Cresterea continua a tarifelor pentru serviciile publice de stricta necesitate, in special cele de alimentare cu apa rece, apa calda si energie termica i-au determinat pe ploiesteni sa apeleze la fel de fel de metode pentru a-si reduce cheltuielile lunare de intretinere. Cei mai multi s-au contorizat individual la apa rece si apa calda si si-au montat repartitoare de costuri pe calorifere.

Contoarele de apa rece si apa calda menajera nu se monteaza insa oricum. Pozitia de montaj este foarte importanta deoarece aceasta influenteaza precizia de masura a contorilor, ducind la diferente de inregistrare.

Intre suma consumurilor inregistrate de aparatele de masura montate in apartamente si consumul inregistrat de contorul de energie termica pentru apa calda menajera montat la baza blocului pot sa apara diferente de 10-20% si chiar mai mult. Aceste diferente sint cauzate de calitatea apei (suspensii, nisip, rugina) sau de pozitia de montaj a contorilor (verticala in loc de orizontala).

Diferentele mai mari de 20% apar ca urmare a fraudarii de catre proprietarii de apartamente. Contorul si supapa de sens trebuie sigilate. Dupa datele statistice, aceste contorizari sint in masura sa reduca cheltuielile de intretinere cu pina la 35%, dar in conditiile in care se face economie serioasa.

Daca de exemplu montezi repartitoare de costuri pe toate caloriferele din casa si le lasi sa mearga la maxim non stop, vei plati la fel ca inainte de contorizare.

Consumuri dubioase

Ca sa nu plateasca pe masura consumului real, unii proprietari de apartamente si-au montat o serie de improvizatii care sa permita conectarea la conductele de apa inainte de contoare, pentru ca astfel sa poata consuma apa rece sau calda in voie, fara sa fie inregistrate consumurile.

Ba unii mai scot si apa fierbinte din calorifere, cu ajutorul robinetilor de aerisire pe care i-au montat si folosesc apa pentru spalatul rufelor sau al vaselor.

S-au incercat chiar si solutii tehnice pentru pacalirea repartitoarelor de costuri, dar in ultima vreme solutiile cu asezarea pungilor cu azot in spatele repartitoarelor de costuri de la calorifere, par sa nu mai fie posibile pentru ca agentii economici care se ocupa cu montarea aparaturii au gasit metode de contracarare.

In blocurile in care cea mai mare parte dintre apartamente au montate repartitoare de costuri, posesorii au apelat, in aceasta iarna la solutii extreme. Unii au tinut robinetii termostatici inchisi si s-au incalzit cu gazele de la aragaze. Cum pentru gaze consumul este la comun, se pare ca au reusit sa mai scada ceva din facturile de caldura.

Oricum, cel putin in ultimii doi ani, toti furnizorii de utilitati ploiesteni au inregistrat scaderi masive ale consumurilor la nivelul Ploiestiului si asta in special din cauza ca, odata cu contorizarea fiecare face economie asa cum poate si cum stie mai bine, pentru a-i mai ramine ceva bani de mincare sau eventual de haine.