ca "ajutor" al omului de afaceri Iulian Dascalu; acum, cei doi "se bat" in mall-uri. Investitia "Moldova Mall" va fi inaugurata saptamana aceasta, moment in care ar putea fi anuntata vanzarea afacerii.

Centrul Iasului a fost "acaparat" de omul de afaceri Danut Prisecariu. Cele mai importante spatii comerciale centrale, precum si hoteluri reprezentative ale Iasului se afla in portofoliul acestuia.

Aceasta in conditiile in care, in urma cu 7-8 ani, era un "no name". Chiar daca a fost "uitat" de "Top 300", se numara printre cei mai importanti businessmani din Iasi, iar despre el se spune ca (in afaceri) "n-are mama, n-are tata", iar "singurul lui Dumnezeu" este... banul!

Norocul lui Prisecariu poarta numele... Gelu Tofan!

Pe 28 decembrie 1998, Directia Teritoriala Iasi a Fondului Proprietatii de Stat (FPS) a vandut prin licitatie publica 40,15% din actiunile societatii "Alimentara" Iasi, titlurile fiind achizitionate de catre "Tofan Invest" (firma a cunoscutului om de afaceri Gelu Tofan) la pretul de 7.580 lei/actiune, desi pretul de pornire a fost de numai 2.000 lei/actiune (la acea data, cursul BNR al dolarului american a fost de 10.849 lei).

Pentru acel pachet de actiuni s-au "batut" sase ofertanti, printre care s-a numarat "Broadhurst Investment", domnii Adrian Butuca si Iulian Dascalu.

Demn de remarcat este faptul ca, la licitatie, firma domnului Iulian Dascalu a fost reprezentata de catre acesta, dar si de catre domnul Danut Prisecariu, in calitate de director al societatii "Fortuna Arcu", care a garantat pentru oferta "Iulius"!!! La data sustinerii licitatiei, celelalte actiuni "Alimentara" erau detinute de "Fortuna Arcu" (22%), "Nest Trade" (6,6%) celelalte aflandu-se in posesia PAS-ului societatii si a altor actionari (cuponari).

"Tofan Invest" nu a achitat cele 25 miliarde lei in termenul prevazut (90 zile), la care s-a adaugat o suplimentare de o luna, aprobata de seful FPS de atunci (domnul Felix Hrestic), iar "privatizarea anului 1998" a cazut. A ramas o enigma motivul care l-a determinat pe domnul Tofan sa dea cu piciorul unei afaceri de milioane de dolari.

Pe 12 ianuarie 2000, intr-o discretie suspecta, Directia FPS Iasi, condusa de doamna Ioana Dornescu, a vandut pachetul de actiuni firmei "Richard Invest" Iasi, la un pret de peste patru ori mai mic decat cel consemnat in decembrie 1998. In momentul celei de a doua licitatii, "Fortuna Arcu" si "Nest Trade" detineau peste 50% din actiunile "Alimentara".

Demn de mentionat este faptul ca "Richard Invest" a fost infiintata cu cateva zile inainte de licitatie, in prezent fiind radiata, la fel ca si "Nest Trade" sau "Fortuna Arcu".

Si astfel, domnul Gelu Tofan a ratat ceea ce putea fi "afacerea vietii", ocazie de care a profitat domnul Danut Prisecariu, omul "din spatele" firmei "Richard Invest".

"Turism Moldova", "cadou" de la fostul ministru Agathon

Puterea instalata dupa alegerile din 2000 s-a decis sa vanda hotelurile, ministrul Turismului din acea vreme, domnul Dan Matei Agathon, anuntand ca aceste obiective vor fi valorificate prin licitatii transparente.

La Iasi, Hotelul "Unirea" a fost vandut in acest fel, firma care a castigat licitatia oferind aproximativ 1,2 milioane dolari, plus asumarea unor investitii majore in perioada urmatoare (12 miliarde lei in 3 ani). In cazul societatii "Turism Moldova" - care detine Hotelul "Traian", precum si Hanul "Trei Sarmale" si Statiunea Strunga -, s-a modificat procedura.

Mai exact, domnul Danut Prisecariu, care detinea aproximativ 10% din titlurile "Turism Moldova", a propus o majorare de capital cu aport in numerar, iar ministerul lui Agathon (actionar majoritar) a fost de acord. Dupa aceasta operatiune, domnul Prisecariu a devenit actionar majoritar, banii pe care teoretic i-a dat pentru majorare fiind utilizati tot in folosul societatii, pentru modernizare.

