Inspectoratul Judetean in Constructii Constanta nu se poate plange de lipsa de activitate.

Asa se face ca, de la inceputul anului, mai exact in perioada ianuarie-februarie, inspectorii au efectuat nu mai putin de 56 de controale care au vizat constructii de locuinte, obiective industriale, social- culturale, sportive, constructii hidrotehnice, drumuri, cai ferate, retele electrice si hidroizolatii, statii de carburanti si nu numai.

Aceste obiective au fost verificate din prisma respectarii legii privind calitatea in constructii. De asemenea, au fost efectuate si 31 de controale la 24 de societati si persoane fizice.

Ca urmare a acestor actiuni si a neregulilor sesizate, Inspectoratul a solicitat Prefecturii Constanta ca un numar de 3 autorizatii de constructii sa fie atacate, respectiv anulate, in contencios, pe motiv ca sunt ilegale. Autorizatiile in cauza se refera la constructia care se realizeaza in spatele hotelului Iaki si despre care cotidianul nostru a fost primul care a relatat.

Celelalte doua autorizatii se refera la constructia care se doreste a fi realizata in spatele Bancii Emporiki, respectiv la cladirea care se ridica langa Club Castel din Mamaia si care nu detine aviz de la Comisia de Cultura. Avizul este necesar intrucat Club Castel este considerat monument.

In plus, legea precizeaza ca pe o raza de aproximativ 200 de metri de o astfel de cladire nu este voie sa se mai ridice o alta, ceea ce, in cazul de fata, se pare ca nu este respectat. Constructia de langa Club Castel apartine SC Mamaia SA, societate al carei director este Dan Lucian.

Cat priveste motelul care se doreste a fi ridicat in spatele Bancii Emporiki si care ar urma sa ocupe un spatiu de parcare, el nu respecta avizul Directiei de Sanatate Publica, referitor la umbrirea reciroca a cladirilor. O alta problema sesizata de Inspectoratul Judetean de Constructii este legata de proprietatea Model SA, situata pe bd. Tomis nr.86.

Model SA a fost somata sa conserve cladirea pe care o detine si sa asigure paza ei, dar aceasta a intarziat sa se conformeze, intrucat s-a aflat in litigiu, pana de curand, tocmai pe tema imobilului din bulevardul Tomis.

Intre timp, cladirea, in afara de faptul ca sta sa cada, este furata, la caramida, zilele alese de hoti fiind sambetele si duminicile, cand se stie ca oricum nu se prea omoara nimeni sa asigure paza.

Pregatiri in caz de inundatii si seism

Un alt aspect pe care in perioada ianuarie-februarie l-a urmarit Inspectoratul Judetean in Constructii Constanta este cel legat de strategia nationala de ma-nagement al riscului la inundatii. Astfel, au fost efectuate controale care au vizat constructiile amplasate in albiile minore si majore ale cursurilor de apa, cat si in alte zone cu risc de a fi inundate in judetul Constanta.

In acest context, fiecare administratie locala a fost solicitata sa declare existenta sau nu a unei zone cu risc de inundatii, in final fiind dispus ca in zonele sensibile sa fie interzise autorizarile de constructii de locuinte. Alaturi de pericolul inundatiilor, din prisma pericolului seismic, Inspectoratul a atras atentia ca trebuie efectuate consolidari ale constructiilor.

Iar ca o concluzie a activitatii desfasurate de Inspectoratul condus de Niculae Ciocanel, de adaugat ca in primele doua luni ale anului 2006 au fost depistate un numar total de 167 de neconformitati, dispunandu-se peste 160 masuri de remediere, si au fost aplicate 15 sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 133.200.000 de lei, din care 4 amenzi contraventionale in domeniul calitatii constructiilor, iar 11 in domeniul disciplinei in urbanism.