ZIUA de Cluj a aflat cine este in spatele unuia din cele mai mari proiecte imobiliare din Cluj-Napoca: ansamblul de locuinte din apropierea complexului Univers T. Unul dintre cei doi asociati ai societatii imobiliare ce deruleaza investitia, SC Coratim SRL, este fostul jurist Marius Bejan, care, dupa ce a profesat ca avocat, a ajuns la inchisoare pentru trafic de influenta.

Dupa eliberare, Bejan s-a reprofilat si a ajuns "samsar de terenuri", asemenea lui Gigi Becali, pe care ex-avocatul il da ca exemplu de reusita. Simpatizantul lui Becali are pe cap o noua problema: politistii clujeni au in lucru o plangere penala ce priveste o alta afacere imobliara a lui Bejan - teapa imobiliara de la fostul camin Carbochim.

Societatea Coratim, infiintata in aprilie 2004, a devenit un jucator important pe piata imobiliara clujeana o data cu achizitionarea a trei hectare de teren in vecinatatea complexului Univers T din cartierul Gheorgheni.

Daca proiectul firmei, pentru care a primit aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) din partea Primariei, se materializeaza, Coratim va construi sase blocuri de locuinte cu unsprezece etaje, patru blocuri de trei etaje (in total aproximativ 645 de apartamente).

Pana acum, Coratim a construit un imobil cu opt apartamente pe strada Ariesului si cateva hale industriale pe Calea Baciului, la care se adauga un complex logistic in Floresti. La asemenea investitii, semnele de intrebare asupra provenientei banilor necesari sunt justificate. Mai ales ca societatea este o "firma de apartament", cu un singur angajat, cu vechime de doi ani pe piata.

Lucrarile Coratim sunt efectuate de societati de constructii in sistem de subantrepriza. Coratim are doi asociati, pe Marius Bejan si Daniel Dumitras.

Traseul jurist-puscarias-afacerist

Dintre cei doi patroni ai Coratim, Bejan are o poveste cu totul speciala. In 1996, era un tanar avocat de succes, a carui cariera s-a incheiat dupa un an, cand a fost condamnat la inchisoare pentru trafic de influenta, intr-o afacere in care a fost implicat si un functionar din Primaria Cluj.

Bejan a fost gasit vinovat pentru ca a primit bani de la diverse persoane, pe care le asigura ca, prin cunostinte pe care le are in Primarie, le va obtine locuinte din fondul Primariei. "Eram tanar. Asa a fost conjunctura", spune Bejan despre acel episod din viata lui. Fostul avocat a petrecut zece luni la Penitenciarul Gherla. Imediat dupa eliberare, Bejan a inceput afacerile imobiliare.

"Iei un teren cu 5 000 de euro si-l vinzi peste un an cu 50 00 Statul te-a lasat sa castigi din vanzari de terenuri", explica afaceristul, care il da exemplu in acest sens pe binecunoscutul Gigi Becali. Pe traseul zecilor de afaceri cu terenuri derulate in Cluj-Napoca, Bejan l-a intalnit pe Daniel Dumitras, care se ocupa cu acelasi lucru.

Impreuna, au infiintat societatea Coratim, al carei manager general este Bejan. Acesta mai apare ca asociat in firmele La Strada SRL si Vartirom SRL, iar Dumitras in cadrul SC Elite Promotion SA si Prodpan SRL. In afacerile imobiliare pe care le desfasoara, Dumitras si Bejan apeleaza la serviciile arhitectului Serban Tiganas, autorul PUD-ului pentru viitorul complex imobiliar de langa Univers T.

Tiganas este un apropiat al arhitectului orasului, Adrian Iancu, si partener de afaceri al arhitectul Adrian Borda, membru in comisia de urbanism a Primariei. PUD-ul realizat de Tiganas pentru Coratim a primit girul Primariei, cu toate ca prevede blocuri cu 11 etaje, total nepotrivite in acea zona, blocuri ce vor fi construite langa terenurile de sport ale fostei baze sportive CUG.

Ancheta penala pe capul lui Bejan

In 2002, Marius Bejan a negociat vanzarea caminului de nefamilisti a societatii Carbochim SA, de pe strada Cojocnei, catre societatea Fenega Import Export, firma detinuta de socrii lui Bejan. Acesta spune ca se intentiona transformarea caminului intr-un hotel. Tranzactia din 2002 a starnit o adevarata revolta a chiriasilor din camin, actuali si fosti angajati ai Carbochim.

Dupa intrarea in vigoare a legii 85 din 1992, privind vanzarea de locuinte si spatii cu alta destinatie, construite din fondurile statului si din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat, majoritatea chiriasilor din caminul Carbochim au solicitat conducerii societatii sa le vanda cele 80 de spatii.

In loc sa procedeze astfel, conducerea Carbochim a vandut caminul societatii Fenega, la pretul de opt miliarde de lei vechi (100 de milioane pe camera). Chiriasii au aflat de vanzarea caminului si au actionat in instanta Carbochim. Acestora le-au fost oferite diverse sume de bani pentru a parasi caminul, iar dupa vanzare le-au fost taiate curentul si apa pentru a-i obliga sa plece.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis irevocabil, in iunie 2005, in favoarea chiriasilor, desfiintand contractul cu societatea Fenega.

In acest an, avocatul Asociatiei chiriasilor caminului a depus o plangere penala la Politie impotriva Carbochim si Fenega, pentru a se cerceta de ce societatea Fenega nu a fost radiata din Cartea Funciara, dupa sentinta de desfiintare a contractului, dar si modul cum a vandut Fenega 33 de locuinte din camin. Bejan afirma ca Fenega a vandut, in baza unui nou contract, camerele neocupate.

Avocatul chiriasilor sustine, insa, ca noul contract nu este marcat in Cartea Funciara si ca vanzarile s-au bazat pe o dezmembrare a spatiilor din camin ce nu corespunde realitatii, astfel ca Fenega ar fi vandut ca spatii libere cote parti din camerele ocupate. Acelasi avocat spune ca ancheta Politiei stagneaza si ca printre clientii Fenega se numara si politisti clujeni.