"Alimentara" si "Turism Moldova" au reprezentat probabil cele mai reusite lovituri ale omului de afaceri iesean.

"Moldova Mall", "Astoria", "Studis", "Frigocarne"...

O alta tranzactie imobiliara spectaculoasa a fost cumpararea Magazinului Universal "Moldova", multi ani simbolul comertului iesean. La ceva timp dupa ce a devenit actionar majoritar la "Moldova Universal", domnul Prisecariu a anuntat ca va construi "gemenii Iasului", mai exact un complex comercial care sa includa atat corpul vechi (refacut), cat si unul nou, aproximativ identic.

Aceasta constructie a fost numita "Moldova Mall" si s-a derulat in conditii nu extraordinar de clare.

Desi au existat proteste ale locatarilor si ale unor arheologi/istorici, beneficiind de pasivitatea (intamplatoare!) a celui mai slab prefect al Iasului, domnul Ioan Avarvarei, investitia a mers inainte, intarzierea inregistrata datorandu-se organizarii, si nu problemelor legate de respectarea sau nerespectarea legislatiei.

Saptamana aceasta, pe 31 martie, este anuntat un nou termen pentru inaugurarea "Moldova Mall".

Hotelurile "Astoria" si "Studis" reprezinta alte doua investitii importante si care fac cinste Iasului, iar "Traian"-ul se pregateste sa intre in circuitul turistic ca un hotel de patru stele, momentan fiind in faza de modernizare.

O alta lovitura imobiliara este legata de "(Tamaz) Frigocarne", societate care are in patrimoniu terenuri si constructii situate in special in zona fostului Abator (str. Aurel Vlaicu). Chiriile percepute celor care le ocupa asigura un necesar de lichiditati confortabil pentru investitiile in derulare ale domnului Prisecariu.

Radio si televiziune

Desi este mai degraba o persoana discreta, aparitiile in mass-media fiind rare, domnul Prisecariu s-a dotat cu o televiziune locala - "Tele M" si un radio - "Vox T". Regulile economiei de piata spun ca televiziunile, radiourile si chiar ziarele sunt bune la casa omului de afaceri, chiar daca nu aduc profit. Prietenii stiu de ce!

Pentru a forma o imagine cat mai completa a "Imperiului Prisecariu", prezentam in cele ce urmeaza societatile in functiune la care omul de afaceri este asociat/actionar, precum si celelalte persoane/firme implicate. In afara de acestea, mai exista si alte firme la care domnul Catalin Danut Prisecariu figureaza ca actionar/asociat, numai ca acestea sunt radiate.

27,5% din actiunile "Alimentara" sunt detinute de firma radiata "Richard Invest"

Conform datelor furnizate de catre Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), la SC "Alimentara" SA, domnul Catalin Danut Prisecariu, cu domiciuliul declarat in Canada, detine 53,779747% din actiuni, un alt pachet de 27,524992% din capitalul social aflandu-se in posesia SC "Richard Invest" SA, firma care in evidentele ONRC apare ca fiind radiata! Ceilati actionari sunt: AVAS - 0,609972%, "Moldova Universal" SA - 8,990379% si alti actionari - 9,094909%.

In 2004, "Alimentara" a raportat un profit net de numai 715,14 milioane ROL, veniturile totale depasind 73,45 miliarde ROL. In 2003, veniturile au totalizat 172,94 miliarde ROL, in timp ce cheltuielile s-au ridicat la 165,1 miliarde ROL, profitul net rezultat fiind de peste 5 miliarde ROL.

Actionar minoritar la "Broadcasting Media Corporation"

"Broadcasting Media Corporation" SRL este o firma infiintata in 2004, care desfasoara activitati de radio si televiziune. Aici, domnul Prisecariu este actionar cu 15% din capitalul social si are domiciliul declarat in Canada - Burnaby, BC, V5A 3Z1. Actionar majoritar figureaza doamna Daniela Padure, cu 85% din partile sociale.

Si majoritar la "Frigocarne"

La "Frigocarne" SA, evidentele ONRC sustin ca APAPS ar fi actionar (desi aceasta institutie s-a desfiintat, devenind AVAS!) cu 30,4291% din titluri, dar actionar majoritar este domnul Prisecariu - 53,859%. Celelalte actiuni se afla in posesia cuponarilor - 15,016% si a altor persoane juridice - 0,696%.

In 2004, veniturile totale ale societatii s-au cifrat la 1,42 miliarde lei, iar cheltuielile la 1,5 miliarde lei, ambii indicatori fiind de aproximativ doua ori mai mici decat cei consemnati in anul anterior.

Unic asociat la "Hotel Astoria"

SC "Hotel Astoria" SA este societate la care domnul Danut Prisecariu este unic asociat. Societatea a fost infiintata in 2004, iar succesul de care se bucura hotelul iesean sugereaza faptul ca rezultatele care vor fi raportate pentru anul 2005 vor fi pozitive.

Peste 70% din "Moldova Universal"

La "Moldova Universal" SA, 70,3037% din titluri se afla in posesia domnului Prisecariu (domiciliu declarat in Iasi, str. Sf. Lazar), in timp ce "Moldova Marketing& Management Consulting" SRL Iasi (firma controlata de doamna Mihaela Prisecariu) detine 27,377% din actiuni. In evidentele ONRC mai figureaza doamna Rodica Ciornei (1,394%) si alti 88 de actionari persoane fizice - 0,9253%.

Veniturile totale consemnate in 2004 s-au ridicat la 48,37 miliarde ROL, aproximativ egale cu cele din 2003, cu deosebirea ca profitul net aferent anului 2004 a fost de 1,465 miliarde ROL, mult mai mic decat cel din 2003 (6,65 miliarde lei).

50% din "Pacific Estates"

In 2004, a fost infiintata SC "Pacific Estates" SRL, cu obiect principal de activitate cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii. 50% din partile sociale se regasesc in portofoliul cetateanului roman cu domiciliu declarat in Canada - Catalin Danut Prisecariu. Cealalta jumatate este detinuta de domnul Dan Onu, cetatean american nascut la Iasi si cu domiciliu in SUA.

11,11% din "Societatea de Investitii Moldova"

O alta firma infiintata in 2004 este "Societatea de Investitii Moldova" SA, unde lista actionarilor este ceva mai lunga si plina de nume sonore ale mediului de afaceri iesean: Dorin Forna (11,11%), Dan Catalin Luca (11,11%), Marin Ilie Nijnic (11,11%), Dan Saveliuc (7,78%), Mihai Valentin Suchar (11,11%), Mircea Arsene (11,11%), Valentin-Viorel Secrieriu (3,34%), Catalin Danut Prisecariu (11,11%), Gelu-Mircea Sofronie (11,11%), Zaharia Schrotter (11,11%).

In primul an de functionare (2004), "Societatea de Investitii Moldova" a inregistrat un profit net de 130 milioane lei vechi, veniturile totalizand 662,75 milioane ROL.

O singura actiune la "Tamaz Frigocarne" SA!

La "Tamaz Frigocarne {TFC}" SA, 50,99% din capital este detinut de catre "Moldova Universal" SA, iar 49% de "Frigocarne" SA Iasi. Domnul Prisecariu (domiciliu declarat in Canada) detine o singura actiune, cu valoare nominala de 1.000 lei vechi, la fel ca si doamnele Antoaneta Dianu si Oltetia Dabija.

In 2004, societatea a raportat un profit net de 11,56 miliarde ROL, veniturile totalizand 31,29 miliarde ROL. In 2003, veniturile totale s-au ridicat la 20,92 miliarde ROL, iar profitul net a fost de 2,33 miliarde ROL.

"Alimentara", actionar majoritar la "Tele M"

Cel putin scriptic, "Tele M" SA este controlata de catre SC "Alimentara" SA, care detine 62,5706524% din actiuni, domnului Prisecariu revenindu-i "doar" 37,2835715% din titluri. Ceilalti actionari sunt domnul Maricel Popa (0,0033744%), doamna Oltetia Dabija (0,0080987%) si "Omega is Comunications" SRL (0,1343029%).

O imagine buna costa! - asa s-ar putea deduce si din rezultatele consemnate de "Tele M" SA in 2004 si 2003. Astfel, in 2004, pierderile au fost de 1,16 miliarde lei, la un total venituri de 12,033 miliarde lei. In 2003, veniturile au totalizat 1,468 miliarde lei, pierderile fiind de 5,23 miliarde ROL.

Ministerul mai are 576 de actiuni la "Turism Moldova"

La "Turism Moldova" SA, domnul Prisecariu detine 37,5011% din actiuni, iar "Alimentara" - 34,2132%. Surprinzator, si aici apare "Richard Invest", cu un pachet de actiuni reprezentand 25,1196%. Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului are 576 de actiuni, reprezentand 0,0758% din total.

PAS-ul, cu 2,9897%, si cuponarii (20 la numar), cu 0,1005%, sunt ceilati actionari ai companiei.

Pentru 2004, "Turism Moldova" a raportat venituri totale de 74,3 miliarde lei si un profit net de 6,39 miliarde lei, in timp ce anul 2003 a fost incheiat cu un profit net de numai 11,9 milioane ROL, la un total venituri de 49,76 miliarde lei.

Doar 5% din "Vox T"

La SC "Vox T" SRL, doamna Oltetia Dabija figureaza ca actionar majoritar (85% din capital), in timp de domnul Prisecariu detine un procent de 5% din partile sociale, iar "Moldova Universal" de 20%. SC "Vox T" SRL "face echipa" cu "Tele M" si in ceea ce priveste rezultatele financiare, anul 2004 fiind incheiat cu pierderi de 672,8 milioane ROL, la un total venituri de 3,3 miliarde ROL.

In 2003, pierderile au fost de 649,3 milioane ROL (venituri de 1,5 miliarde ROL).

S-a schimbat proprietarul la "Moldova Mall" (?)

Cu doar cateva zile inainte de finalizare, "Ziarul de Iasi" - publicatie editata de o firma la care asociat este si domnul Iulian Dascalu -, a anuntat ca a fost vandut complexul comercial "Moldova Mall", cu suma de 34,5 milioane euro. Noul proprietar al magazinului ar fi compania britanica de investitii imobiliare "Equest Balkan Properties".

Domnul Prisecariu nu a dorit sa ofere informatii referitoare la aceasta posibila tranzactie si a declarat publicatiei mentionate ca "exista un contract de confidentialitate si nu pot sa va spun nimic". Poate tocmai contractul este motivul pentru care a aparut informatia!

Prisecariu a fost trimis in judecata de DNA

Serviciul Teritorial Iasi al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a anuntat, in urma cateva zile, ca omul de afaceri Danut Prisecariu, impreuna cu cinci dintre partenerii sai de afaceri, au fost trimisi in judecata pentru savarsirea mai multor infractiuni de natura economica.

Potrivit DNA, acestia ar fi folosit o parte dintr-un credit bancar de zece milioane de euro, contractat de la BCR, in alte scopuri decat cel pentru care a fost contractat, si anume extinderea si modernizarea supermarket-ului "Moldova".

Procurorii anticoruptie au estimat prejudiciul creat la 59 miliarde lei vechi, bani care ar fi fost folositi pentru achizitia de actiuni la societatea "Moldova Universal", precum si la constructia hotelului pensiune "Studis".

Domnul Prisecariu a respins acuzatiile formulate impotriva sa de DNA, considerand ca infractiunile de care este acuzat ar fi inexistente. "Faptele de care sunt acuzat nu au existat. Prin anchetarea mea de catre DNA s-a incercat doar prejudicierea imaginii mele si blocarea investitiei pe care o am in curs la «Moldova Universal»", a declarat domnul Prisecariu.

Referitor la acelasi subiect, consilierul Radu Botez, una dintre persoanele vizate de cercetarile DNA, a apreciat ca "Totul este o interpretare grosolana, probabil rolul unui trafic de influenta din diverse cercuri. Exista, in schimb, o miza economica, in sensul ca s-a dorit oprirea investitiei de la «Moldova Mall»".

Dincolo de legalitatea sau ilegalitatea unor operatiuni derulate de omul de afaceri Danut Prisecariu, suspecta este initiativa DNA Iasi de a mediatiza acest caz inca din faza demararii cercetarilor. Unul dintre motivele pentru care omul de afaceri Danut Catalin Prisecariu a devenit "vedeta" promovata de procurori ar putea fi acela ca nu suporta sa vada... cum creste orasul verde!